Csokoládés lepény
Hozzávalók a tésztához: 14 dkg finomliszt, 14 dkg margarin, 1 tojássárgája, só; a töltelékhez: 3 tojássárgája, 4 tojásfehérje, 17 dkg kristálycukor, 3 dkg kakaópor, 5 dkg dió; a tetejére: porcukor
Elkészítése:
14 deka finomlisztet 14 deka margarinnal, csipetnyi sóval, egy tojássárgával meg annyi hideg vízzel gyúrunk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és két órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára a hűtőszekrénybe rakjuk. Utána két darabba vágjuk, és a hűtőből csak az egyik darabot vesszük ki, a másikat benthagyjuk. A kivett tésztát akkora téglalappá nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy kisebb tepsit.
Három tojássárgát 17 deka kristálycukorral kikeverünk, majd három deka kakaóval meg öt deka darált dióval ízesítjük. Végül négy tojásfehérjéből kemény habot verünk (három a töltelékből, egy a tésztából maradt), és a kakaós tojássárgájával óvatosan, nehogy összetörjön, elkeverjük. A tésztalapra simítjuk, és a hűtőszekrényből ekkor kivett, lappá nyújtott tésztával befedjük. Villával megszúrkáljuk, és a forró sütőbe tolva, öt percig erős, majd takaréklánggal aranysárgára - sosem barnára - sütjük.
A tetejét még melegen porcukorral megszórjuk, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. 3 x 3 centis kockákra vágva rakjuk tálra, de óvatosan szeleteljük, mert törik.
Amerikai szilvás karaj
Hozzávalók: sertéskaraj, aszalt szilva, vegyes zöldség, vöröshagyma, só, őrölt bors, szerecsendió, 3-4 szem szegfűszeg, rum, vaj
Elkészítése:
A kicsontozott és egyben hagyott sertéskaraj közepén hosszában éles késsel egy lyukat fúrunk. Az előzetesen kivajazott és rumban áztatott szilvákat fakanál nyelével a nyílásba toljuk. Kivajazott tepsibe helyezzük és mellé rakjuk a karikára vágott vegyes zöldséget, karikákra vágott vöröshagymát. Sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval, 3-4 szem szegfűszeggel ízesítjük. Kevés vizet öntünk alá, alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben puhára pároljuk.
Vajas burgonyával tálaljuk.
Bőrös sertéskaraj
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg bőrös sertéskaraj, zsír, só, őrölt bors, majoranna, 10 dkg füstölt szalonna, sör
Elkészítése:
A karaj bőrös felét leperzseljük, utána kaparjuk, jól megmossuk, majd a bőrös felével kevés forró vízbe tesszük és 1-2 percig forraljuk. Ezután a bőrt bevagdossuk, a szalonna réteggel együtt. Fűszerezve, forró zsírral meglocsolva, először a bőrös felével lefelé sütőben megsütjük. A félig sült húst átfordítjuk és ettől kezdve sörbe mártott szalonnával bőrét kenegetve ropogósra sütjük.
Forrón tálaljuk pezsgős párolt káposztával és burgonyával.
Bárányérmék nyárson sütve, zöldséggel
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg zsírosabb báránycomb, 1 mk. őrölt bors, olaj, só, 1 ek. mustár, 15 dkg húsos császárszalonna, 2 közepes vöröshagyma vagy fél szál póréhagyma, 2 húsos paprika, 3-4 paradicsom, 8 apró csiperkegomba, 1 kk. fokhagymakrém; a díszítéshez: salátalevél
Elkészítése:
A bárányhúst rostjaira merőlegesen 3 centi átmérőjű, kisujjnyi vastag érmékre vágjuk. Kissé kiklopfoljuk, enyhén megborsozzuk, mustárral vékonyan megkenjük, egy tálba rakjuk, és annyi olajat öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Hűtőszekrényben 3-4 napon át pácoljuk.
A szalonnát a húshoz hasonló méretű, de vékonyabb szeletekre vágjuk, a megtisztított hagymát cikkekre (a pórét karikákra) szeljük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük; az előbbit nagyobb kockákra, az utóbbit vastagabb karikákra vágjuk. A gombafejeket megtisztítjuk, ha nagyobbak, akkor félbe vagy negyedekbe vágjuk.
Az érlelt húst lecsöpögtetjük, a fokhagymakrémmel bekenjük, és a szalonnával meg a zöldségekkel váltakozva nyársra húzzuk. Az egészet enyhén megsózzuk, a pácoláshoz használt olajjal kissé meglocsoljuk.
