A meghitt esték hangulatához hozzátartozik egy csésze forró tea.
Rendszeres fogyasztása számos élettani és gyógyhatása miatt is ajánlatos.
A tea hatóanyagaival végzett vizsgálatok antioxidáns, mutációt gátló, rákellenes, baktérium- és vírusellenes, fogszuvasodást gátló hatásokat igazoltak.
A tea népszerűségét jól mutatja, hogy a termesztés, a feldolgozás helyétől és módjától függően kb. 3000 féle tea van forgalomban.
Különösen ajánlott a zöld tea fogyasztása, melynek leveleit nem fermentálják, hanem közvetlenül a gyűjtés után megszárítják.
Hatóanyaga a koffein. A tea típusától, elkészítési módjától függően egy csésze fekete teában 20–90, a zöld teában 6-30 mg van belőle. Élénkítő hatását lassabban, ám tartósan fejti ki. Teofillin hatóanyaga értágító és vizelethajtó.
Negatív hatásai:
- migrént válthat ki,
- csersavtartalma elszínezheti a fogakat,
- fekélyes betegeknél fokozhatja a fájdalmakat, irritálhatja a gyomrot,
- étkezéssel egy időben fogyasztva gátolja a vas felszívódását, és két-három éves kor alattiaknál vashiányos vérszegénységet válthat ki.
Napi háromszor 250 ml zöld tea egészségünk megőrzését szolgálja.
|