Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2011.

Csokoládés lepény

Hozzávalók a tésztához: 14 dkg finomliszt, 14 dkg margarin, 1 tojássárgája, só; a töltelékhez: 3 tojássárgája, 4 tojásfehérje, 17 dkg kristálycukor, 3 dkg kakaópor, 5 dkg dió; a tetejére: porcukor

Elkészítése:

14 deka finomlisztet 14 deka margarinnal, csipetnyi sóval, egy tojássárgával meg annyi hideg vízzel gyúrunk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és két órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára a hűtőszekrénybe rakjuk. Utána két darabba vágjuk, és a hűtőből csak az egyik darabot vesszük ki, a másikat benthagyjuk. A kivett tésztát akkora téglalappá nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy kisebb tepsit.

Három tojássárgát 17 deka kristálycukorral kikeverünk, majd három deka kakaóval meg öt deka darált dióval ízesítjük. Végül négy tojásfehérjéből kemény habot verünk (három a töltelékből, egy a tésztából maradt), és a kakaós tojássárgájával óvatosan, nehogy összetörjön, elkeverjük. A tésztalapra simítjuk, és a hűtőszekrényből ekkor kivett, lappá nyújtott tésztával befedjük. Villával megszúrkáljuk, és a forró sütőbe tolva, öt percig erős, majd takaréklánggal aranysárgára - sosem barnára - sütjük.

A tetejét még melegen porcukorral megszórjuk, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. 3 x 3 centis kockákra vágva rakjuk tálra, de óvatosan szeleteljük, mert törik.


LEPÉNY, PITE, FELFÚJT

Amerikai szilvás karaj

Hozzávalók: sertéskaraj, aszalt szilva, vegyes zöldség, vöröshagyma, só, őrölt bors, szerecsendió, 3-4 szem szegfűszeg, rum, vaj

Elkészítése:

A kicsontozott és egyben hagyott sertéskaraj közepén hosszában éles késsel egy lyukat fúrunk. Az előzetesen kivajazott és rumban áztatott szilvákat fakanál nyelével a nyílásba toljuk. Kivajazott tepsibe helyezzük és mellé rakjuk a karikára vágott vegyes zöldséget, karikákra vágott vöröshagymát. Sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval, 3-4 szem szegfűszeggel ízesítjük. Kevés vizet öntünk alá, alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben puhára pároljuk.

Vajas burgonyával tálaljuk.


SERTÉSKARAJ/BORDA

Bőrös sertéskaraj

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg bőrös sertéskaraj, zsír, só, őrölt bors, majoranna, 10 dkg füstölt szalonna, sör

Elkészítése:

A karaj bőrös felét leperzseljük, utána kaparjuk, jól megmossuk, majd a bőrös felével kevés forró vízbe tesszük és 1-2 percig forraljuk. Ezután a bőrt bevagdossuk, a szalonna réteggel együtt. Fűszerezve, forró zsírral meglocsolva, először a bőrös felével lefelé sütőben megsütjük. A félig sült húst átfordítjuk és ettől kezdve sörbe mártott szalonnával bőrét kenegetve ropogósra sütjük.

Forrón tálaljuk pezsgős párolt káposztával és burgonyával.


SERTÉSKARAJ/BORDA

Bárányérmék nyárson sütve, zöldséggel

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg zsírosabb báránycomb, 1 mk. őrölt bors, olaj, só, 1 ek. mustár, 15 dkg húsos császárszalonna, 2 közepes vöröshagyma vagy fél szál póréhagyma, 2 húsos paprika, 3-4 paradicsom, 8 apró csiperkegomba, 1 kk. fokhagymakrém; a díszítéshez: salátalevél

Elkészítése:

A bárányhúst rostjaira merőlegesen 3 centi átmérőjű, kisujjnyi vastag érmékre vágjuk. Kissé kiklopfoljuk, enyhén megborsozzuk, mustárral vékonyan megkenjük, egy tálba rakjuk, és annyi olajat öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Hűtőszekrényben 3-4 napon át pácoljuk.

A szalonnát a húshoz hasonló méretű, de vékonyabb szeletekre vágjuk, a megtisztított hagymát cikkekre (a pórét karikákra) szeljük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük; az előbbit nagyobb kockákra, az utóbbit vastagabb karikákra vágjuk. A gombafejeket megtisztítjuk, ha nagyobbak, akkor félbe vagy negyedekbe vágjuk.

Az érlelt húst lecsöpögtetjük, a fokhagymakrémmel bekenjük, és a szalonnával meg a zöldségekkel váltakozva nyársra húzzuk. Az egészet enyhén megsózzuk, a pácoláshoz használt olajjal kissé meglocsoljuk.

