Egzotikus májas nyárs Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg máj, 6-7 szelet ananász, 6-8 evőkanál olaj, 1-2 evőkanál szójaszósz, 1 kiskanál curry, 1 kiskanál fűszerpaprika, 1 kiskanál őrölt bors, 2 fej negyedelt vöröshagyma
A májat daraboljuk 2 centiméteres részekre, és az ananászokat is vágjuk nagyobb darabokra.
Az olajat keverjük össze a fűszerekkel. Tűzzük nyársra felváltva a májat az ananásszal, végeit vöröshagymával zárjuk.
Kenjük meg alaposan a fűszeres olajjal, majd faszénen süssük legalább 10 percig, közben többször megkenjük a fűszeres olajjal.
Döner nyársak Hozzávalók: 1 padlizsán, 30 dkg marhahús, 3 ág koriander, csípős pirospaprika, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors, 30 dkg sütnivaló kolbász
A padlizsánt megmossuk, megtisztítjuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, 5 percig állni hagyjuk és felkockázzuk.
A húst 2 centis darabokra vágjuk, a koriandert felaprítjuk.
A fűszereket az olajjal elkeverjük, és beleforgatjuk a húst.
A kolbász bőréből kiszedjük a húsát, majd golyókat formázunk belőle.
A húst, a golyókat és a padlizsánt felváltva a nyársra húzzuk, s 20 percig grillezzük.
Chiliben pácolt karaj
Hozzávalók 4 személyre: 3 evőkanál frissen darált vagy 2 evőkanál szárított chilipaprika, 1 kanál só, 1 kanál őrölt kömény, 1 kanál őrölt bors, 3-4 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kg kb. 2 cm vastagra szeletelt karaj
Az ízesítő anyagokból pürét keverünk.
A húst klopfoljuk, és mindkét oldalán megkenjük a fűszerpürével.
Visszatesszük a hűtőbe legalább fél napra, majd a grillsütőn 15-30 perc alatt kisütjük.
Birkapaprikás Hozzávalók: 2 kg csontos birkahús, 4 evőkanál őrölt édes piros paprika, 1 evőkanál őrölt erős paprika, 60 dkg vöröshagyma
Elkészítése:
A húst, a fűszert, az apróra vágott hagymát bográcsba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy a húst ellepje. Ízlés szerint sózzuk, és lassú tűzön főzzük mindaddig, amíg a hús nem puhul meg. Ha a birka öreg volt, három óra főzés is kell ahhoz, hogy megpuhuljon.
A birkapaprikáshoz nem kell salátát felszolgálni, csupán friss fehér kenyeret és bort.
Birkanyárs almával
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg birkacomb, 2 gerezd fokhagyma, 5-6 evőkanál olaj, 1 dl vörösbor, 1 kiskanál kakukkfű, 1 kiskanál rozmaring, 1-2 kiskanál őrölt feketebors, 2 db paprika, 2 db alma, só
A húst tisztítsuk meg, majd vágjuk 2 centiméteres kockákra.
A fokhagymát nyomjuk össze, keverjük hozzá az olajat, a vörösbort, a fűszereket. Tegyük bele a húst, és lefedve egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe.
A paprikát és az almát tisztítsuk meg, vágjuk ki a magházát, negyedeljük.
A nyársakra húzzuk felváltva a húst, paprikát és almát.
Faszénen 15 perc alatt kész, közben a páclével kenegessük meg többször is.
Tejfölös mozarella
Hozzávalók 4 személyre: 6 darab paradicsom, 3 csomag mozarella sajt, 2 darab citrom, 5 dl tejföl, 1 dl oliva olaj, 1 csipetnyi só, 2 csipetnyi frissen őrölt bors
A mozarella sajtokat vágjuk fél centi vastag szeletekre, majd helyezzük őket egymásra egy nagyobb tálon.
Terítsük be jó alaposan tejföllel, és rakjuk körbe vékonyra szeletelt paradicsomokkal.
Sózzuk, borsozzuk meg az egészet, majd reszeljünk a tejfölre az alaposan megmosott citrom héjából.
Ezek után facsarjunk még rá a citrom levéből, s végül öntsünk rá kevés oliva olajat.
Igény esetén pirítós kenyérrel kínálhatjuk.
