Reform süti és krém alaprecept
Keverj össze 3 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet, 1 bögre barna rizslisztet, 1 bögre szójalisztet és 1 csomag sütőport.
1dl citromlében futtass föl 1 púpozott evőkanál szódabikarbónát – óvatosan, a tál fölött, mert könnyen kifut – majd add a száraz hozzávalókhoz 1dl napraforgó olajjal.
A tésztát ízlés szerint édesítsd mézzel vagy barna cukorral, azután pedig vaníliás szójatejjel hígítsd laza nokedli-állagúvá. Töltsd a kívánt formába és süsd meg!
Ha tortát készítesz, reszeld le 5 citrom héját, aminek egyik felét a tésztába, másik felét a krémbe kevered.
Ha muffint sütsz, tehetsz a tésztába reszelt citromhéjat, mazsolát, csokidarabokat, gyümölcsöt vagy bármit, amihez kedved van.
Ha a püspökkenyér mellett döntesz, a tésztát hagyd sűrűbbre, és a nedves hozzávalók fölhasználása előtt, keverj a száraz lisztbe mazsolát, diót, aszalt gyümölcsöket és 75 százalékos, valódi kakaótartalmú csokidarabokat.
* Minden sütemény tésztáját kóstold meg nyersen, és ha szükséges, változtass az összetételén! Ha tudod, légkeveréses sütőben készítsd az édességeket, 160 fokon. A torta megközelítőleg 60, a muffin 40 perc alatt készül el.
Tortakrém:
2 l vaníliás szójatejben főzz föl egy zacskó barna rizslisztet. Addig főzd, amíg puding állagú nem lesz, és már nem érezni benne a lisztszemcséket. Ezután keverj hozzá kb. 10 dkg biomargarint, reszelt citromhéjat és ízlés szerint citromlevet. Ha már kicsit kihűlt a krém, édesítsd kedved szerint mézzel vagy nádcukorral!
A készre sült tortaalapot vágd ketté, és mielőtt a lapokat megkennéd a krémmel, kicsit locsold meg citromlével! Töltsd meg a tésztát, majd kívül is vond be a krémmel! Piros erdei gyümölcsökkel és pirított-vágott mandulával teheted igazán dekoratívvá!
Lugosi Dóra receptje
|