Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2011.

Marinált paprika

Hozzávalók: 2 kg paradicsompaprika, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, ecet, egész bors, 2 ek. só

Elkészítése:

Szép, húsos, piros színű paradicsompaprikát kicsumázunk, négy cikkbe vagy ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és megmérjük. Két kiló paprikához három liter vizet felforralunk, és két csapott evőkanál sóval, három gerezd megtisztított fokhagymával, pár szem borssal meg három evőkanál olajjal ízesítjük. Annyi ecetet öntünk bele, hogy kellemesen pikáns legyen, és a paprikát - mint a tésztát - apránként kifőzzük benne. A paprikát szűrőkanállal nem túl nagy üvegekbe szedjük, és ha az egésszel elkészültünk, a levet ráforrázzuk. Azonnal lekötve szárazgőzben hagyjuk kihűlni.


SAVANYÚSÁG

Sajtos padlizsán

Hozzávalók: padlizsán, sajt, tejföl, só, vaj

Elkészítése:

A hámozott padlizsánt karikákra vágjuk és sós vízben félig puhára főzzük. Kivajazott tűzálló tálba szedjük és reszelt sajttal elkevert tejföllel leöntjük. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Tálaláskor sózzuk.


PADLIZSÁN

Kínai barackos sertéskaraj

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg rövidkaraj, 4 nagy őszibarack (lehet konzerv is), 1 kupica vodka vagy vermut, 2 kupica szójamártás, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kk. kínai ötfűszerkeverék, 3 ek. olaj

Elkészítése:

60 deka kicsontozott sovány sertés rövidkarajt 2 mm vastagon felszeletelünk, utána a rostjaira merőlegesen két mm szélességű laskákra vágjuk. Egy kupica vodkát vagy vermutot két kupica szójamártással összekeverünk, és 2-3 gerezd tört fokhagymával, meg egy csapott kiskanálnyi kínai ötfűszerkeverékkel ízesítjük. Ebbe a mártásba forgatjuk a húst és alaposan lezárva legalább egy fél napra a hűtőszekrénybe rakjuk.

Tálalás előtt az így bepácolt húst három evőkanál forró olajban erős lángon, kevergetve megsütjük, ami nem tarthat tovább 3-4 percnél. Ekkor négy nagy, meghámozott, kimagozott, dobókocka nagyságúra vágott őszibarackot adunk hozzá, a maradék páclével meglocsoljuk és most már óvatosan keverve, nehogy a gyümölcs összetörjön, még 3-4 percig sütjük.

Mindig rizzsel adjuk az asztalra, de még jobb, ha a rizs közé egy marék jól megmosott mazsolát is keverünk, és úgy pároljuk meg.


SERTÉSKARAJ/BORDA, KÍNAI

Ukrán saláta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cékla, 40 dkg fehér káposzta, 5-6 ecetes uborka, 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2-3 szem őrölt borókabogyó, kiskanálnyi mustár, 2 szem szegfűbors, késhegynyi babérlevélpor, ecet, 3 ek. olaj, kevés porcukor

Elkészítése:

A céklát meghámozzuk és a reszelő durva fokán lereszeljük. Összekeverjük a kitorzsázott, szintén lereszelt káposztával meg az apróra vágott hagymával. Megsózzuk, meglocsoljuk ecettel és a többi fűszerrel ízesítjük.

Néhány napig állni hagyjuk, ezalatt a káposzta levet enged, és kellemesen pikánssá hígítja az ecetes levet. Tálalás előtt olajat keverünk hozzá.


SALÁTÁK, UKRÁN

Elzászi szendvics

Hozzávalók 4 személyre: 8 dkg húsos szalonna, 4 közepes vöröshagyma, 50 dkg savanyú káposzta, só, 1 mk. őrölt fekete bors, késhegynyi őrölt kömény, 2 ek. finomliszt, 1 francia kenyér (vagy 2 óriás kifli), 4 bajor kolbász, 2 ek. Univer mustár, olaj

Elkészítése:

Ehhez a szendvicshez előkészülhetünk a sütés előtti napon, így pár perc alatt összeállíthatjuk majd.

A szalonnát apróra vágjuk, egy kisebb lábasban zsírját kiolvasztjuk. Ha ez nem lenne elég, 1-2 evőkanál olajat is önthetünk hozzá, majd fél fej lereszelt vöröshagymát megfuttatunk rajta. A kissé földarabolt (esetleg kimosott) káposztát beleforgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, őrölt köménnyel fűszerezzük, lefedve puhára pároljuk. Közben többször megkeverjük, nehogy leégjen (1-2 kanál vizet is önthetünk alá).

A maradék hagymát vékonyra szeleteljük, gyűrűire szedjük, lisztbe forgatjuk, és kb. ujjnyi magas forró olajban aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsepegtetjük.

Másnap, amikor begyújtottuk a faszenet, összeállítjuk a szendvicseket. Ehhez a francia kenyeret négy részre (az óriás kifliket csak félbe) vágjuk, majd lapjában elfelezzük és a belsejüket kikaparjuk. A kivájt alsó részbe párolt káposztát rakunk, a sült hagyma felével beterítjük, és a kolbászt is rárakjuk. Mustárral megkenjük, a többi káposztával befedjük, a maradék hagymát rászórjuk, végül a kenyerek felső részét ráborítjuk. Egyenként alufóliába csomagoljuk.