Mozzarella paradicsommal
Hozzávalók 4 személyre: 3 csomag mozzarella sajt, 6 darab nagy kemény paradicsom, 1 csipetnyi só, 0.5 kávéskanál őrölt fekete bors, 2 darab fokhagyma gerezd, 1 csomag petrezselyem, 6 evőkanál extra szűz olívaolaj, 3 szál bazsalikom
A mozzarellát leszűrjük, lecsöpögtetjük. A paradicsomokat megmossuk, szárukat kivágjuk. Ezután mind a sajtot, mind a paradicsomot 2-3 milliméter vastag karikákra vágjuk. Ha a paradicsom túl nagy, akkor először félbehasítjuk, s csak azután szeleteljük.
Egy nagy, lapos salátástálon a sajt- és paradicsomkarikákat úgy rakjuk körbe, hogy félig takarják egymást. Sóval és őrölt borssal jó, ha frissen őröljük meghintjük.
A megtisztított fokhagymát összezúzzuk, a petrezselymet apróra vágjuk, és egy kis pohárban a extra szűz olívaolajjal összekeverjük.
A bazsalikomleveleket a szárról lecsipkedjük, a nagyobbakat félbetépjük, a paradicsomos sajtra szórjuk, majd az olívás öntettel meglocsoljuk. Azonnal tálaljuk, máskülönben a paradicsom összeesik.
Barna kenyérből készült pirítós illik hozzá.
Guacamole
Hozzávalók 6 személyre: 2 érett avokádó, 1 közepes paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. aprított korianderlevél, 1 ek. tejföl, 1 ek. citromlé, Tabasco szósz, csipetnyi só
Elkészítése:
Az avokádót félbe vágjuk, a magját egy nagyobb kés élével kiemeljük.
Meghámozzuk, a húsát közepes méretű tálba tesszük, villával összetörjük, simára keverjük.
A hagymát és a paradicsomot apróra vágjuk, összekeverjük a felaprított korianderrel.
A tálban lévő avokádópüréhez adjuk, és belekeverjük a többi hozzávalót.
A dipet kukoricachipsszel kínáljuk, vagy taco töltelékeként használjuk fel.
Dinnyés-ribizlis kacsamellsaláta
Hozzávalók 4 személyre: 1 db kacsamell (lehet csirkemell vagy marhanyelv is), 1 db narancs, 1 kiskanál gyömbér, 1 kiskanál fahéj, 1 kiskanál őrölt bors, 1 dl olaj, 10-15 dkg ribizli, 1 db sárgadinnye, 10 dkg rukkola vagy fejessaláta, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom leve, 1 db kicsi savanyú alma, 1 kiskanál méz vagy cukor, 4-5 evőkanál olívaolaj
A kacsamellet megtisztítjuk, bedörzsöljük a fűszerekkel és a narancs levével. Hűtőben 1-2 órát állni hagyjuk, majd az olajon, fedő nélkül, mindkét oldalán megpirítjuk. Félretesszük és hagyjuk kihűlni.
A zöldségeket megtisztítjuk. A salátát felaprítjuk, a petrezselymet finomra vágjuk, a ribizlit leszemezzük, az almát meghámozzuk, csumáját kivágjuk, a dinnye harmadrészét felaprítjuk, a többit félretesszük a salátaléhez.
Turmixgépben készítjük a salátaöntetet, ami citromlé, méz, dinnye, alma, olívaolaj, kevés gyömbér és petrezselyemzöld keveréke.
A hideg sült kacsamellet vékony szeletekre vágjuk, a salátával, dinnyével, ribiszkével együtt tálra halmozzuk és meglocsoljuk az öntettel. Tálalásig hűtőben hagyjuk.
Önálló fogásként vagy elegáns előételként tálalhatjuk.
Póréhagymás egytálétel Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg póréhagyma, 40 dkg disznóhús, 70 dkg krumpli, 4 ek. olaj, 10 dkg vöröshagyma, 3 db húsleveskocka
Elkészítése:
A húst kockára vágjuk és megpirítjuk az olajban. Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát és fél órát pároljuk.
Hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát is, a kockára vágott krumplit és a leveskockákat, majd 1 liter vízzel felöntjük és lefedve, lassú tűzön puhára főzzük.
|