Amikor a rostély alatt a faszén csak parázsllk, a nyársakat rárakjuk, és 10-12 percig sütjük, miközben többször megforgatjuk.


Egy adag: 665 kcal


GRILL, BOGRÁCS, BÁRÁNYCOMB

Kókuszrudacskák

Hozzávalók: 28 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1/2 cs. sütőpor, 1/2 citrom leve, 1 tojás, 1-2 kk. kakaó (vagy egy szelet reszelt csokoládé), 15 dkg kókuszreszelék + a szóráshoz

Elkészítése:

A tésztához valókat összegyúrjuk és ujjnyi vastagra sodorjuk. Kis kifliket formázunk belőle, a kiflik két végét ujjunkkal gyengén összelapítjuk, majd zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük és megszórjuk kókuszreszelékkel. Forró sütőben világosra sütjük.


APRÓSÜTEMÉNY (édes)

Sajtos leves

Hozzávalók 4 személyre: 2 db száraz zsemle, 2 db tojás, 7 dkg reszelt sajt, 1 ek. olaj, só, 1 l csontlé vagy 1 db erőleveskocka

Elkészítése:

A száraz zsemléket vékony szeletekre vágjuk és olajban megpirítjuk. A 2 tojást habosra verjük. A megpirított zsemleszeleteket az edénybe tesszük, majd ráöntjük a tojásokat, megsózzuk és vastagon meghintjük reszelt sajttal. Felöntjük 1 l csontlével (ha nincs csontlé, egy leveskockát főzünk meg 1 l vízben), s azzal forrón leöntjük.


LEVESEK

Krinolinnal rakott zöldpaprika

Hozzávalók: krinolin, tojás, tejföl, zöldpaprika, vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, zsír, vaj

Elkészítése:

Kevés zsíron fél fej reszelt vöröshagymát megfonnyasztunk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és hozzáadunk személyenként 25 dkg kockára vágott zöldpaprikát. Sózzuk, borsozzuk, és egy gerezd szétnyomott fokhagymát teszünk mellé. Kevés vízzel felengedve puhára pároljuk.

Közben személyenként 2 tojást keményre főzünk. Egy tűzálló üvegedényt kivajazunk. Az edény aljára a párolt, ízesített zöldpaprika felét tesszük. Erre helyezzük a karikára vágott kemény tojásokat és a lebőrözött krinolinokat, majd befedjük a zöldpaprika másik felével. Leöntjük finomra vágott petrezselyemmel elkevert tejföllel és néhány percre előmelegített sütőbe tesszük.


VIRSLI, KRINOLIN, SZAFALÁDÉ

Vaníliás puffancs

Hozzávalók 6 adaghoz: 3 dl tej, 5 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 4 tojás, csillagánizs

Elkészítése:

A tejet összeforraljuk a cukorral, a vaníliarúddal és a  csillagánizzsal. A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a lisztet és az időközben leszűrt vaníliás tejet. Sűrű krémet főzünk az összetevőkből. Hozzákeverjük a tojássárgáját, legvégül pedig a kemény habbá vert fehérjéket. Vajjal kikenünk és cukorral beszórunk 6 tálkát, ezekbe elosztjuk a krémet (a poharakat csak félig töltjük meg). 17-18 percig sütjük 200 C-fokos sütőben.


1 adag: 470 kcal


LEPÉNY, PITE, FELFÚJT

Gesztenyés szelet

Hozzávalók a tésztához: 16-16 dkg kristálycukor és rétesliszt, 4 tojás, 1/2 cs. sütőpor, 2 ek. víz; a krémhez: 25-25 dkg margarin és gesztenyemassza, 15 dkg porcukor, 3,5 dl tej, 1 cs. vaníliaízű pudingpor, 1 cs. vaníliáscukor; a csokimázhoz: 10 dkg tortabevonó csokoládé, 1 ek. olaj

Elkészítése:

A tésztához a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet és a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kizsírozott, lisztezett tepsiben megsütjük.

A krémhez a pudingot az előírás szerint elkészítjük, és kihűtjük. A margarint a porcukorral és a vaníliáscukorral habosra keverjük, majd összevegyítjük a pudinggal. Belekeverjük a gesztenyét és a kihűlt tésztára kenjük. A csokit az olajjal felolvasztjuk, rácsorgatjuk a krém tetejére, és késsel elsimítjuk. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni, majd felszeleteljük.


TEPSIS SÜTI

Sajtos burgonyapüré

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 4 dl tej, 15 dkg trappista sajt, 5 dkg vaj, só

Elkészítése:

A burgonyát megpucoljuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük.

A tejet, a kockára vágott trappista sajtot és a vajat lassú tűzőn majdnem forrásig melegítjük, majd eldolgozzuk a főtt áttört burgonyával. Habosra keverjük, sóval ízesítjük.


KÖRETEK

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!