Citromdzsem Hozzávalók: 1 kg citrom, 1,5-2 kg cukor
Elkészítése:
A jól megmosott és megszárított citrom felét meghámozzuk, a többin rajta hagyjuk a héját. A citromokat éles, rozsdamentes késsel kettévágjuk, magjaikat gondosan kiszedjük, és a citromokat vékony kockákra szeleteljük egy tál fölött, ebben a kicsorgó levét is felfogjuk. A szeleteket is tálba tesszük, ráöntünk kb. 2 l vizet, mellyel 2 napig állni hagyjuk.
Az egészet tűzre tesszük, és 15 percig forraljuk, majd megint 1 napig áztatjuk.
A cukrot hozzáadjuk, és addig forraljuk, míg olyan lesz az állaga, hogy a léből kivett, és tányérra ejtett csepp rögtön megkocsonyásodik. Üvegekbe öntjük, amikor kihűlt, lezárjuk, kigőzöljük.
|