Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg kétszersült, 20 dkg héjas mandula, 20 dkg aszalt füge, 1 tk. liszt, 10 dkg puha vaj, 10 dkg + 1-2 ek. kristálycukor, csipetnyi só, 1 narancs lereszelt héja, 6 tojás, tasak sütőpor, 4 ek. narancslé, 4 ek. narancslikőr, 4 dkg marcipánmassza, 1 ek. porcukor, 3-4 csepp piros és sárga élelmiszerszínezék, 30 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
A csokoládét lereszeljük, a kétszersültet és a mandulát külön-külön ledaráljuk. A fügét apróra felkockázzuk, és lisztbe forgatjuk.
A vajat 10 deka cukorral, sóval és a narancshéjjal kikeverjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a vajas-cukros krémbe dolgozzuk, majd hozzáadjuk a kétszersültmorzsával és a sütőporral elvegyített darált mandulát.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és három adagra osztva a csokoládéval és a fügével együtt a masszába forgatjuk.
A tésztát margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 45 percig sütjük.
A tortát rövid ideig hűlni hagyjuk, ezután a formából kivesszük, és hurkapálcikával megszurkáljuk. A narancslével és a likőrrel meglocsoljuk, és teljesen kihűtjük.
A piros élelmiszerszínezékbe belekeverünk egy kevés sárgát, hogy narancssárgát kapjunk. A marcipánt porcukorral összegyúrjuk, és egyik felét narancssárgára festjük, a másik felét natúran hagyjuk. A kétféle marcipánból apró golyókat formálunk, és a maradék cukorban meghempergetjük.
A csokoládét durvára felaprítjuk, és forró vízfürdőben megolvasztjuk. Nejlonzacskóba töltünk kb. 2 evőkanál folyékony csokoládét. A tortát a maradék csokoládéval bevonjuk, majd kb. 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk.
A zacskó sarkára lyukat vágunk, és a tortára csíkokat rajzolunk. Rászórjuk a marcipángolyókat, és száradni hagyjuk.