Kucsmagombamártás
A finomra vágott vöröshagymát vajban üvegesre hevítjük, majd hozzáadjuk a gombát, amit petrezselyemzölddel, sóval, fehérborssal ízesítünk, s liszttel sűrítünk.
Az alapanyagokat csontlével, tejszínnel és fehérborral felengedjük, majd kiforraljuk.
Az elkészült mártás főtt halakhoz, roston sült lazachoz vagy pulykamellhez ideális párosítás.
Gyors vaníliamártás 1 tojássárgáját 2 evőkanál cukorral és 1 tasak vaníliás cukorral habosra keverünk.
Egy kevés tejjel lazítjuk, és 2 evőkanál lisztet beledolgozunk.
Fél liter tejet felforralunk és a tojásos keverékkel besűrítjük.
Datolya-chutney
Hozzávalók: 6 dkg datolya, 2 dkg cukor, 0,5 dkg gyömbér, 0,5 dkg fokhagyma, 2 szárított erős pirospaprika, 0,25 dl ecet , só
A magvaitól megtisztított pirospaprikákat rövid ideig áztasd az ecetben, majd a fokhagymával és a gyömbérrel együtt daráld le.
Az ecetben oldd fel a cukrot, és keverd bele a ledarált masszát. Sózd meg, és főzz belőle folyékony szirupot.
Daráld le a kimagozott datolyát is, és add az időközben kihűlt sziruphoz.
Rizses és húsos ételekhez mártásként tálald!
Barbecue-szósz
Hozzávalók: 2 db hámozott, összenyomkodott paradicsom (esetleg sűrített paradicsom), 1 kk. cukor, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kk. só, 1 kk. ecet, kiskanál feketebors, 5-6 ek. étolaj
Az összes alapanyagot pürészerűen összekeverjük, majd ebben érleljük a húst.
Kiváló mind pácoláshoz, mind a kész sertés-, marha- és szárnyas húsok utólagos ízesítésére.
Zöldborsópüré Hozzávalók 6 személyre: 1 kg zöldborsó, 1 kiskanál cukor, 4 evőkanál tejszín, 1 evőkanál margarin
A megmosott zöldborsót 2,5 deci enyhén sós vízben – amelybe 1 kiskanál cukrot is szórtunk – puhára főzzük.
Ezután a levével és 4 evőkanál tejszínnel együtt áttörjük vagy turmixoljuk.
Végül 1 evőkanál margarinnal elkeverjük.
Sültek, fasírtok mellé tálaljuk.
Tejfölös hagyma
A meghámozott hagymát vágd ujjnyi vastag karikákra.
A megolvasztott vajat keverd össze tejfellel, kevés liszttel, és ízesítsd fehér borssal, szerecsendió-virággal. Az így elkészült keveréket locsold rá a hagymakarikákra. Lefedett edényben óvatosan párold meg, majd pihentesd még néhány percig.
A pikáns köret héjában sült burgonyával is ízletes.
Röszti
Hozzávalók 2 személyre: 1 csipetnyi bors, 1 kg krumpli, 2 evőkanál étolaj, 1 csipetnyi só
Elkészítése:
A krumplit meg kell főznünk héjában, majd miután lehűtöttük kissé, meg kell szabadítsuk a héjától.
Miután lehült, vegyünk kezünkbe egy reszelőt, és reszeljük apróra a nagyobb lyukakon. A masszát ízesítsük sóval, borssal.
Az étolajat egy teflonos serpenyőben melegítsük fel, majd tegyünk bele kb. egy-másfél centi vastagon a krumpliból. Fakanállal nyomkodjuk laposra kissé.
Közepes hőfokon süssük negyed óráig, majd egy üres tányér segítségével fordítsuk meg, a másik oldalát is süssük újabb tizenöt percig.
A vége felé tegyük maximumra a hőfokot, így még jobban megpirul.
Ha több személyre készítjük, érdemes párhuzamosan több serpenyőben készíteni.
Rakott sárgarépa
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sárgarépa, 2 dl tejföl, 25 dkg reszelt sajt, diónyi vaj, só
Elkészítése:
A megtisztított sárgarépát karikákra vágjuk, és kuktába a rácsra fektetve megsózzuk, majd 1,5 deci vizet aláöntünk. A kuktát lezárjuk, és a jelzéstől számítva 5-6 percig hagyjuk a tűzön.
Mély tűzálló tálat vajjal kikenünk, beleterítünk egy réteg sárgarépát, megszórjuk reszelt sajttal, meglocsoljuk tejföllel, és így folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére tejföl és sajt kerüljön. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt a tetejére rá nem olvadt.
Köretként és önálló ételként egyaránt jó.
Rakott paradicsom
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg érett paradicsom • 50 dkg zsenge tök • 40 dkg vöröshagyma • 2 gerezd zúzott fokhagyma • olaj • friss majoránna • bors • só
A hagymát vágd cikkekre, forró olajon pirítsd meg, majd tedd hőálló tálba.
A paradicsomot és a tököt szeleteld vékonyra, váltakozva rakd a tálba, szórd meg a finomra aprított majoránnával, a fokhagymával, sóval, borssal ízesítsd.
Tetejét kevéske olajjal locsold meg, majd előmelegített sütőben 40-50 percig süsd.
Önállóan vagy köretként is fogyasztható.
Párolt káposzta
1 kg legyalult édes káposztát besózunk, állni hagyjuk.
3 ek. forró olajon 1 fej hagymát megpirítunk, hozzáadjuk a kifacsart káposztát, 1 ek. tárkonyecetet, 1 kk. köménymagot, és lefedve, 15 percig a saját levében pároljuk.
1 kk. cukorral ízesítjük.
|