Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

ALAPTÉSZTÁK
ALAPTÉSZTÁK : Omlós tészta

Omlós tészta

A linzerkarikától a sütőtökpitéig. Körülbelül ez az a terület, amit egy jól sikerült linzertésztával lefedhetünk.
 
Az omlós tészták a liszten kívül nagy mennyiségű zsiradékot és cukrot tartalmaznak. A zsiradék a tápértéken túl a tészta lazításában is fontos szerepet játszik.
 
Az omlós tészta viszonylag olcsó, elkészítése gyors és egyszerű. Számtalan variációs lehetőséggel készül, sütés után ropogósan lágy. A klasszikus omlós tészta - alaptészta - 3 rész átszitált, sima finomlisztből, 2 rész (18 fokos) zsiradékból (vaj vagy margarin) és 1 rész cukorból áll. Az összeállításhoz használt járulékos anyag (egész tojás, tojássárgája, tojásfehérje, tej, víz, tejföl, darált vagy durvára vágott olajos magvak, kakaópor, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, rum stb.) és annak mennyisége határozza meg a linzertészta fajtáját.
A zsiradék egy része helyett használhatunk őrölt diót, mogyorót, vagy mandulát, amelyek a lazítás mellett jellegzetes ízhatást is kölcsönöznek a tésztának. Az omlós tészta még lazább lesz, ha a masszához sütőport szódabikarbónát vagy szalalkálit teszünk, amelyet mindig össze kell keverni a liszttel, hogy megakadályozzuk a nátrium-hidrogénkarbonát és a savhordozó idő előtti reakcióját.
 
Az omlós tésztát a masszakészítés alapján két csoportra soroljuk:
gyúrt omlós tészta: linzerkarika, almás pite
kevert omlós tészta: teasütemények pl. Néró.
 
Gyúrt omlós tészta
 
A gyúrt omlós tészta elkészítését a szükséges anyagok kimérésevel, a liszt és a porcukor átszitálásával, a sütőpor és a liszt összekeverésével, valamint az olajos magvak ledarálásával kezdjük.
 
A gyúrás kétféle módon történhet:
 
Kézzel - a kisebb mennyiséget készítjük így -, ebben az esetben az a fontos, hogy a hozzávalók és a kezünk is hideg legyen, valamint, hogy gyorsan dolgozzunk, hogy a zsiradék nehogy megolvadjon, mert a megolvadt zsiradéktól lágy tészta sütés után tömör, nehéz lesz és megrepedezik. (Ha ez mégis bekövetkezik, gyorsan dolgozzunk bele kevés tojásfehérjét, és tegyük hűtőbe.) A zsiradékot gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel, majd egyneműsítjük a porcukorral és az egyéb anyagokkal.
 
Legjobb, ha az omlós tésztát először deszkán késsel összedolgozzuk, és a kézzel való összedolgozás a lehető legkevesebb ideig kell tartson. Ha a tészta összeállt, legalább 15 percig pihentessük hideg helyen mielőtt felhasználnánk.
 
Géppel: nagyobb mennyiségben géppel készítjük el a masszát, úgy, hogy a zsiradékot jól összekeverjük a porcukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a lisztet és a járulékos anyagokat. A gépből kivéve, lisztezett deszkán gombócokat formázunk.
 
Pihentetés: a nyújtófával téglalap alakúra formázott tésztát, lisztezett tálcára téve, 10 fok körüli hűvös helyiségben vagy hűtőszekrényben rövid ideig (maximum 30 perc) pihentetjük.
 
Nyújtás: a tészta fajtájától függően, lisztezett deszkán 4-20 mm vastagságúra nyújtjuk.
 
Sütés: a töltelék nedvességtartalmától függően 180-210 fokos, gőzmentes sütőben sütjük.
A gyúrt omlós tésztát általában két csoportba osztjuk:
 
sárga linzi: ebből készül pl. a linzerkarika, a Rákóczi túrós lepény, számos tortaalap, különféle édes és sós teasütemény, gyümölcsös lepény, rácsos linzer, tésztakosár édes és sós töltelékkel stb.
 
barna linzi: 1 kg liszthez (sárga linzerhez) 20 dkg olajos mag vagy 5 dkg kakaópor hozzáadásával készül. Pl. isler, rácsos linzer, bécsi kocka, Orleáns szelet, darálós keksz, teasütemények stb.
 
Kevert omlós tészta
 
A gyúrt omlós tésztától eltérő arányú (több a tojás, a zsiradék és a cukor) hozzávalókat keveréssel egyneműsítjük. A kész massza nem nyújtható, kézzel nem formázható.
 
Előkészítés: megegyezik a gyúrt omlós tésztáknál leírtakkal.
 
Keverés: kézi vagy gépi habverővel habosra keverjük a puha zsiradékot és a porcukrot, majd folyamatos keverés mellett, egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezután fakanállal beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet és a járulékos anyagokat.
 
Formázás: papírral bélelt vagy kikent, liszttel megszórt sütőlemezre nyomózsákból formákat nyomunk (pl. ovál Néró, csokoládés Néró, paté kifli stb.),
a sütőlemezre lapot kenünk (vajaslap),
kikent, liszttel meghintett formába öntjük.
 
Sütés: 190-210 fokon történik.
 
Az omlós tészta készítésekor előforduló hibák
 
Szétesik, morzsalékos, kizsírosodott a tészta: oka, hogy megolvadt a zsiradék. Megelőzhető, ha nem gyúrjuk sokáig a tésztát, hűvös helyiségben dolgozunk, sima lisztet használunk, de nem lisztezzük és nyújtjuk sokszor a tésztát.
 
Sütés után összehúzódik a tészta: olyankor fordul elő, ha kevés zsiradékot, sütőport és sok folyadékot használunk fel a tészta készítéséhez.
 
A vaj és a porcukor összefut (ikrás lesz): ez a kevert omlós tészta készítésekor fordulhat elő. Oka, hogy a tojásokat nem egyenként adtuk hozzá, így a zsiradék nem tudta azt felvenni. „Kisimítható”', ha vízgőz fölött, folyamatosan keverve óvatosan felmelegítjük, majd kihűlésig tovább keverjük.
 
A nyomózsákban megkeményedik a kevert omlós: több lisztet használtunk a kelleténél, az ilyen massza sütés után szétesik.

 


Még nincs hozzászólás.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!