Amikor a rostély alatt a faszén csak parázsllk, a nyársakat rárakjuk, és 10-12 percig sütjük, miközben többször megforgatjuk.
Egy adag: 665 kcal
,
Kókuszrudacskák
Hozzávalók: 28 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1/2 cs. sütőpor, 1/2 citrom leve, 1 tojás, 1-2 kk. kakaó (vagy egy szelet reszelt csokoládé), 15 dkg kókuszreszelék + a szóráshoz
Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrjuk és ujjnyi vastagra sodorjuk. Kis kifliket formázunk belőle, a kiflik két végét ujjunkkal gyengén összelapítjuk, majd zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük és megszórjuk kókuszreszelékkel. Forró sütőben világosra sütjük.
Sajtos leves
Hozzávalók 4 személyre: 2 db száraz zsemle, 2 db tojás, 7 dkg reszelt sajt, 1 ek. olaj, só, 1 l csontlé vagy 1 db erőleveskocka
Elkészítése:
A száraz zsemléket vékony szeletekre vágjuk és olajban megpirítjuk. A 2 tojást habosra verjük. A megpirított zsemleszeleteket az edénybe tesszük, majd ráöntjük a tojásokat, megsózzuk és vastagon meghintjük reszelt sajttal. Felöntjük 1 l csontlével (ha nincs csontlé, egy leveskockát főzünk meg 1 l vízben), s azzal forrón leöntjük.
Krinolinnal rakott zöldpaprika
Hozzávalók: krinolin, tojás, tejföl, zöldpaprika, vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, zsír, vaj
Elkészítése:
Kevés zsíron fél fej reszelt vöröshagymát megfonnyasztunk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és hozzáadunk személyenként 25 dkg kockára vágott zöldpaprikát. Sózzuk, borsozzuk, és egy gerezd szétnyomott fokhagymát teszünk mellé. Kevés vízzel felengedve puhára pároljuk.
Közben személyenként 2 tojást keményre főzünk. Egy tűzálló üvegedényt kivajazunk. Az edény aljára a párolt, ízesített zöldpaprika felét tesszük. Erre helyezzük a karikára vágott kemény tojásokat és a lebőrözött krinolinokat, majd befedjük a zöldpaprika másik felével. Leöntjük finomra vágott petrezselyemmel elkevert tejföllel és néhány percre előmelegített sütőbe tesszük.
Vaníliás puffancs
Hozzávalók 6 adaghoz: 3 dl tej, 5 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 4 tojás, csillagánizs
Elkészítése:
A tejet összeforraljuk a cukorral, a vaníliarúddal és a csillagánizzsal. A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a lisztet és az időközben leszűrt vaníliás tejet. Sűrű krémet főzünk az összetevőkből. Hozzákeverjük a tojássárgáját, legvégül pedig a kemény habbá vert fehérjéket. Vajjal kikenünk és cukorral beszórunk 6 tálkát, ezekbe elosztjuk a krémet (a poharakat csak félig töltjük meg). 17-18 percig sütjük 200 C-fokos sütőben.
1 adag: 470 kcal
Gesztenyés szelet
Hozzávalók a tésztához: 16-16 dkg kristálycukor és rétesliszt, 4 tojás, 1/2 cs. sütőpor, 2 ek. víz; a krémhez: 25-25 dkg margarin és gesztenyemassza, 15 dkg porcukor, 3,5 dl tej, 1 cs. vaníliaízű pudingpor, 1 cs. vaníliáscukor; a csokimázhoz: 10 dkg tortabevonó csokoládé, 1 ek. olaj
Elkészítése:
A tésztához a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet és a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kizsírozott, lisztezett tepsiben megsütjük.
A krémhez a pudingot az előírás szerint elkészítjük, és kihűtjük. A margarint a porcukorral és a vaníliáscukorral habosra keverjük, majd összevegyítjük a pudinggal. Belekeverjük a gesztenyét és a kihűlt tésztára kenjük. A csokit az olajjal felolvasztjuk, rácsorgatjuk a krém tetejére, és késsel elsimítjuk. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni, majd felszeleteljük.
Sajtos burgonyapüré
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 4 dl tej, 15 dkg trappista sajt, 5 dkg vaj, só
Elkészítése:
A burgonyát megpucoljuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük.
A tejet, a kockára vágott trappista sajtot és a vajat lassú tűzőn majdnem forrásig melegítjük, majd eldolgozzuk a főtt áttört burgonyával. Habosra keverjük, sóval ízesítjük.
|