Meggyes máktorta
Hozzávalók: 25 dkg darált mák, 50 dkg magozott meggy, 6 tojás, 15 dkg vaj, 20 dkg cukor, csipetnyi só, 10 dkg liszt, 2 tk. sütőpor, 5 dkg meggylekvár, 1 tasak piros tortazselé
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük a cukorral és egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat.
A tojásfehérjéket csipetnyi sóval felverjük és óvatosan a tojáskrémbe forgatjuk, végül apránként beledolgozzuk a mákkal és a sütőporral elvegyített lisztet. Margarinnal kikent 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és egyenletesen elosztjuk rajta a meggyet. Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 50 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve a karimától késsel óvatosan elválasztjuk, és rácsra téve, a formában hűlni hagyjuk.
1,5 deci hideg vizet a meggylekvárral és a tortazseléporral kis méretű lábosban elvegyítjük. Állandó keverés mellett felforraljuk, majd a ringliről lehúzva kissé kihűtjük. A zselét középről kezdve a torta tetejére öntjük, elsimítjuk, és a tortát kb. 1,5 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A karima eltávolítása után kerek tálra emeljük és meggyszemekkel díszítjük
|