Hozzávalók a tésztához: 27 dkg rétesliszt, 12 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás; a karamellkrémhez: 12 dkg barnacukor, 8 dkg vaj, 5 dl tejszín, ½ dl narancslé, 2 ek. reszelt narancshéj; a díszítéshez: 7 dkg pirított mogyoró, 10 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
A lisztben elmorzsoljuk a vajdarabkákat. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, összegyúrjuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük. (Ha keménynek tűnik, adhatunk hozzá 1 evőkanál tejfölt.)
A barnacukrot mérsékelt tűzön megolvasztjuk, majd azonnal hozzáadjuk a vajat és a tejszínt. Addig kevergetjük, amíg a cukor felolvad.
Hozzáadjuk a narancslét és -héjat, és tovább főzzük.
Ha már aranyszínű, a tűzről levéve hűlni hagyjuk, habverővel időnként megkeverjük.
5-7 cm átmérőjű, 2 cm mély kosárformákat kikenünk és belisztezünk (a muffintepsi is megteszi), majd kb. 5 mm vastagon kibéleljük a tésztával. Előmelegített sütőben 210 °C-on 10 percig sütjük.
A kosárkákat kivesszük a formából és hűlni hagyjuk.
Elosztjuk bennük a karamellkrémet, közepükbe nyomjuk a mogyorót, és leöntjük a felolvasztott étcsokoládéval.