Halpaprikás Hozávalók: 2 kg tisztított ponty vagy vegyes hal (ponty, harcsa, kecsege, csuka), 200 g vöröshagyma, 1 evőkanál erős, őrölt pirospaprika, 4 evőkanál édes, őrölt pirospaprika, 1 evőkanál só és 0,5 dl paradicsomé
A hagymát apróra vágom, a halat megtisztítom, kifilézem, de a csontos részét, fejét farkát is a bográcsba helyezem a hagymával együtt. Természetesen főzés előtt a halat besózom és legalább fél órát állni hagyom.
A bográcsba szórom az őrölt erős és édes paprikát, a sót (ha a halat előzőleg besózom, akkor nem kell még egy leveseskanál sót használni).
Miután minden hozzávalót az edénybe tettem, mindazt nyakon öntöm két liter hideg vízzel. A bogrács alá piramisszerűen egy kötegnyi fűzfát, vagy jegenyefát helyezünk. Az így elkészített lángfészek pontosan addig ég majd, amennyi idő a halpaprikás teljes „beéréséhez” kell. Ez pontosan 45 perc!
Körülbelül 25 perc főzés után kiveszem a hal fejét, farkát és azokat a csontos részeket, amelyeket a filézés után a bográcsba tettem és óvatosan lefejtem róluk a húst. Az így kapott szálkátlan falatokat visszateszem a főzésben levő hús közé.
A halpaprikás tésztával vagy kenyérrel fogyasztható.
Grillezett zöldségek
Hozzávalók 4 személyre: 2 kg vegyes zöldség: cukkini, tök, gomba, padlizsán, krumpli, kukorica, paprika, hagyma stb.; 1 dl olívaolaj, 2-3 evőkanál szójaszósz, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 kiskanál őrölt bors vagy szerecsendió, 2 kiskanál pirospaprika, 1 kanál bazsalikom vagy petrezselyem, 1 kanál kakukkfű, só
A fűszereket az olajjal és a szójaszósszal összekeverjük és a felszeletelt zöldségekre öntjük. Hagyjuk állni néhány órát.
A húsokhoz hasonlóan grillrácson pirítjuk 15-20 percig.
Ha valaki nem szeretné, hogy a zöldség megszenesedjen, tekerje be salátalevélbe, amit a fogyasztás előtt lefejthet róla.
Grillezett halnyárs Hozzávalók: lazac, tőkehal, fésűskagyló vagy rák, rózsabors, szárított vagy friss kapor, halfűszer, olívaolaj, narancs, zöldcitrom.
A kagylóhúst és a lenyúzott, nagyobb kockákra vágott halhúst tegyük egy nagy tálba. Daráljunk rá rózsaborsot, szórjuk meg szárított vagy friss kaporral, ízesítsük halfűszerkeverékkel.
Csorgassuk meg kevés olívaolajjal, és óvatosan keverjük össze. Tegyük hűtőbe, hogy a fűszerek íze az olívaolajtól kioldódjon, és jól átjárja a halhúst.
Szeleteljünk fel narancsot és zöldcitromot. Bambusznyársra fűzzük fel a bepácolt halhúst, a citrom- és narancsszeleteket, valamint a kagylót. Faszénparázson minden oldalát süssük pirosra. Kitűnő körete a pesztós rizssaláta, a vajas sárgarépa vagy a kapros újburgonya.
Göngyölt nyárs Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg bélszínjava, 20 dkg darált sertéshús, 1 csomó újhagyma, só, oreganó, 20 dkg champignon gomba, 2 db piros húsú paprika, 1 db sárga húsú paprika, 3 db tojás, bors (többféle)
Elkészítése:
A bélszínjavát vékonyra klopfoljuk. A sertéshúst összekeverjük a fűszerekkel és a bélszínjavát betöltjük vele.
Így felgöngyöljük, daraboljuk, majd nyársra fűzzük. Minden darab közé felfűzünk egy-egy darabot a színes paprikából is.
A nyárs végeit gombával lezárjuk, hogy ne csússzon le a sok finomság. Grillen vagy serpenyőben megsütjük.
Garnélás nyársak Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg cukkini, 1 babérlevél, 2 fokhagyma, 1,25 dl vörösbor, só, rozmaring, bors, 16 nyers, tisztított garnéla, 16 szendvicsparadicsom, 3 evőkanál olívaolaj
A cukkinit megmossuk, megtisztítjuk, ujjnyi szeletekre vágjuk.
A fokhagymát meghámozzuk, a borban sóval, borssal, rozmaringgal és babérlevéllel 15 percig pároljuk.
A cukkinit és a garnélákat a meleg lébe tesszük és hagyjuk kihűlni, majd a fokhagymagerezdekkel és a megmosott paradicsomokkal felváltva a nyársra húzzuk, 3 evőkanál páclével és olajjal meglocsoljuk, 15 percig grillezzük.
