Morzsolt meggytorta
Hozzávalók: 1 nagy üveg meggybefőtt, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 3,5 dl tej, 20 dkg cukor, 1 tojássárgája; a morzsókához: 8 dkg olvasztott margarin, 8 dkg cukor, 1-1 csipet só és fahéj, 15 dkg liszt; a tésztához: 12 dkg margarin, 12 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, 1 púpozott kk. sütőpor, 20 dkg finomliszt, 1-2 ek. tej
Elkészítése:
A meggybefőttet leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük.
A pudingport elkeverjük fél deci hideg tejjel, aztán hozzáadjuk a maradékot és a cukrot, és lassú tűzön besűrítjük. A tűzről lehúzva beledolgozzuk a tojássárgáját, és hűlni hagyjuk.
A morzsókához összegyúrjuk a margarint a cukorral, sóval és fahéjjal elkevert liszttel. Két tenyerünk között, alufólia felett nagyobb darabokra morzsoljuk, és betesszük a hűtőszekrénybe.
A tésztához habosra kikeverjük a margarint a cukorral, vaníliás cukorral, egyenként a tojásokkal, majd beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.
Egy 26 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. Tetejére simítjuk a pudingot, megszórjuk a meggyel és a morzsókával, végül 200 fokra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. A formában langyosra, rácsra csúsztatva pedig hagyjuk teljesen kihűlni.
Tetejét tálaláskor megszórhatjuk vaníliás vagy fahéjas porcukorral.
|