Somogyi búbos karaj
Hozzávalók 4 személyre: 6-8 szelet sertéskaraj, 15 dkg gomba, 10-15 dkg sajt, 4 főtt tojás, 1 zsemle, 1 fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, só, bors, majoranna; a sütéshez: zsír vagy olaj
Elkészítése:
A húst kicsontozzuk és felforrósított zsírban vagy olajban mindkét oldalát hirtelen átsütjük, majd kiszedjük.
A visszamaradó zsiradékon a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, majd kevés vízzel puhára pároljuk.
A zsemlét vízbe áztatjuk, kicsavarjuk. A tojásokat lereszeljük, hozzáadjuk a zsiradékból kiszedett hagymát és gombát, a kinyomkodott zsemlét, sóval, borssal, majorannával és a finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
A hússzeleteket lapos tűzálló tálba helyezzük, és a tojásos masszát egyenletesen elosztva ráhalmozzuk. A halmokat betakarjuk reszelt sajttal, és hideg sütőbe téve, közepes hőmérsékleten megsütjük.
Köretnek főtt vagy sült burgonyát adhatunk hozzá.
Karfiol sajtmártással
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg karfiol, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tej, 2 dl kefir, 2 dkg vaj, 2 ek. liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, só, őrölt bors
Elkészítése:
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és fazékba téve annyi sós vízzel felöntjük, amennyi éppen ellepi. Félpuhára főzzük.
Amíg a karfiol fő, a vajat habzásig melegítjük a liszttel, majd a forró tejet ráöntve, állandóan keverve sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a megtisztított, reszelt vöröshagymát és a borsot, majd megsózzuk, és pár percig hűlni hagyjuk. Ezután a reszelt sajttal, a finomra vágott petrezselyemmel és a kefirrel simára keverjük.
A karfiolt leszűrjük, és tűzálló tálba vagy tepsibe rakjuk, leöntjük a mártással, kissé összerázzuk, hogy mindenhová jusson, és forró sütőben aranyszínűre sütjük.
|