Zöldborsókrémleves retekkel Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg fejtett zöldborsó, 20 dkg krumpli, 2 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, 12-16 szál snidling, 4 szem retek, 2 ek. olaj, 3 dl tej, 2 zöldségleveskocka, 2 dl főzőtejszín, só, bors
Elkészítése:
Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a 8-10 cm-es zöldjével együtt kisebb darabokra vágott újhagymát és az áttört fokhagymát.
Felöntjük 1,2 liter vízzel és a tejjel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk.
Hozzáadjuk a kockákra vágott krumplit és a zöldborsót, és mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük (20 perc).
A főzési idő felének elteltével kiveszünk a levesből 2 evőkanálnyi zöldborsót és félretesszük a díszítéshez.
A levest összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, majd 4 kiskanál kivételével a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk.
Csészébe vagy mély tányérba szedjük, belekeverjük a maradék tejszínt, tetejére halmozzuk a retekkockákat és a félretett zöldborsót, majd snidlingszálakkal díszítve tálaljuk.
Fűszeres fehérrépasült Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg zsenge fehérrépa, 2 ágacska friss koriander, 15 dkg liszt, 1 kiskanál currypor, 1 tojás, 10 dkg vaj, kevés őrölt fahéj és cukor, olívaolaj, ízesítéshez só, bors
Egy tálban összekeverem a lisztet, a fűszereket, kevés borsot és cukrot. Majd hozzáöntök fél pohár hideg vizet, és hozzáütöm a tojást, közben kézi habverővel állandóan kevergetem. A végeredmény egy nem túl sűrű tészta lesz.
Ha kész, meghámozom, felkarikázom és 8 részre osztom a fehérrépát.
Egy serpenyőben felforrósítom a vajat és néhány csepp olajat. Az első adagnyi répát belemártom a tésztába, majd kissé lecsöpögtetem, és rögtön a serpenyőbe teszem. Ügyeljünk rá, hogy minden oldala aranybarnára süljön! Hasonlóan járok el a fennmaradó répaadaggal is.
Amikor minddel elkészültem, megszórom apróra vágott korianderrel, és tornyokba halmozva tálalom.
Luca-napi boszorkánykrém
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cukrozott gesztenyemassza, 1 tasak vaníliás cukor, 1 dl rum, 2 dl tejszín, 1 kg alma, 1 tojásfehérje, 10 dkg porcukor; a tetejére: tejszínhab, babapiskóta
Elkészítése:
A gesztenyemasszát a vaníliás cukorral, a rummal és a tejszínnel összedolgozzuk.
Az almákat megmossuk, kivájjuk a magházukat, majd tepsiben megsütjük őket. Kihűlés után kiszedjük a húsukat, a tojásfehérjével habosra keverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot.
Egy kerek tálra ujjnyi vastagon felkenjük a gesztenyemasszát, majd rá az almahabot, majd újra gesztenyét. A tetejét tejszínhabbal és félbetört babapiskótával díszítjük.
Jól lehűtve kínáljuk.
Halfasírt színes pürével Hozzávalók 4 személyre: A halpogácsához: 40 dkg tengeri hal, 2 szikkadt zsemle, 2 dl tej, 2 tojás, zsemlemorzsa, szerecsendió, vaj, petrezselyem, őrölt bors, só; A püréhez: 60 dkg főtt burgonya, 1 evőkanál margarin, tej, 20-20 dkg főtt, áttört sárgarépa és parajpüré, 2-2 evőkanál tejföl és finomra vágott petrezselyem, só
Elkészítése:
A halhúst sós vízben megfőzzük, kihűtjük, és apró darabokra tördeljük. Hozzákeverjük a tejbe áztatott, kinyomkodott zsemléket, a tojásokat, 3 evőkanál olvasztott vajat, és zsemlemorzsát. A fűszerekkel ízesítjük. Lapos pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és vajban megsütjük.
A főtt krumplit pépesre törjük, margarinnal, tejföllel, sóval, és tejjel összekeverjük. Három részre osztjuk, majd külön-külön sárgarépával, spenóttal és petrezselyemmel összeturmixoljuk.
A színes püréket a meleg halfasírtok mellé tálaljuk.
