 Egy eperszemen átlagban olyan kétszáz magot lehet megszámolni. A szamócára - vagy annak a nemesített változatára, a földieperre - azt mondják, hogy a gyümölcsök királynője. Az eper - amely a rózsafélék családjába tartozik és az első tavaszi gyümölcsök egyike - üdítő és fiatalító a szervezet számára.
Íze függ a termesztéstől, a talajtól és a betakarításkor elért érettségtől is. Az energiatartalma kevés, így nem is hizlal, de magas a C-vitamin-értéke. A vadon érő fajtája sokkal értékesebb ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kertben termesztett: a levelét gyógyteának is használják.
A konyhában az eper jól kiegészíthető friss fűszernövényekkel: jól megy hozzá a citromfű, a bazsalikom, a rozmaring és a menta is.
Íme egy jó kis praktika. Tegyünk egy kőmozsárba egy csokornyi citromfű levelet, adjunk hozzá fél maréknyi pisztácia magot (nem sósat), morzsoljunk rá pár dekányi marcipánt, majd öntsük nyakon egy stampedli narancslikőrrel, valamint fél citrom és egy narancs kifacsart levével. Zúzzuk mártás állagúvá.
4 tojásfehérjéből, 20 deka cukorból egy teáskanál ecet segítségével verjünk kemény habot. Tegyük egy nyomózsákba, majd nyomjunk egy sütőpapírral borított tepsire tenyérnyi kör alakzatokat, úgy, hogy a belsejét is töltsük meg a habbal. Meleg, 120 fokos sütőben körülbelül 1 órán keresztül szárítsuk. Ha elkészült az alap, akkor pakoljuk meg eperszemekkel és csorgassuk meg édes pestóval.
 Egy másik egyszerű, csábító megoldás a csokoládéba mártott eperszem, amivel biztosan levehetjük a szerelmünket a lábáról. Nem kell más, csak egy kis lábas, amibe csokoládét (lehet fehér is) tördelünk. Vízgőz fölé helyezve megolvasztjuk, és eperszemeket mártogatunk bele - biztos a csábítás.
A túrós rétest is meg lehet babonázni a töltelékbe kevert eperszemekkel, az elkészült rétest pedig nyakon önteni frissen készített eperöntettel. Nem kell mást tenni, mint a megmosott szamócára kevéske citromleves csorgatni, ízesíteni porcukorral vagy mézzel, és a gyümölcsöt mixerben összetörni. Finomlyukú szitán passzírozzuk át - és máris mehet tálaláskor a forró rétesre.
Az eper rozmaringos cukros szirupban áztatva is fenséges. Ehhez egy kis lábasba öntsünk két deciliter vizet, tegyünk bele egy pohárnyi cukrot és másfél decinyi tokaji aszút. Fűszerezzük egy vaníliarúddal, pár csepp citromlével, egy ág rozmaringgal és pár levél bazsalikommal. Forraljuk néhány percig, majd hagyjuk kihűlni. Tegyük bele a megmosott eperszemeket, és fél óra múlva tálaljuk üvegkelyhekbe.
Képlet a tökéletes eper-tejszínhab kombinációra
Tudósok tanulmányozták azt, hogy hogyan lehet tökéletessé tenni az eper és tejszínhab kombinációjának ízét. A Nottingham Egyetem illetékes szakértői azt találták, hogy a legjobb íz hét darab eper (210 gramm körüli adag) és 105 grammnyi tejszínhab egyvelegéből keveredik ki. Meglepő azonban az a felfedezésük, hogy az eper „legjobb partnere” étkezéskor nem a tejszínhab, ahogyan világszerte szeretik tálalni, hanem a joghurt. Ez azért van, mert a joghurt egyszerű íze jobban kiemeli az eper zamatát, tulajdonképpen a legerősebben a joghurttal együtt fogyasztva érződik az eper íze
Andy Taylor professzor, aki a tanulmányt vezette elmondta, kutatásuk a legújabb technológiákat használta fel arra, hogy megmutassa, ha az eperről beszélünk, bármivel szolgáljuk is fel, a kevesebb jobb. Nagyon fontos, hogy ne „fullasszuk” az epret túl sok tejszínhabba vagy joghurtba. Ez a kutatás jó példa arra, hogy a tudomány és az ennivaló hogyan párosulhat ahhoz, hogy segítse az embereket kedvenc ételük „legjobb formáját” kihozni.
Plusz tipp: a kutatók bizonyára nem ismerik a tejfölt, mert az magyar találmány, így nem is ismerhetik a tejfölös epret, ami mindenféle tejszínhabos csodánál finomabb. Elkészítése: a tejfölt ízlés szerinti mennyiségű porcukorral addig keverjük, míg folyós nem lesz, és meglocsoljuk vele a megmosott eperszemeket.
|