Különleges epertorta
Hozzávalók a tésztához: 4 db (30 dkg-os) leveles tészta, 1 fehérje, 2 ek. cukor; a töltelékhez: 1 1/3 tasak zselatinpor, 60 dkg eper, 10 dkg cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 2,5 dl pezsgő, 4 dl tejszín; a díszítéshez: 15 dkg eper, 2 dl tejszín, fehér csokoládé
Elkészítése:
A leveles tésztát szobahőmérsékleten felolvasztjuk és 2-2 lapot egymásra téve kinyújtjuk, majd egy 26 cm-es átmérőjű tortaformát rátéve körülvágjuk. Fél órára a hűtőbe tesszük.
A két lapot - külön-külön - egy zsírpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tojásfehérjével, megszórjuk a cukorral és 200 fokra, előmelegített sütőben 18-20 perc alatt kisütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Az epret megmossuk, lecsumázzuk és 40 dekát átpasszírozunk, összekeverjük a cukorral, a pezsgővel és a citrom levével és reszelt héjával.
A zselatint feloldjuk és óvatosan a töltelékhez adjuk. A maradék epret felaprítjuk. A tejszínből kemény habot verünk, és az eperrel együtt a krémbe keverjük.
Az egyik lap köré karimát pattintunk és rákenjük a krém felét. Befedjük a másik lappal és rásimítjuk a maradék tölteléket. Három órára hűtőbe tesszük.
A díszítéshez való epreket félbevágjuk, a tejszínt felverjük. A tortáról levesszük a tortakarimát és eperrel, tejszínhabbal, valamint csokiforgácsokkal díszítjük.
|