Hozzávalók a tésztához: 60 dkg finomliszt, 35 dkg margarin, 1 kk. só, 7-8 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 dl hideg víz; a nyújtáshoz: liszt; a forma kikenéséhez: 3 dkg vaj; a máktöltelékhez: 40 dkg cukor, 2 dl víz, 50 dkg őrölt mák, 6-8 dkg mazsola; a diótöltelékhez: 40 dkg kristálycukor, 2 dl víz, 50 dkg őrölt dió, 6-8 dkg mazsola; az almatöltelékhez: 1,25 kg alma, 30 dkg cukor, 5-6 dkg zsemlemorzsa, 1/2 kk. őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja; a lekenéshez: 1 tojás; a tálaláshoz: porcukor
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt élesztővel és a vízzel összegyúrjuk. Letakarva legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután 5 egyenlő részre osztjuk.
Az egyiket belisztezett deszkán egy kb. 26 centi átmérőjű körré nyújtjuk, ügyelve, hogy szép szabályos legyen, ezért a tortakarikát ráfektetjük, s ennek mentén a tésztát körbevágjuk. A leeső részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a többi maradékot is: ebből lesz a torta oldala, amihez a legtöbb tészta kell.
Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire fektetjük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fok) kb. 10 perc alatt világosra elősütjük.
Ugyanígy még egy lapot sütünk, ezek ugyanis a torta közepére kerülnek, ahol nem sülnének meg.
A máktöltelékhez való cukrot a vízzel felforraljuk, majd a mákot belekeverjük, mazsolával gazdagítjuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk.
A diótölteléket ugyanígy készítjük el.
Az almatöltelékkel várunk még egy kicsit, mert állás közben sok levet enged.
Egy 26 centis átmérőjű, lehetőleg szétszedhető tortaformát jól kivajazunk.
Egy kerekre nyújtott tésztalappal - de nem az elősütöttel - az alját kibéleljük.
A legducibb cipót hosszú téglalap alakúra nyújtjuk és belülről a forma oldalához tapasztjuk. A diótölteléket rásimítjuk, vizes késsel elkenegetjük. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre kerül egyenletesen a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk.
Most jön az almatöltelék. Ehhez a gyümölcsöt meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk. Az előzőekre rétegezzük, az utolsó, kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük.
A tésztaszélek találkozásánál jól összenyomkodjuk, nehogy a töltelék kifolyjon. A tetejét felvert tojással megkenjük, villával kicifrázzuk.
Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 fok) 35 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel. Tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük.