Gesztenyepuding rumos dióval
Hozzávalók: 40 dkg mélyhűtött gesztenyepüré, 1 kis stampedli rum, 3 dkg méz, 8 dkg vaj, 15 dkg méz vagy porcukor, 5 tojás, 8 dkg piskótamorzsa, 7 dkg darált dió, forma kikenéséhez: vaj és zsemlemorzsa, tetejére: porcukor vagy gyümölcsíz
A gesztenyepürét kiolvasztjuk, majd a stampedli rummal és a mézzel sima masszává gyúrjuk.
Egy nagy pudingformát kivajazunk és beszórjuk zsemlemorzsával.
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, a vaj felét a 10 dkg porcukorral habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a gesztenyepürét, meg a tojások sárgáját, majd újra habosra keverjük.
A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a darált dióval meg a piskótamorzsával együtt a sárgájakrémhez keverjük. A masszát a pudingformába töltjük, a formát egy nagy fazékba állítjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy a forma feléig érjen. Kis lángon felforraljuk, majd a pudingformára fedőt téve 1 órán át egész kis lángon főzzük. Tűpróbát végzünk, majd ha elkészült (ha már nem ragad a massza a beleszúrt tűhöz), kiborítjuk a formából és szeletekre vágjuk.
Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg vagy gyümölcsízzel bolondítjuk.
|