A rostélyt a lehető legmagasabbra tesszük a már csak parázsló faszén fölé, és a szendvicseket rárakjuk.  Többször megforgatva 8-10 percig sütjük, de fontos, hogy semmiképpen se legyen erős a tűz alatta, mert akkor a szendvics megég!

Pilseni típusú világos sört kínálunk hozzá.


1 adag: 720 kcal


 GRILL, BOGRÁCS, MELEGSZENDVICS

Gombás rántott csirkemellpogácsa

Hozzávalók 4 személyre: 2 csirkemell, 30 dkg gomba, 3 tojás, zsemlemorzsa, liszt, só, őrölt bors, olaj

Elkészítése:

A gombát megtisztítjuk, majd nyersen megdaráljuk és borsozzuk. A csirkemellet a csontról lefejtjük, megdaráljuk, megsózzuk, majd összekeverjük a darált gombával és 2 tojással. A masszát jól összedolgozva kisebb pogácsákat készítünk. Ezeket először lisztbe, majd tojásba és zsemlemorzsába forgatva panírozzuk és forró olajban kisütjük.

Köretként rizibizit, sült burgonyát vagy burgonyapürét kínálunk hozzá. Salátával gazdagon tálaljuk.


CSIRKEMELL

Túrós-mákos szelet

Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1/2 dl tej, 1 ek. kristálycukor, 1 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 2 cs. vaníliás cukor, 1 dl tejföl, só; a mákos töltelékhez: 25 dkg darált mák, 12,5 dkg porcukor, 1,5 dl tej, 6 dkg margarin, őrölt fahéj; a túrós töltelékhez: 25 dkg tehéntúró, 12,5 dkg porcukor, 2 tojás, 1 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 3 ek. rum, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 cs. vanília ízű pudingpor

Elkészítése:

Az élesztőt a cukorral fél deci langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a tejfölt, kevés sót, és jól összegyúrjuk. Letakarva 1 órát pihentetjük.

A mákos töltelékhez a tejet a margarinnal felforraljuk, hozzáadjuk a mákot, a fahéjat, a porcukrot. 1-2 percig főzzük, majd kihűtjük.

A túrós töltelékhez áttörjük a túrót, hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot, a rumba áztatott mazsolát, a citrom levét és héját, a pudingport, a tejfölt és a kemény habbá vert tojásfehérjét.

Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a tésztát, és villával megszurkáljuk. Egyenletesen rákenjük a mákos, majd a túrós krémet, és takaréklángon megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük.


TEPSIS SÜTI

Házi mézeskalács

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 25 dkg porcukor, 3 tojás, 3 ek. méz, 1 kk. őrölt fahéj, 5 szem szegfűszeg, ánizs

Elkészítése:

A lisztet a sütőporral átszitáljuk. Belekeverjük a porcukrot, a tojást, a mézet, a fahéjat, a törött szegfűszeget és ánizst. Összegyúrjuk, és rövid pihentetés után a tésztát liszttel meghintett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Megkenjük  tojássárgájával, egy-egy mogyorót nyomunk a tetejébe, és kikent tepsiben, meleg sütőben megsütjük.


APRÓSÜTEMÉNY (édes)

Húsos palacsintatekercs

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg szárnyashús, 2 ek. olaj, 1 vékony  póréhagyma, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom, 4 ek. ketchup, só, őrölt fehérbors, 10 dkg reszelt sajt; a palacsintához: 15 dkg kukoricaliszt, 10 dkg liszt, 2 tojás, 1 csipet curry, só, 1 tk. finomra vágott petrezselyem, olaj a sütéshez


Elkészítése:

A húst kevés sós vízben főzzük puhára, majd vágjuk nagyon apróra. Tisztítsuk meg a zöldségeket. Forró olajon futtassuk meg a finomra vágott pórét, majd tegyük rá az apróra vágott paprikákat, a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Keverjük bele a ketchupot, az összevágott húst és a hús főzőlevéből 1 dl-t. Egyet forraljunk rajta, majd hagyjuk hűlni.

A palacsintatésztához keverjük össze a lisztet, a kukoricalisztet, a tojást, a curryt, a petrezselymet és sózzuk meg. Öntsük fel 6-7 dl vízzel. Nem kell, hogy nagyon híg legyen a tészta.

Kiolajozott, forró serpenyőben süssük meg a palacsintákat. Kenjük meg a töltelékkel, szorosan tekerjük fel, és szeleteljük fel. Tűzzük meg fogvájóval, és fektessük hőálló tálra, szórjuk meg a reszelt sajttal, és 200 C-fokra  előmelegített sütőben süssük 5-10 percig.


Egy adag: 620 kcal


Sajtos gomba

Hozzávalók: 20 dkg gomba, 20 dkg zsíros sajt, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, pirospaprika, vaj

Elkészítése:

Teflon serpenyőben - vagy nagyon kevés vajon - 20 dkg gombát félig megpárolunk. Sózzuk, törött borssal ízesítjük, meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és hozzáadunk 20 dkg kockára vágott zsíros sajtot. Együtt sütjük tovább a sajt megolvadásáig, majd tányérra csúsztatjuk.

Pirospaprikával meghintve tálaljuk.


GOMBA

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?