Máktorta
Hozzávalók: 18 dkg vaj, 6 tojás, 5 dkg porcukor, 18 dkg darált dió, 5 dkg finomra vágott cukrozott narancshéj, 4 cl rum, 4 cl narancslikőr, 1 citrom reszelt héja, késhegynyi fahéj, csipetnyi só és szerecsendió, 12 dkg cukor, 20 dkg darált mák; az omlós tésztához: 10 dkg liszt, 5 dkg hideg vaj, 3 dkg porcukor, 1 tojás, csipetnyi só, 1 tasak vaníliás cukor, 1/4-1/4 narancs és citrom reszelt héja, (ribizli)lekvár; a szóráshoz: 5 dkg darált mák, 2 dkg cukor, 2 dkg porcukor
Elkészítés:
Az omlós tészta összes hozzávalóját egy deszkára halmozzuk és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fóliába burkolva 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Egy kivajazott kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk, megszurkáljuk villával és 180 fokra előmelegített sütőben kissé sütjük (anélkül, hogy színt kapna), kivesszük, kissé hűlni hagyjuk, majd megkenjük a lekvárral.
A máktöltelékhez a tojások sárgáját a puha vajjal és a porcukorral habosra keverjük.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót, végül óvatosan beleforgatjuk a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.
A masszát a lekváros tésztára simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
A tetejét megszórjuk a mák és a kétféle cukor keverékével.
|