Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2024. December
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Kubai melegszendvics

Hozzávalók: ananász, sajt, kenyér, vaj

Elkészítése:

A kenyérszeleteket vékonyan megkenjük vajjal, majd ráteszünk egy karika ananászt és sajttal befedjük. Néhány percig forró sütőben pirítjuk.


MELEGSZENDVICS

Savanyú vadmalacleves

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg vaddisznó hús, 5 dkg fehérrépa, 5 dkg sárgarépa, 5 dkg zeller, 1 nagy fej vöröshagyma, só, babérlevél, kakukkfű, őrölt fehér bors, 1 kis doboz tejföl, tejszín, 1 db citrom, 1 cs. petrezselyemzöld, 0,8 dl étolaj

Elkészítése:

A finomra vágott hagymát olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a kis kockára vágott húst, és tovább pirítjuk. Rövid lével pároljuk, közben a fűszerekkel ízesítjük. A zöldségeket szintén kockára vágva beletesszük, felengedjük vízzel, és készre főzzük a levest.

Tejfeles habarással sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, citromlével ízesítjük, a legvégén finomra vágott petrezselymet adunk hozzá. Galuskával vagy csipetkével tálaljuk.


LEVESEK

Tojáskrém

Hozzávalók 4 személyre: 8 db tojás, 10 dkg margarin, petrezselyemzöld vagy metélőhagyma, mustár, só, őrölt bors

Elkészítése:

A tojásokat megfőzzük és villával egészen apróra nyomkodjuk, majd a margarinnal elkeverjük úgy, hogy vajszerű pépet kapjunk. Törött borssal ízesítjük, majd beleszórjuk az egészen apróra vágott petrezselyemzöldet vagy snidlinget, és beletesszük a mustárt. Hideg vacsoraként, kenyérre kenve tálaljuk.


SZENDVICSKRÉM, PÁSTÉTOM

Diós kockák

Hozzávalók: 12,5 dkg margarin, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 25 dkg darált dió, 5 dkg búzakeményítő, 1 kk. sütőpor, kb. 15 dkg fél dió a díszítéshez

Elkészítése:

Először habosra keverjük a margarint, cukrot, tojásokat, majd beletesszük a darált diót és a keményítővel elkevert sütőport. Zsiradékkal kikent, kb. 30x30 cm-es tepsibe kenjük a masszát. A tészta felületén körülbelül 4 cm széles rombuszokat húzunk késsel és mindegyik közepébe egy fél diót rakunk. A tepsit közepesen erős tűzű sütőbe tesszük, kb. 20 perc alatt megsül a sütemény. Ha kihűlt, darabokra vágjuk.


TEPSIS SÜTI

Fenyőkalács karácsonyi vajjal

Hozzávalók (kb. 16 adag): a tésztához: 100 ml tej, 450 g búzaliszt, 1 cs. instant élesztő, 80 g porcukor, 1 cs. vanillincukor, 1 csapott tk. só, 250 g túró, 1 tojás (közepes méretű), 100 g aszalt vörös áfonya; ezenkívül: 2 ek. tej, kb. 2 ek. mandulaforgács; a karácsonyi vajhoz: 250 g lágy vaj, 2 tk. mézeskalács fűszerkeverék, 1 ek. kakaópor, 50 g porcukor, 1 csipet só

Elkészítése:

A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.

A tejet felmelegítjük. A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A vörös áfonya kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony majd legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. Hozzáadjuk a vörös áfonyát. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg duplájára nő.

A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és hengerré formázzuk. A hengert 16 egyenlő darabra vágjuk, a szeleteket előbb golyóvá, majd hosszúkás cipóvá formázzuk. Három-négy cipót a tepsi közepébe egymás fölé helyezünk, ez lesz a fenyő törzse. A többi cipót a törzs mindkét oldalához ferdén illesztjük. A tésztát lefedjük, és újra pihentetjük, amíg láthatóan megnő. A cipókat a tejjel megkenjük és mandulaforgáccsal hintjük. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc

Sütés után a süteményt sütőrácson hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint porcukorral hintjük.

Vaj: Valamennyi hozzávalót egy keverőedénybe öntjük és konyhai robotgéppel (habverő) kezdetben alacsony, majd legmagasabb fokozaton simára keverjük. Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.


• A kalács tésztája jól fagyasztható. Miután a tészta felengedett, kb. 5 percig süssük elő.
• A karácsonyi vajat adagonként le lehet fagyasztani, majd a szükség szerinti mennyiséget felengedni.

(Dr. Oetker)


SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK

Mandulás csillagok

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 20 dkg margarin, 1 tojássárgája, 10 dkg őrölt mandula, 5 dkg durvára vágott mandula, és a beszóráshoz még 2,5 dkg vágott mandula

Elkészítése:

Összegyúrjuk a lisztet, cukrot, margarint, tojássárgáját és az őrölt és durvára vágott mandulát, 3 mm vastagra kinyújtjuk és csillagformákat szúrunk ki belőle. A tetejüket megszórjuk a vágott mandulával és mérsékelt tűzű sütőben megsütjük.


APRÓSÜTEMÉNY (édes)

Mogyorós sütik

Hozzávalók: 4 tojássárgája, 1 egész tojás, 15 dkg porcukor, 30 dkg darált mogyoró, kb. 12 dkg egész mogyoró

Elkészítése:

A tojássárgákat, a tojást és a cukrot habosra keverjük, beletesszük a darált mogyorót. Fél órát állni hagyjuk.

Megolajozott, lisztezett tepsire két kávéskanálnyi mennyiségeket halmozunk egymás mellé és belenyomunk egy-egy szem mogyorót. Mérsékelt tűzön lassan szárítsuk ki.


APRÓSÜTEMÉNY (édes)

Csokis-áfonyás tallérok

Hozzávalók (kb. 80 db-hoz): a töltelékhez: 125 g aszalt vörös áfonya, 50 g őrölt mandula, 75 g csokoládé, 1 tojás (közepes méretű), 1 cs. Bourbon vaníliás cukor, 1/2 tk. őrölt fahéj, a tésztához: 375 g búzaliszt, 150 g porcukor, 1 cs. Bourbon vaníliás cukor, 1 tojás (közepes méretű), 180 g Rama margarin, 2 ek. víz, 2 tk. kakaópor

Elkészítése:

Az aszalt vörös áfonyát és a csokoládét apró darabokra vágjuk. A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük, és a sütőt előmelegítjük.

A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk. A kakaópor kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony majd legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A tésztát megfelezzük és az egyik feléhez a kakaóport hozzágyúrjuk. A világos és a kakaós tésztát külön-külön, enyhén lisztezett munkalapon, 20 x 10 cm nagyságú lappá nyújtjuk. A világos tésztát a kakaós tésztára helyezzük. enyhén rányomjuk, és óvatosan egy 20 x 40 cm-es lappá nyújtjuk.

A töltelékhez az előkészített áfonyát és a csokoládét egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és jól elkeverjük. A tésztát a töltelékkel megszórjuk, majd elfelezzük. A lapokat a hosszabbik oldaltól indítva feltekerjük és egy órára a hűtőszekrénybe helyezzük.

A hengereket egyenlő nagyságú, kb. 1 cm széles szeletekre vágjuk, és a tepsibe fektetjük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10 perc

Sütés után a tallérokat sütőpapírral együtt, sütőrácson hagyjuk kihűlni.


• Ha a tészta túl lágy, helyezzük fél órára a hűtőszekrénybe.
• Jól záródó fém dobozban a tallérok akár 3 hétig is eltarthatóak.

(Dr. Oetker)


APRÓSÜTEMÉNY (édes)

Ecuadori töltött banán

Hozzávalók: banán, mazsola, rum, habtejszín, cukor, mandula, tejberizs

Elkészítése:

A banánok tetejét hosszában levágjuk és belsejüket kikaparjuk. A kivájt banánbelsőt elkeverjük rumba áztatott mazsolával és cukrozott, keményre vert tejszínhabbal. A krémet visszatöltjük az üregekbe és tejberizs alapra helyezzük. A tetejüket visszatesszük, és durvára vágott mandulával meghintve hűtve tálaljuk.


DESSZERT, ÉDESSÉG

Spárgaleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 50 dkg friss vagy 30 dkg konzerv spárga, 1 dkg cukor, 4 dkg vaj, 6 dkg liszt, 2 dkg só, 1/4 cs. petrezselyemzöld, 1 dl tej

Elkészítése:

A csontot, zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 órán át főzzük. A megtisztított spárgát kockára vágjuk, cukorral ízesítjük és a leszűrt levesben megfőzzük.

A vajjal és a liszttel, finomra vágott petrezselyemmel világos rántást készítünk, kevés hideg vízzel felengedjük, a tejjel együtt a levesbe keverjük és öt percig forraljuk. Vajas galuskát főzünk bele.


LEVESEK

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban