Sonkás fánk
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg főtt krumpli, 30 dkg liszt, 4 dl tej, 1 tojás, 2 dkg élesztő, 3 dl olaj, só; a töltelékhez: 2-3 ek. tejföl, 20 dkg főtt füstölt sonka
Elkészítése:
A főtt krumplit áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a tojással, sóval, a langyos tejben felfuttatott élesztővel és annyi langyos tejjel, hogy kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, és letakarva, langyos helyen megkelesztjük.
A sonkát ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel.
A tésztát lisztezett deszkán félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, egyik felére egyenlő távolságra töltelékhalmokat teszünk. Ráhajtjuk a tészta másik felét, egy kicsit lenyomkodjuk, majd fánkszaggatóval, a tölteléket a közepére helyezve, kiszúrjuk. Langyos helyen 15 percig pihentetjük, majd forró olajban megsütjük.
Tejfölös tormamártást kínálunk hozzá mártogatónak.
|