Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2024. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Meggykoch

Hozzávalók: 60 dkg meggy, 1 l tej, 25 dkg búzadara, 4 tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, porcukor

Elkészítése:

A tejet forraljuk, és a búzadarát közben állandóan kevergetve beleszórjuk. Kis lángon, folyamatosan kevergetve 3-4 percig főzzük. Ezután a tűzről levesszük, és 5 deka vajjal, meg 10 deka cukorral összekeverjük. Ha kihűlt - és a cukor meg a vaj feloldódott -, a tojások sárgájával kikeverjük. A tojások kemény habbá vert fehérjét apránként belekeverjük, és reszelt citromhéjjal ízesítjük.

A felét alaposan kivajazott, mély tűzálló tálba töltjük, és a megmosott, lecsumázott, kimagozott, alaposan lecsepegtetett meggyel kirakjuk. A maradék tésztamasszával betakarjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. 5 percig erős, majd takaréklánggal 40 percig sütjük. Forrón porcukorral meghintjük és melegen tálaljuk.


TEPSIS SÜTI

Szalonnás burgonyapuffancs

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1 póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 8 szelet bacon, 2 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, só, bors, olaj a sütéshez, 8-10 kis paradicsom

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és bő sós vízben puhára főzzük.

A póréhagyma fehér és zöld részét is felkarikázzuk, a fokhagymát áttörjük. A petrezselymet (néhány levélke kivételével) finomra vágjuk. A szalonnát megpirítjuk, félretesszük, visszamaradt zsírjában megfonnyasztjuk a pórét és a fokhagymát.

A leszűrt burgonyát áttörjük, és a hagymás zsiradékba forgatjuk. Kissé hűlni hagyjuk, azután beledolgozzuk a tojásokat, a lisztet, a petrezselymet, ízlés szerint sót és borsot. Nedves tenyérrel gombócokat formálunk a masszából, kissé ellapítjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és két részletben, 2-3 evőkanál felforrósított olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. Felitatjuk róluk a zsiradékot, tálra rendezzük, és a pirított szalonnával, a felezett paradicsomokkal és a petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk.

Köretként, vagy savanyúsággal, idénysalátával főételként fogyasztjuk. Fissen az igazi!


KÖRETEK  BURGONYA

Vaníliás sárgadinnyelekvár

Hozzávalók: 1 kg sárgadinnyebél, 1/2 rúd vanília, 1 citrom, 1/2 kg cukor, szalicil

Elkészítése:

A sárgadinnyét nagyon kicsire összevágjuk, és egy hibátlan edényben gőz fölött puhára pároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott citromot, a kettévágott vaníliát, és amikor habzik, akkor hozzákeverjük a cukrot. Folyamatosan kevergetve körülbelül 1 órán keresztül lassú tűzön főzzük, majd forrón üvegekbe rakjuk, a tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk, és légmentesen lefedjük. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.


DZSEM, LEKVÁR, CSATNI

Magyaros melegszendvics

Hozzávalók: 20 dkg gyulai kolbász, 10 dkg reszelt sajt, tejföl, mustár, majoranna, vaj, kenyér

Elkészítése:

A gyulai kolbászt ledaráljuk, és kevés mustárral, tejföllel, csipetnyi majorannával és 10 dkg reszelt sajttal összekeverjük.

A vajjal vékonyan megkent kenyérszeleteket bevonjuk vele, tetejére tejfölt teszünk és néhány percig forró sütőben sütjük.


MELEGSZENDVICS

Bogotai csirkeleves

Hozzávalók: csirke, szőlő, fehérbor, burgonya, vegyes zöldség, petrezselyemzöld

Elkészítése:

A feldarabolt csirkét a hasábokra vágott vegyes zöldséggel és a finomra vágott petrezselyemmel együtt hideg vízben feltéve majdnem puhára főzzük.

Hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, a szőlőszemeket és 1/2 dl fehérbort. Kb. 20 percnyi főzés után tálaljuk.


