Körtés csokoládétorta
Hozzávalók: 7 közepes tojás, 16 dkg cukor, 15 dkg liszt, 2 tk. sütőpor, 3 ek. kakaópor, 40 dkg étcsokoládé, 4 dl tejszín, 2 tojássárgája, 50 dkg körte (vagy felezett körtebefőtt), a kompóthoz cukor, 1-2 ek. citromlé
Elkészítése:
5 tojást szétválasztunk.
A fehérjéket 15 deka cukorral kemény habbá verjük, és egyenként beledolgozzuk az 5 tojássárgáját. Rászitáljuk a sütőporral és a kakaóval elvegyített lisztet, majd az alján sütőpapírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
Kb. 10 percnyi pihentetés után a tortakarimát eltávolítjuk, és a piskótát teljesen kihűtjük.
A csokoládét nagyobb darabokra tördeljük, majd forró vízfürdőben megolvasztjuk.
A kemény habbá vert tejszínt hűtőszekrénybe állítjuk.
Forró vízfürdőben habverővel a megmaradt tojásokat a két tojássárgájával és a maradék cukorral addig verjük, amíg a cukor feloldódik. A vízfürdőből kivéve, sűrű krémmé kikeverjük.
A krémet a folyékony csokoládéba dolgozzuk, majd beleforgatjuk a tejszínhabot és 15 percre hűtőszekrénybe állítjuk.
A meghámozott körtéket félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk. A fél körtéket 3-3 cikkre vágjuk, kevés citromlével megöntözzük, enyhén cukros vízben megpároljuk, majd lecsöpögtetjük. (A befőttet lecsöpögtetjük és a fél körtéket hosszában harmadoljuk.)
A piskótát keresztben háromfelé vágjuk. Az alsó lapot a körte 2/3-ad részével kirakjuk, és a csokoládéhab 1/3-ad részével megkenjük. A második lappal befedjük, a maradék csokoládéhab felét kúposan ráhalmozzuk, majd ráborítjuk az utolsó lapot. A maradék csokoládéhabbal bevonjuk, és 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A maradék körtével díszítve, csokoládéforgáccsal megszórva kínáljuk.
|