Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 6 ek. kristálycukor, 6 ek. liszt; a krémhez: 4 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg vaj, 10 dkg étcsokoládé vagy 4 ek. kakaó, 2--3 ek. rum, 10 dkg pikáns dzsem (ribizli, malna vagy meggy), 1 narancs reszelt héja és leve (ez el is maradhat), 5 dkg durvára vágott dió/mandula (ha a tetejére is teszünk, akkor valamivel több), 5 dkg mazsola
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból a szokásos módon piskótát sütünk, majd még melegen feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.
A megmosott, megszárított mazsolát beáztatjuk a rumba.
A cukrot a tojásárgájával kikeverjük, majd gőz fölött krémesre főzzük, és hűlni hagyjuk.
A vajat először magában, majd a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a megolvasztott csokoládét, a narancs héját és levét, végül apránként belekeverjük a kihűlt tojáskrémet.
A piskótatekercset óvatosan kihengergetjük, és vékonyan megkenjük a felforrósított dzsemmel.
Ha a lekvár kellően megdermedt rajta, a krém 2/3-át egyenletesen a piskótalapra kenjük, megszórjuk a dióval és a rumos mazsolával, majd szorosan föltekerjük.
A maradék krémmel bevonjuk a tekercset és villával hullámvonalat, göcsörtöket rajzolunk rá. Egy darabot le is vághatunk belőle, amit az egész fatörzshöz támasztunk.
Szeletelt mandulával vagy durvara vágott dióval, marcipán levelekkel, indákkal díszíthetjük. Tálalás előtt behűtjük, hogy szépen szeletelhessük.
Megjegyzés: A fatörzs torta hagyomanyos karácsonyi sütemény franciahonban. Az ünnep melegét, az ilyenkor a kandallóba tett fahasábokat jelképezi.