Rakott ponty burgonyával
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 1 kg ponty, 3 db főtt tojás, vaj v. olaj, 2 dl tejföl, só
Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük. Leszűrjük, a héját lehúzzuk és karikára vágjuk. A keményre főtt tojást ugyancsak karikára szeleteljük. A pontyot megtisztítva felbontjuk, felszeleteljük és besózzuk.
A krumplit jól kivajazott edénybe rakjuk, sózzuk, olvasztott vajjal megöntözzük. Tetejére helyezzük a tojásszeleteket és azokat szintén megsózzuk és olvasztott vajjal megöntözzük. Erre kerülnek a besózott halszeletek és ezt ugyancsak megöntözzük vajjal. Tetejére két deci tejfölt öntünk és sütőben, lassú tűznél körülbelül fél óra alatt pirosra sütjük.
Sütőtökleves (3)
Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg sütőtök, tej, vaníliás cukor, cukor v. édesítőszer, fahéj
Elkészítése:
A sütőbe toljuk be fél órára, majd vájjuk ki a tök belsejét. A kinyert masszát kevés tejjel, vaníliával, kevés cukorral vagy édesítőszerrel pürésítsük össze botmixer segítségével.
Fahéjjal megszórva különleges ízvilágot érhetünk el.
Egres-őszibarack lekvár
Hozzávalók: 50 dkg egres, 50 dkg sárga húsú őszibarack (előkészítés után mérjük), 1,15 kg cukor, 1 cs. zseléfix
Elkészítése:
Az egrest megtisztítjuk, megmossuk. Az őszibarackot félbevágjuk, kimagozzuk, majd rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk. Mindkét gyümölcsöt feldaraboljuk és lemérjük.
A kimért cukor mennyiségből 2 evőkanálnyit elveszünk és a zseléfixszel összekeverjük. Egy főzőedényben a zseléfix-cukor keverékét a darabolt gyümölcsökkel összekeverjük, majd állandó kavargatás mellett nagy lángon felforraljuk. Ha már folyamatosan forr, hozzáadjuk a maradék cukrot, majd állandóan kavarva ismét felforraljuk. Egy percen keresztül (az időt pontosan betartva) folytonos kavargatás közben főzzük, majd levesszük a tűzről. A főzetről szükség esetén eltávolítjuk a habot, és azonnal színültig töltjük vele az előkészített befőttesüvegeket. Az üvegeket csavaros tetővel lezárjuk, azonnal fejtetőre állítjuk, és így kb. 5 percig állni hagyjuk.
Tökös-mákos rétes
Hozzávalók (2 rúdhoz): 4 lap rétestészta, 40 dkg főzőtök, 20 dkg porcukor, 10 dkg darált mák, 1 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só
Elkészítése:
A darált mákot összekeverjük a tejföllel, reszelt citromhéjjal, porcukorral, sóval, majd hozzáadjuk a gyalult főzőtököt. Jól összekeverjük, és megkóstoljuk, elég édes-e (csak édesen jó!).
Az előkészített réteslapokat (kettőt egymásra téve) kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, és a felvert tojással bekenjük. Ezután rákenjük a tökös-mákos tölteléket, majd összecsavarva kikent sütőlemezre tesszük. A másik rétest is ugyanígy csináljuk. Mindkettő tetejét meglocsoljuk az olvasztott vajjal, és előmelegített, forró sütőbe téve, közepes lángon megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük, és porcukorral vagy anélkül kínáljuk.
Lecsó fagyasztása
A lecsót a szokásos módon - olajon vagy füstölt szalonnán - teljesen elkészítjük, és rövid lére sütjük.
Folpackkal bélelt akkora dobozokba töltjük, amennyire télen egyszerre szükségünk lesz, és megfagyasztjuk. Ha már kemény, a folpack segítségével a dobozból kiemeljük, és a lecsókockákat becsomagoljuk, feliratozzuk.
Télen csak felolvasztjuk, és kolbásszal vagy tojással esetleg főtt rizzsel dúsítva tálalhatjuk.
Rokfortos melegszendvics
Hozzávalók: 10 dkg rokfort, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 kk. mustár, őrölt bors, só, vaj, kenyér, paradicsom
Elkészítése:
Tíz dkg áttört rokfortot elkeverünk 1 dl tejföllel, törött borssal, sóval, 1 kávéskanál mustárral és 1 tojássárgájával.
A gyengén vajazott kenyérre paradicsomkarikát fektetünk, majd bevonjuk a rokfortkrémmel. Sütőben vagy grillsütőben a sajt pirulásáig sütjük.
Tölteni való paprika fagyasztása
Hozzávalók: tv paprika, folpack
Elkészítése:
A megmosott, szép húsos, közepes nagyságú paprikák szár felőli részéről egy vékony lapot levágunk, és a csumáját meg az ereit kiszedjük. Annyi paprikát tolunk egymásba, ahányra télen majd egy alkalommal szükségünk lesz, és az így kapott rudat folpackba tekerve megfagyasztjuk.
Télen még fagyottan töltjük, és a lobogva forró paradicsomlébe rakva olvasztjuk fel, főzzük meg.
Hamburger
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg hátszín (vagy más marhahús), 4 hamburgerzsemle vagy puffancs, só, bors, ketchup, mustár, 1 fej vöröshagyma, 1 fej saláta, paradicsom
Elkészítése:
A hártyáitól megtisztított húst ledaráljuk, a masszából 6-8 cm átmérőjű lapos pogácsákat formálunk, amelyeket vagy grillezünk, vagy zsír nélkül, teflon serpenyőben mindkét oldalukon 5-5 percig sütünk.
A zsemléket/puffancsokat kettévágjuk, kicsit megpirítjuk, ráteszünk 1-1 megmosott és leszárított salátalevelet, arra a húspogácsákat, amelyeket ízlés szerint sóval, borssal, ketchuppel, mustárral megízesítünk, hagyma- és paradicsomszeleteket szórunk rá, és rátesszük a zsemle/puffancs másik felét.
Ha nincs salátalevél, akkor a megpirított zsemlét/puffancsot tanácsos kicsit megvajazni, hogy a húslétől ne ázzon át.
Latin lángos
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 1 kk. sütőpor, 1 kk. só, 1 ek. étolaj, liszt, olaj
Elkészítése:
A lisztet a sóval, a sütőporral és 1,5 dl hideg vízzel, 1 evőkanál étolajjal jól összegyúrjuk. Tojásnyi gombócokat szaggatunk és aztán fél órán át pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán lepény alakúra nyújtjuk és olajozott, forró palacsintasütőben mindkét oldalán megsütjük.
Adhatjuk köretként, de tejföllel vagy ketchuppal, valamint reszelt sajttal, esetleg darált sonkával meghintve önálló egytálételként is.
Sonkás dolma
Hozzávalók 4 személyre: szőlőlevél (nem permetezett!), 10 dkg rizs, 20 dkg főtt füstölt hús (sonka), 3 dkg vaj, só, ecet, olaj
Elkészítése:
A rizst alaposan megmossuk, és kétszer annyi vízzel öntjük le, mint amennyi a térfogata. Sóval vagy húsleveskockával ízesítjük, három deka vajat dobunk bele, és puhára pároljuk. A tűzről levéve 20 deka nagyon apróra vágott főtt füstölt hússal keverjük össze.
Nem permetezett szőlőleveleket sós vízzel leforrázunk, és mindegyikbe - mintha töltött káposztát készítenénk - sonkás rizst csomagolunk.
Egy lábasba szorosan egymás mellé fektetjük (vagy cérnával egyenként átkötjük), és annyi enyhén sós vízzel öntjük le, hogy ellepje. Fedő alatt 15 percig főzzük, majd a levét leöntjük róla, és a dolmákat kevés ecettel, bővebben olajjal megöntözzük. A hűtőszekrényben legalább egy napig állni hagyjuk, csak utána tálaljuk.
|