LEVESEK,  DÉL-AMERIKAI

Tejfölös sóskaleves

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sóska, 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 5 dkg zsír, 6 dkg liszt, 2 dkg só, 3 dkg cukor, 1,5 dl tejföl, 1 db zsemle, 2 dkg vaj, 3 dkg vöröshagyma

Elkészítése:

A csontot és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük.

2 dkg zsírban a karikára vágott hagymát megpirítjuk, a megtisztított és megmosott sóskát beletesszük, 30 percig pároljuk és a leszűrt levessel felöntjük.

3 dkg zsírból és 6 dkg lisztből rántást készítünk, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük, 10 percig forraljuk és szitán átpasszírozzuk.

Tálalás előtt a tejfölt belekeverjük és vajban pirított zsemlekockával tálaljuk.


LEVESEK

Uborka fagyasztása (salátához)

Hozzávalók: kígyóuborka

Elkészítése:

A kígyóuborkát megmossuk és nagyon vékonyan legyaluljuk vagy felszeleteljük. Minden ízesítés nélkül zacskókba töltjük, és adagonként lefagyasztjuk.

Télen az uborkasaláta csak akkor lesz jó, ha a fagyott uborkát salátalével leöntve olvasztjuk fel!


FAGYASZTÁS

Karfiol fagyasztása

Hozzávalók: karfiol, ecet

Elkészítése:

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük.

Vizet forralunk, kevés ecetet teszünk bele, hogy a karfiol szép fehér maradjon, és szűrőkanálba téve, kis adagonként beleengedjük, egy percig forraljuk. Ezután a vízből kiemeljük, lecsepegtetjük, sőt, papírtörölközőre terítve meg is szikkasztjuk, majd akkora kis műanyag zacskókba töltjük, amennyit egy alkalommal majd fel akarunk használni, és a mélyhűtő fagyasztó részébe rakjuk.


FAGYASZTÁS

Dán kuglóf

Hozzávalók: 5 tojás, 1-1 dl olaj és víz, 1 citrom reszelt héja, 25-25 dkg cukor és liszt, 1 cs. sütőpor, 1 ek. kakaópor, zsír, zsemlemorzsa

Elkészítése:

A tojássárgákat összekeverjük az olajjal, a vízzel és a citromhéjjal.

A cukrot a tojásfehérjével kemény habbá verjük, és összevegyítjük a két masszát. Végül belekeverjük a sütőport és a lisztet. A massza kétharmadát beleöntjük a kizsírozott, zsemlemorzsával behintett kuglófformába. A maradék tésztába kakaót szitálunk, és a formába öntjük. Lassú tűzön megsütjük.


KUGLÓF

Párizsi kifli

Hozzávalók a kiflikhez: 30 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 2 tojásfehérje; a krémhez: 25 dkg vaj vagy Rama margarin, 20 dkg porcukor, 4 dl tej, 6 púpozott ek. vaníliaízű pudingpor (vagy rizsliszt); továbbá: zsír, liszt, étcsokoládé máz

Elkészítése:

A porcukrot a darált dióval és a tojásfehérjékkel összegyúrjuk, és vizes kézzel kis kifliket formázunk belőle. Kizsírozott, lisztezett sütőlemezre, egymáshoz nem túl közel ültetjük, és a forró sütőbe toljuk, de a lángot kicsire állítva inkább szárítjuk, mint sütjük a kis kifliket.

A krémhez a vajat (vagy margarint) a porcukorral habosra keverjük. A hideg tejet a vaníliaízű pudingporral (vagy rizsliszttel) simára keverjük, kevergetve sűrűre főzzük, kihűtjük, majd a cukros vajjal habosra keverjük. Egy nyomózsákba (vagy egy levágott csücskű kis műanyag zacskóba) töltjük, és a felfordított kiflikre nyomjuk, hogy bevonja. Hideg helyen dermedni hagyjuk, majd a kifliket egyenként étcsokoládé mázba mártjuk. Ha a máz megszikkadt, tálra rakjuk.


APRÓSÜTEMÉNY (édes)

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal