FÁNK : Lyukas, gyümölcsös fánk |
Lyukas, gyümölcsös fánk
Hozzávalók 14 darabhoz: 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 3 dkg friss élesztő, 4 dkg cukor, 6 dkg vaj, 10 dkg vegyes aszalt gyümölcs, 1 tk. reszelt citromhéj, 1 csipet só, 1 tojás + 1 tojásfehérje a kenéshez, bő olaj a sütéshez, 2 ek. porcukor a tálaláshoz
Elkészítése:
A meglangyosított tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és keverjünk bele egy teáskanál cukrot és egy evőkanál lisztet. Meleg helyen, lefedve 15 percig pihentessük.
Szitáljuk nagy tálba a lisztet, keverjük össze a cukorral, a citromhéjjal, a vajjal, a tojással és egy csipet sóval. Adjuk hozzá a tejes élesztőt, és a konyhai robotgép dagasztóspiráljával keverjük hólyagosra. Letakarva, meleg helyen kelesszük 20 percig.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra, és szaggassunk belőle 28 darab, 8 cm átmérőjű korongot. A felének a szélét kenjük meg tojásfehérjével.
A tészták szélét és közepét szabadon hagyva körkörösen szórjuk rá az apróra vágott gyümölcsöket. A maradék tésztakarikák közepét 2 cm átmérőjű formával lyukasszuk ki, terítsük a gyümölcsökre, szélüket villával nyomkodjuk össze. Tíz percig hagyjuk pihenni.
A felforrósított olajban (fritőzben 175 C-fokra) kis adagokban a fánkokat oldalanként 2-3 perc alatt süssük aranyszínűre. Konyhai papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Elkészítési idő: 75 perc
Egy darab: 224 kcal
|