Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 csapott tk. sütőpor, 20 dkg hideg vaj, 25 dkg cukor, 2 tojás, csipetnyi só, 1,5 kg birsalma, 1 citrom, 3,5 dl szűrt almalé, 1 dl félszáraz fehérbor, 2 tasak vaníliaízű pudingpor (5-5 dl tejhez; főzős), 10 dkg mazsola, 3 ek. prézli, 1 tojássárgája, 1 ek. tejszín, 15 dkg + 1 ek. porcukor; a díszítéshez: citromhéj
Elkészítése:
A sütőporral elkevert lisztet a feldarabolt vajjal, 12 deka cukorral, a tojásokkal és a sóval összedolgozzuk. Fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
A meghámozott, feldarabolt birsalmát a citrom kinyomott levének felével meglocsoljuk.
A maradék cukrot karamellizáljuk. Hozzáadjuk a birset, 2 deci almalével és a borral felöntjük, és kis darab citromhéjat adunk hozzá. Fedő alatt 5-6 percig pároljuk, majd félrehúzzuk. A citromhéjat kiemeljük, beleöntjük a maradék almalében feloldott pudingport, kevergetve 1 percig főzzük, majd beleszórjuk a mazsolát.
Lisztezett deszkán a tészta 2/3-át 32 cm-es kerek lappá nyújtjuk, és magas peremet hagyva kikent, 26 cm-es, kapcsos tortaformába fektetjük. Villával megszurkáljuk, prézlivel megszórjuk, és ráhalmozzuk a birset. Ráhajtjuk a tésztát, és a tejszínnel elkevert tojássárgájával megkenjük.
A maradék tésztából nyújtott 26 cm-es lapot is megszurkáljuk, majd a birsre fektetjük. Körben lenyomkodjuk, és a maradék tojásos keverékkel megkenjük. Előmelegített sütőben a legalsó sínre toljuk, és 200 fokon kb. 50 percig sütjük. A formában kihűtjük.
A maradék citromléből és 15 deka porcukorból mázt keverünk, és a torta tetejére kenjük.
Citromhéjcsíkokkal és a porcukorral díszítjük.