Zöldborsó-raguleves csurgatott tésztával Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg fejtett zöldborsó, 10 dkg sárgarépa, 1 szál póréhagyma, 30 dkg sertéscomb, 3 ek. olaj, 1 dkg liszt, 1 mk. fűszerpaprika, 1 ek. petrezselyem; a levesbetéthez: 1 tojás, 4 dkg liszt
Elkészítése:
A felforrósított olajon fehéredésig pirítjuk az apró kockákra vágott húst. Megsózzuk, és kevés víz hozzáadásával, lefedve, lassan pároljuk.
Amikor már majdnem puha, megszórjuk a liszttel, elkeverjük, kicsit pirítjuk, majd a tűzről félrehúzva a fűszerpaprikát is belekeverjük.
Hozzáöntünk kb. 1 liter vizet és felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a felszeletelt répát, majd 10 perc múlva a borsót és a karikára vágott pórét is. Sózzuk, borsozzuk, és a petrezselymet is beleszórjuk. Az egészet puhára főzzük.
A tésztához a tojást jól kikeverjük a liszttel, sóval és belecsurgatjuk a levesbe. Készre főzzük.
Joghurttorta (Marsi Anikó - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 1/2 kg eper, 2 pohár natúr joghurt, 1 csomag zselatin, tejszín, citromhéj
Melegítsük fel a tejszínt, majd rakjuk félre egy kicsit hűlni. Aztán keverjük csomómentesre a joghurttal és a zselatinnal. Reszeljünk bele egy egész citrom héját.
Vágjuk fel az epret apró darabokra, szórjuk egy formába és öntsük hozzá a masszát, majd rakjuk be a hűtőbe.
Hagyjuk állni két-három óráig és ízlés szerint tálaljuk.
Rakott krumpli gazdagon (Marsi Anikó - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 8-10 db tojás, 2 kg krumpli, 1 l tejföl, 1/2 kg szárazkolbász, 1/2 l biotej, vaj
Az elkészítési mód ugyanaz, mint egy hagyományos rakott krumplinál.
A tepsit kenjük ki sok vajjal, rakjuk bele a felkarikázott főtt krumplit, kolbászt, főtt tojást és a tetejére pedig a tejfölt. Majd még egyszer rakjuk bele ugyanezt és tegyünk a tetejére tejfölt, aztán locsoljuk meg biotejjel.
Figyeljünk arra, hogy a tej mindenhová eljusson a rétegeken belül. Majd rakjuk be a sütőbe és süssük pirulásig.
Pulykanyakleves (Marsi Anikó - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 1 csomag répa, zellerzöld, petrezselyem, karalábé, 1 vöröshagyma, vegeta (ételízesítő), 8-10 db pulykanyak, só, bors
Pucoljuk meg az összes zöldséget, de ne vágjuk fel, hanem egyben rakjuk bele egy nagy fazékba.
Tegyük hozzá a pulykanyakat és az összes maradék hozzávalót.
Főzzük készre és ízlés szerint ízesítsük.
Zöldségfasírt Hozzávalók 4 személyre: 30-40 dkg cukkini (vagy tök), 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 közepes burgonya, só, bors, pirospaprika, ételízesítő, liszt, zsemlemorzsa; a sütéshez: olaj
Elkészítése:
A reszelt cukkinit összedolgozunk az apróra vágott vöröshagymával, az áttört fokhagymával, a reszelt burgonyával, és kevés sóval, borssal, pirospaprikával és ételízesítővel fűszerezzük.
Annyi lisztet adunk hozzá, hogy fasírtgolyókat tudjunk belőle formázni.
A fasírtokat zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük.
Kókuszos madártej Hozzávalók 4 személyre: 4 tojás, 1 l tej, 25 dkg cukor, 5 dkg kókuszreszelék, 2,5 dkg vaníliás pudingpor, 1 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
A tojások fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a kókuszreszeléket.
A tejből 1 decit félreteszünk, a többit a vaníliás cukorral felforraljuk, és kanállal beleszaggatjuk a kemény habot. Mindkét oldalukon kb. 1-1 percig főzzük, majd szűrőkanállal tálba szedjük.
A félretett hideg tejjel elkeverjük a tojássárgákat, a maradék cukrot és a pudingport, majd állandó kevergetés mellett a forrásban lévő tejhez öntjük és sűrűre főzzük.
Amikor kihűlt, tálba szedjük, és rárakjuk a habgaluskákat.
|