Fűszeres rántott szelet Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkemell, 2 tojás, 2-3 ek. tej vagy víz, 2 cs. petrezselyemzöld, 1 cs. metélőhagyma, sajt, liszt, zsemlemorzsa, só, olaj
Elkészítése:
Lebőrözünk, kicsontozunk négy közepes nagyságú csirkemellet és a nyolc húsdarabot vékony szeletté verjük, és a hűtőszekrényben egy óráig állni hagyjuk.
Két tojást simára keverünk két csokor finomra vágott petrezselyemmel meg egy csokor összevagdalt metélőhagymával, 2-3 evőkanál vízzel vagy tejjel hígítjuk és megsózzuk. A csirkeszeleteket először lisztbe mártjuk, majd a zöldfűszerekkel elkevert tojásba, végül fele részben reszelt sajttal összekevert zsemlemorzsába. Bő, forró olajban mindkét felüket aranysárgára sütjük, de ügyeljünk, nehogy túlságosan megbarnuljanak, mert a sajt a sülés során megkeseredhet.
Burgonyapürével és salátával adjuk asztalra.
Itáliában, a fűszeres rántott szelet hazájában vajban szokták sütni, illetve nem csak csirkéből, hanem bárányból is készítik húsvét táján, sok helyütt még sajtmártást is kínálnak hozzá.
Gombahabos pecsenye Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet sertéskaraj, 15 dkg gomba, 1 cs. petrezselyemzöld, 2 tojás, 1 ek. tejföl, só, őrölt bors, 2 ek. olaj
Elkészítése:
A karajról leszedjük a csontokat (ebből levest készíthetünk), a húst megsózzuk, gyengén kiverjük, a forró olajban a szeletek mindkét oldalát hirtelen kisütjük, lefedve
félretesszük.
A serpenyőben visszamaradt olajon az apróra vágott, sózott, borsozott gombát és a petrezselyemzöldet fedő alatt néhány percig pároljuk. A tűzről levéve kissé kihűtjük.
Amíg hűl, a tojások fehérjéből habot verünk, és könnyedén összekeverjük a gombával, a tojások sárgájával és a tejföllel.
A hússzeleteket tűzálló tálon egymás mellé rakjuk, és a tetejére rákenjük a gombás tölteléket. Forró sütőben 15 percig sütjük. Sült burgonyával és vegyes savanyúsággal tálaljuk.
Szőlős szelet
Hozzávalók kb. 20 szelethez: tésztához: 20 dkg mandula, 2 levél leveles tészta, 25 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 tojássárgája, 25 dkg liszt, 4 cl cseresznyepálinka, 1/2 tk. fahéj; a töltelékhez: 1 kg mag nélküli szőlő, 6 tojás, 20 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 1 citrom kifacsart leve, 2 ek. étkezési keményítő, 20 dkg mandula; porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
A sütés előtti napon leforrázzuk az összes (40 dkg) mandulát, leszűrjük, és lehúzzuk a héját. Ha megszáradt, finomra daráljuk.
A leveles tésztát hagyjuk felengedni. Az omlós tésztához a vajat a cukorral és a tojássárgájával krémesre keverjük, majd beleforgatunk 20 dkg darált mandulát, a lisztet, a cseresznyepálinkát és a fahéjat. Az omlós tésztát zsiradékkal megkent sütőlapra simítjuk.
A leveles tésztát hosszában 1 cm széles csíkokra vágjuk. 3-3 csíkból copfot fonunk, és az omlós tésztalap köré helyezzük. A sütőt 190 fokra (gázsütő 2-3-as fokozat) felmelegítjük.
A szőlőt megmossuk és leszemezzük. Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgáját a puha vajjal és 10 dkg cukorral krémesre keverjük. A tojásfehérjét a citromlével és a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a tojásos krémbe forgatjuk. Hozzáadunk 20 dkg őrölt mandulát, a keményítőt, a szőlőt, majd a tölteléket a tésztára simítjuk.
A süteményt körülbelül 45 percig sütjük. Ha kihűlt, meghintjük porcukorral.
Pikáns körtebefőtt Hozzávalók: 1,5-1,5 kg körte és grapefruit, 50 dkg narancs, 60 dkg cukor, 5 dkg finomra vágott narancshéj, 1 tasak befőtt-tartósító
Elkészítése:
A körtét kicsumázzuk, szeletekre vágjuk. A narancsot és a grapefruitot meghámozzuk, a narancsgerezdeket óvatosan egyenként szétszedjük, a grapefruit húsát apró kockákra vágjuk.
1,5 liter vízben a cukrot, a tartósítót és a narancshéjat felforraljuk. Beletesszük a gyümölcsöket, amikor ismét felforrt, levesszük a tűzről. A gyümölcsöket üvegbe tesszük, ráöntjük a forró szirupot, és lezárjuk.
Sörös marhasült Hozzávalók: rostélyos szeletek, sör, liszt, mustár, vöröshagyma, fokhagyma, olaj, só, őrölt bors, szerecsendió, babérlevél
Elkészítése:
Kevés zsiradékban reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, majd hozzáadjuk a mustárral megkent rostélyos szeleteket. Néhány percnyi sütés után 1 evőkanál liszttel meghintjük, majd felengedjük sörrel. Sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval, babérlevéllel, fokhagymával ízesítjük. Az egészet tepsibe helyezzük, alufóliával lazán befedjük, és sütőben kb. 2 óráig pároljuk.
Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.
,
Bajadér kotlett Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet sertés rövidkaraj, 1/2 cs. mirelit vajastészta, 40 dkg gomba, 5 dkg vaj, olaj, só, őrölt bors; a mártáshoz: 1 ek. liszt, 3 dl testes vörösbor, 1-2 narancs, 1 kk. mustár, 1 ek. áfonyaszem, só, őrölt bors
Elkészítése:
Nyolc kicsontozott sovány sertés rövidkarajszeletet kiverünk, és sóval, őrölt borssal bedörzsölünk. Öt deka vajban mindkét felüket szép pirosra sütjük, majd a levéből kivesszük, hagyjuk kihűlni.
Egy fél csomag mirelit vajastésztát egy óráig szobahőmérsékleten állni hagyunk, majd késfok vastagságúra nyújtjuk, és nyolc akkora lapot vágunk belőle, hogy majd a húst belecsomagolhassuk. Mindegyik tésztalap egyik felére egy-egy hússzeletet fektetünk, és tetejükre szárazra párolt gombát simítunk. (40 deka, apróra vágott gombából készül, egy kevés olajon, sóval, őrölt borssal.) A tészta üres felét ráhajtjuk, a széleit jól összenyomkodjuk, és sütőlemezre egymás mellé fektetve, a sütőben, erős lánggal szép pirosra sütjük.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a mártást. A pecsenye visszamaradt levét zsírjára sütjük, egy evőkanál liszttel meghintjük és kevergetve megpirítjuk. Három deci testes vörösborral felengedjük, egy narancs sárga héját belereszeljük, és 1-2 narancs kifacsart levével, egy kiskanál mustárral, meg egy evőkanál áfonyaszemmel ízesítjük. Egy kissé megsózzuk, megborsozzuk, és átszűrve, forrón egy kis tálkában kínáljuk a bajadér kotletthez.
Pármai sonka Hozzávalók: füstölt sonka, tej, sajt, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj
Elkészítése:
Kb. fél cm vastag füstölt sonka szeleteket 30 percig kevés tejben áztatunk. Ezután lisztbe, felvert tojásba és reszelt sajttal elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban kisütjük.
Paradicsomos makarónival tálaljuk.
Almapüré télire cukorral és cukor nélkül Hozzávalók: alma, cukor
Elkészítése:
A megtisztított almát felszeleteljük, megmérjük, és fele annyi cukrot véve hozzá megpároljuk. Akkora üvegekbe töltjük, amennyit télen egy alkalommal felhasználunk, lekötjük, és kb. 10 percig gőzöljük.
Cukor nélkül: Ugyanúgy készül, mint a fenti almapüré, csak cukor nélkül, de tovább - kb. 25 percig - kell gőzölni. Az üvegek kibontásakor édesítőszerrel ízesíthetjük.
Norvég sütemény Hozzávalók: a tésztához: 20 dkg finomliszt, 12 dkg margarin, 1 ek. porcukor, 1 tojássárgája, 2 ek. rum, csipetnyi só, tejföl; a krémhez: 3 tojás, 16 dkg porcukor, 2-3 ek. tej, 20 dkg (ét)csokoládé, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 db babapiskóta, 20 dkg pirított dió, mandula vagy mogyoró; a csokimázhoz: 2 ek. kakaópor, 2 ek. cukor, 2 dkg vaj
Elkészítése:
20 deka finomlisztet 12 deka margarinnal, egy evőkanál porcukorral, egy tojássárgájával, csipetnyi sóval, két evőkanál rummal meg annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és legalább két órára a hűtőszekrénybe rakjuk. (Összeállíthatjuk a sütés előtti este is.)
Másnap egy akkora téglalappá nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy közepes nagyságú tepsit, és megszurkálva aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Három egész tojást 16 deka porcukorral és 2-3 evőkanál tejjel kikeverünk, és gőzön sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
20 deka csokoládét darabokra tördelünk, gőzön felolvasztjuk, majd langyosra hűtve először 20 deka vajjal vagy margarinnal, utána a cukros tojással alaposan kikeverjük. Végül 20 darab finomra tört babapiskótát és 20 deka pirított mogyorót, mandulát vagy diót adunk hozzá. A tésztalapra kenjük, egy-két órára hűtőszekrénybe tesszük.
2 evőkanál kakaóból, két evőkanál cukorral meg kevés vízzel sűrűre főzött, két deka vajjal kikevert csokoládémázzal be is vonhatjuk. Tálalás előtt megmelegített késsel hosszúkás szeletekre vágjuk.
,
Málé Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 6 dl natúr joghurt, 1 ek. étolaj, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, liszt, zsír
Elkészítése:
50 deka nyers, tisztított burgonyát lereszelünk és eldolgozzuk 3 kis pohár joghurttal, 1 evőkanál étolajjal, sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval és annyi liszttel, hogy állaga még puha maradjon.
Vastagon kizsírozott tepsibe öntjük és forró sütőben megsütjük.
|