Kolbászos rakott rizs Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg mélyhűtött zöldbab, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg sárgarépa, 2 póréhagyma, 4 dkg vaj/margarin, 25 dkg rizs, 7,5 dl zöldségerőleves (kockából), 1 csokor petrezselyemzöld, 40 dkg sütni való kolbász, 10 dkg reszelt sajt, só, bors
Elkészítése:
A zöldbabot forrásban lévő sós vízben kb. 12 perc alatt megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és hűlni hagyjuk.
Két deka vajat felforrósítunk és a felkockázott vöröshagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a megmosott rizst, és rövid ideig együtt pároljuk. Felöntjük a levessel, felforraljuk, majd fedő alatt, közepes hőfokon 5-7 percig főzzük.
Hozzákeverjük a felkarikázott sárgarépát és pórét, és kb. 15 perc alatt készre pároljuk.
A felkarikázott kolbászt a maradék fölforrósított vajon időnként megkeverve megsütjük.
A felaprított petrezselyemzöld háromnegyed részét a rizsbe forgatjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A zöldséges rizs felét margarinnal kikent tűzálló tálba halmozzuk. Kirakjuk a kolbászkarikákkal és befedjük a maradék rizzsel. Meghintjük a reszelt sajttal, és előmelegített sütőben, 200 fokon 20-25 percig sütjük.
A maradék petrezselyemzölddel megszórva, bazsalikomlevéllel díszítve kínáljuk.
Zöldséges pulykatekercs Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg pulykamell, 8 szelet marinált pirospaprika, 4 cukkini, 3 burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, kevés reszelt parmezán, kevés zsemlemorzsa, olívaolaj, só, bors, száraz fehérbor
A pulykát kiklopfolom, besózom, megborsozom. A paprikát felszeletelem, a cukkinit apróra vágom, majd mindkettőt megpirítom egy serpenyőben kevés olajon. Sóval, borssal ízesítem.
A burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom, összetöröm, és a tojással, a zsemlemorzsával, a reszelt parmezánnal, valamint a zúzott hagymával összekeverve pürét készítek belőle. Ezt a tölteléket elkenem a húson, a tetejére újabb zöldségréteget teszek. Feltekerem a pulykát, alaposan körbekötözöm spárgával, és kevés olajjal meglocsolva elkezdem sütni a pecsenyét egy nagyobb edényben. Közben fehérborral és pecsenyelével locsolgatom. Szeletelve kínálom.

Az egyben sült húsokhoz a legfinomabb köret egy friss saláta!
Pezsgős őszibarackleves Hozzávalók: félliteres üveg őszibarackbefőtt levével együtt, 3 dl félédes pezsgő, csipetnyi só
Elkészítés:
A leszűrt gyümölcs felét apró kockákra vágom és félreteszem. A többit az összes levével pépesre turmixolom és jól lehűtöm.
Közvetlen tálalás előtt a jégbehűtött pezsgővel felengedem, és hideg csészékben elosztom. A tetejére teszem a félretett őszibarack kockákat, és előhűtött csészékben azonnal kínálom.
Mandulás rakottas zellerrel
Hozzávalók: pár szál metélőzeller, 2 tojássárgája, 2,5 dl tejszín, 4 dkg reszelt parmezán, szerecsendió, 3 dkg darabokra tört mandulabél, fél pohár tej, fél citrom, 6 dkg vaj, 3 dkg liszt, só, bors
A zellert feldarabolom, eltávolítom belőle a keményebb részeket.
Egy nagyobb edényben 2 liter hideg vízben elkeverem a lisztet, megsózom, belecsavarom a fél citrom levét, beleöntöm a tejet, majd felforralom az egészet. Ebben a szószban addig főzöm a zellerszárakat, amíg a darabok finom puhák nem lesznek.
A végén lecsöpögtetem őket, forró serpenyőbe dobom, amiben előzőleg felolvasztottam a vajat, néhány percig pirítom, majd egy tűzálló tálba teszem.
A tojássárgáját elkeverem a tejszínnel, 2 dkg reszelt sajttal, borssal és az őrölt szerecsendióval, majd az egészet a zellerre öntöm.
A rakottas tetejét megszórom mandulával, a maradék sajttal és néhány percre forró sütőbe tolom a tálat.
Körtés-áfonyás pite Hozzávalók: 1 tasak szárított élesztő, 2 ek. cukor, 30 dkg liszt, só, 10 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 citrom, 60 dkg körte, 10 dkg aszalt vörös áfonya, 2 ek. tej, 10 dkg szeletelt mandula, 4 ek. barna cukor; a tetejére: porcukor
Elkészítése:
A szárított élesztőt a cukorral és 2 deci langyos vízzel simára keverjük.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd az élesztővel, csipetnyi sóval, 5 deka megolvasztott, majd kézmelegre hűtött vajjal, a tojássárgákkal és a citrom reszelt héjával alaposan összedolgozzuk. Ezután letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
A körtét meghámozzuk, magházát kimetsszük, húsát vékony cikkekre vágjuk, és a citrom levével megöntözzük. Az áfonyát leöblítjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd akkorára nyújtjuk, hogy egy közepes tepsit kibélelhessünk vele. A tepsibe terítjük, és a citromos körtecikkeket egyenletesen rátesszük, majd az áfonyát rászórjuk.