Fóliában sült halfilé Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg halfilé, 1 citrom leve, só, 2 gerezd fokhagyma, rozmaringág, 4 ek. reszelt sajt, 1 fej zöldsaláta, 1-1 piros- és sárgahúsú paprika, 25 dkg champignongomba, 2 kk. olaívaolaj, 3 ek. ecet, 1 dl zöldségleves (kockából), bors, egy csipetnyi cukor
Elkészítése:
A fokhagymát vékonyan felszeleteljük, a rozmaringot felaprítjuk.
A halat 4 szeletre vágjuk és mindegyiket egy alufóliára tesszük. Meglocsoljuk citromlével, megsózzuk és rászórjuk a fokhagymát, a rozmaringot és a sajtot. Becsomagoljuk a fóliába és rostra téve kb. 10 percig sütjük (vagy 15-18 percig 180 fokos sütőben).
A salátát, paprikákat megmossuk, felaprítjuk, a gombát felnegyedeljük. Az olajat és az ecetet elkeverjük a levesben, sóval, borssal, cukorral fűszerezzük és ráöntjük a salátára.
A kész halat kibontjuk a fóliából és a salátával körítve tálaljuk.
Fokhagymás görög grillcsirke
Hozzávalók 4 személyre: 2 db csirke, 2 fej fokhagyma, 2 kanál kakukkfű, 2 dl sűrű zöldségleves, só vagy fűszersó
A csirkéket vágjuk ketté, alaposan mossuk meg, tisztítsuk le.
Alaposan dörzsöljük be a sóval, kakukkfűvel és locsolgassuk meg a zöldséglével. Fedjük le, hagyjuk állni a hűtőben egy éjszakát.
Fokhagymával megtűzdeljük a húst, tegyünk bőven a bőre alá is.
Grillezzük meg többszöri forgatással, 40-50 percig, közben a páclével locsolgatjuk.
Egzotikus ráknyársak mogyorószósszal
Hozzávalók 4 személyre: 1 kilogramm királyrákfarok, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál őrölt koriandermag, 1 evőkanál őrölt római kömény, 1 teáskanál kurkuma, 1 csipetnyi só, citrom- és babérlevél; Mogyorószószhoz: 2 evőkanál pálma- vagy barnacukor, 1 chili paprika (ízlés szerint), fél zöldcitrom lereszelt héja, 10 dkg pirított mogyoró, 1 evőkanál szójaszósz
Elkészítése:
Mossuk meg hideg vízben a páncéljától megtisztított rákokat és csepegtessük le.
A fűszeres páchoz: keverjük az olívaolajhoz az őrölt fűszereket és csipetnyi sót, majd öntsük a rákra. Jól forgassuk össze, és néhány órára tegyük a hűtőszekrénybe.
A befűszerezett rákot fűzzük fel bambusznyársra úgy, hogy váltakozva citrom- és babérlevél kerüljön közéjük.
A mogyorószószhoz: a pálmacukorhoz öntsünk egy deciliter vizet, forraljuk pár percig, míg szirup sűrűségű lesz, és tegyük hozzá a megdarált pirított mogyorót. Fűszerezzük finomra összevágott chili paprikával, szójaszósszal és zöldcitrom lereszelt héjával.
Helyezzük a grillsütő rácsaira a ráknyársakat, és sülés közben kenegessük a fűszeres szósszal.
A rák ízletes körete a párolt rizs, melléje kis tálkákban kínáljuk a fűszeres mogyorószószt.
Egzotikus májas nyárs Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg máj, 6-7 szelet ananász, 6-8 evőkanál olaj, 1-2 evőkanál szójaszósz, 1 kiskanál curry, 1 kiskanál fűszerpaprika, 1 kiskanál őrölt bors, 2 fej negyedelt vöröshagyma
A májat daraboljuk 2 centiméteres részekre, és az ananászokat is vágjuk nagyobb darabokra.
Az olajat keverjük össze a fűszerekkel. Tűzzük nyársra felváltva a májat az ananásszal, végeit vöröshagymával zárjuk.
Kenjük meg alaposan a fűszeres olajjal, majd faszénen süssük legalább 10 percig, közben többször megkenjük a fűszeres olajjal.
Döner nyársak Hozzávalók: 1 padlizsán, 30 dkg marhahús, 3 ág koriander, csípős pirospaprika, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors, 30 dkg sütnivaló kolbász
A padlizsánt megmossuk, megtisztítjuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, 5 percig állni hagyjuk és felkockázzuk.
A húst 2 centis darabokra vágjuk, a koriandert felaprítjuk.
A fűszereket az olajjal elkeverjük, és beleforgatjuk a húst.
A kolbász bőréből kiszedjük a húsát, majd golyókat formázunk belőle.
A húst, a golyókat és a padlizsánt felváltva a nyársra húzzuk, s 20 percig grillezzük.
|