A maradék vajat is megolvasztjuk, és a tejjel meg a mandulával összekeverjük.
A gyümölcsöket a barna cukorral meghintjük, a mandulás keveréket a tetejére kanalazzuk, majd 200 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt megsütjük.
Porcukorral meghintve, tenyérnyi szeletekre vágva, langyosan tálaljuk.
Kínai pirított rizs Hozzávalók 4 személyre: 500 g rizs, 2 fej hagyma, 10 evőkanál olaj, 2 tojás, 1 csirkecomb vagy fél csirkemell, 4-5 zöldhagyma, só, bors, 1 kiskanál gyömbérpor és szójaszósz
Az olaj felén pirítsuk meg a nyers rizst, öntsük fel 7-8 dl forró sós vízzel, tegyük a tetejére a megtisztított, hosszában kettévágott vöröshagymákat. Fedjük le, és 15 percig főzzük kis lángon, de közben ne emeljük fel a fedelét! Ezután vegyük le a tűzről, de a tetejét most se emeljük fel.
Közben tisztítsuk meg a csirkecombot, vágjuk nagyon vékony csíkokra. Tegyük egy nagyobb serpenyőbe és az olajon pirítsuk meg. Kb. 6-7 perc alatt elkészül.
Adjuk hozzá a zöldjével együtt vékony karikákra vágott zöldhagymát, együtt pirítsuk még. Ízesítsük sóval, borssal, gyömbérporral és szójaszósszal.
A tojásokat verjük fel, és süssünk rántottát belőle. Amint kész, vágjuk fel kisebb darabokra, mint a csirkehúst. Végül a rizst és a sült tojást keverjük a hagymás húshoz, és az egészet folyamatosan kevergetve pirítsuk össze.
,
Spárgával töltött pulykarolád Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg pulykamellfilé, só, bors, 20 dkg bacon, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg spárga, 20 dkg vaj, 35 dkg tészta, szójaszósz
Elkészítése:
A pulykamellfiléket fűszerezzük, majd betöltjük a vékonyra szeletelt baconnal, sárgarépával és tisztított spárgafejekkel.
Rolád formájúra felgöngyöljük, majd vajban készre sütjük, és egy pecsenyelé alapban kipároljuk.
Póréhagymaleves Hozzávalók: 50 dkg póréhagyma (kb. 3 szál), 3 dkg vaj vagy margarin, 7,5 dl húsleves, 1 tk. pirospaprika, 2,5 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, só, bors
Elkészítés:
A póréhagymát 2-3 centis darabokra vágjuk, vajon megdinszteljük, forró húslevessel felöntjük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával, tíz percig lassú tűzön főzzük. Végül összeforraljuk a tejszínnel és a zúzott fokhagymával is.
Tűzálló tányérokba merjük, tetejére pirított kenyérkockákat és reszelt sajtot szórunk, forró sütőbe toljuk, míg a sajt megolvad, majd azonnal tálaljuk.
Töltött hagyma Hozzávalók 4 személyre: 6 nagy fej hagyma, 30 dkg főtt füstölt tarja, 1,5 dl tejszín, 15 dkg reszelt sajt, 3 tojás, 3 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, só, fehérbors
Elkészítése:
A megtisztított hagymákat enyhén sós, forró vízben pár percig előfőzzük. A vízből kiemeljük, lecsepegtetjük. Éles késsel, óvatosan kiszedjük a közepüket. Vigyázzunk, nehogy megsérüljön a külső 2-3 buroklevél.
A töltelékhez felaprítjuk a hagyma belső részeit, a fokhagymát és a petrezselyemzöldet. Hozzáadjuk a ledarált füstölt tarját, a reszelt sajt felét, a tojást és a tejszínt. Összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk.
Egy kizsírozott tűzálló tálba beleállítjuk a hagymákat, kanalanként elosztjuk bennük a tölteléket, meghintjük a maradék reszelt sajttal, és 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Friss vagy pirított rozskenyérrel kínáljuk.
Körtés rizsfelfújt Hozzávalók: 3 körte, citrom, 5 dl víz, 20 dkg cukor; a tejberizshez: 5 dl tej, 10 dkg rizs, 1 vaníliarúd, 3 dkg cukor; a krémhez: 2 tojássárga, 5 dkg cukor, 2,5 dkg liszt, 2,5 dl tej
Elkészítése:
A meghámozott körtét négyfelé vágjuk és magházát kiemeljük. A húsát citromlével meglocsoljuk.
A vizet felforraljuk a cukorral, beletesszük a körtét, majd kis lángon 10 perc alatt félpuhára főzzük, és kihűtjük.
A hozzávalókból megfőzzük a tejberizst, majd hűlni hagyjuk.
A krémhez a tojássárgákat összekeverjük a cukorral, a liszttel és 4 kanál tejjel, majd a maradék felforralt tejbe öntjük, sűrűre főzzük, majd összekeverjük a rizzsel.
A massza felét kivajazott tűzálló tálba simítjuk, kirakjuk a körtével, és befedjük a maradék rizzsel.
200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.
|