Marharagu savanykásan Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhalapocka, 2-3 csemegeuborka, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 erőleveskocka, 1 babérlevél, só, 1 ek. olaj
Elkészítése:
A megmosott húst apró kockákra vágjuk, forró olajban, sózás nélkül, állandóan keverve átsütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott uborkát, a reszelt hagymát, kicsit megsózzuk, és felengedjük 2 dl vízzel. Amikor forrni kezd, feloldjuk benne az erőleveskockát, szétmorzsoljuk a babérlevelet, és fedő alatt kb. másfél órát puhítjuk.
Ha a leve elpárolog, kevés vizet töltünk utána. Tálaláskor tejföllel dúsítjuk, tarhonyával tálaljuk.
Narancsdzsem Hozzávalók: 4 narancs, 3 citrom, kb. 1 kg kristálycukor
Elkészítése:
Négy narancsot és egy citromot héjastól hosszában kettévágunk, majd felszeleteljük. A magvakat természetesen eltávolítjuk. Megmérjük a súlyát, és háromszor annyi vízben 24 óráig áztatjuk.
Az egészet felforraljuk. 20 percig forrni hagyjuk, majd ismét 24 óráig hagyjuk állni.
A harmadik napon belecsavarjuk a maradék két citrom levét, megmérjük, és ugyanannyi súlyú cukorral 30 percig erősen forraljuk. Üvegekbe töltjük, mikor kihűlt, lekötözzük, és kigőzöljük.
Először nagyon híg, de amikor kihűlt, megkocsonyásodik. Az előírt mennyiségből kb. 4-5 db fél kg-os dzsemesüveg telik meg.
Dán húslabda Hozzávalók: darált marhahús, tej, liszt, vöröshagyma, só, őrölt bors, pirospaprika, vaj
Elkészítése:
A kétszer átdarált marhahúst személyenként 1 dl tejjel, sóval, törött borssal, reszelt vöröshagymával, 2 evőkanál liszttel, csipetnyi pirospaprikával jól eldolgozzuk és gombócokat formázunk belőle. Forró vajban átsütjük, és a tűzről lehúzva 1 dl tejet aláöntve, majd a lassú tűzre visszatéve pár percig óvatosan pároljuk.
, ,
Spárga télire Hozzávalók: spárga
Elkészítése:
A legjobban fagyasztással lehet tartósítani a spárgát. Ehhez a friss, hibátlan spárgát megtisztítjuk, és akkora darabokra vágjuk, ahogy majd télen fel akarjuk használni.
Vizet forralunk, és a feldarabolt spárgát szűrőkanálba téve, kis adagonként beleengedjük, egy percig forraljuk. (A vízbe semmiféle ízesítőt ne tegyünk!) Ezután a spárgát a vízből kiemeljük, lecsepegtetjük, sőt, papírtörölközőre terítve meg is szikkasztjuk. Ezután akkora kis műanyag zacskókba töltjük, amennyit egy alkalommal majd fel akarunk használni, és a mélyhűtő fagyasztó részébe rakjuk.
Rántott virsli Hozzávalók: virsli, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, só
Elkészítése:
A virsliknek lehúzzuk a héját, megsózzuk és lisztben, tojásban, morzsában megforgatjuk, majd forró olajban rózsaszínűre sütjük.
Feltétnek vagy salátakörettel önállóan tálaljuk.
,
Narancs- és citromhéj cukrozva Hozzávalók: narancs- vagy citromhéj, kristálycukor
Elkészítése:
A narancs vagy citrom külsejét meleg vízzel alaposan megmossuk, a sárga héját lereszeljük. Kristálycukorral rétegezve kis üvegekbe tömködjük; a tetejére cukor kerüljön.
Lekötve bármeddig eltartható. Sütemények, krémek ízesítésére bármikor kéznél van.
Gesztenyetorta Hozzávalók: a tésztához: 2 tojás, 10 dkg cukor, 7 dkg rétesliszt, 5 dkg margarin vagy vaj; a krémhez: 1 cs. vanília- vagy mogyoróízű hidegen készíthető pudingpor (Aranka, Gála), tej, 2 dkg kakaópor, 5 dkg vaj, 1-2 ek. rum; a tetejére: 25 dkg gesztenyemassza, 5 dkg vaj, 1 ek. rum; továbbá pikáns lekvár, zsír vagy margarin a formához
Elkészítése:
Két tojásfehérjét kemény habbá verünk, majd először a két tojássárgáját, utána tíz deka cukrot, majd hét deka réteslisztet, végül öt deka olvasztott, de csak langyos margarint vagy vajat adunk hozzá. Kizsírozott nagy (25 cm átmérőjű) tortaformába töltjük. A forró sütőbe toljuk, és erős lánggal szép pirosra sütjük. A formában hagyjuk kihűlni ezt az ujjnyi vastag tésztát, majd valamilyen pikáns lekvárral megkenjük.
A pudingport az előírásnak megfelelően, de csak az előírt tejmennyiség felével simára keverjük, és két deka kakaóport meg öt deka puha vajat is adunk hozzá, sőt 1-2 evőkanál rummal is ízesíthetjük. Alaposan kikeverjük, és a formában levő tésztalapra simítjuk. Fél órára a hűtőszekrénybe rakjuk.
25 deka készen vett gesztenyemasszát öt deka vajjal meg egy evőkanál rummal összedolgozunk, és burgonyanyomó segítségével a torta tetejére nyomjuk, hogy borzas legyen. Tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk a gesztenyetortát, majd a tortakarimát lehúzva róla, a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra.
Göntéri pörkölt Hozzávalók: 2 rész marhahús (vagy birka), 1 rész sertéshús, vöröshagyma, paprika, paradicsom, só, őrölt bors, pirospaprika, olaj
Elkészítése:
A húsokat durván ledaráljuk, ízlés szerint sóval, borssal, paprikával és kevés étolajjal összekeverjük, majd, mint a házikenyeret, összedagasztjuk, és hűtőben tárolva pár napig állni hagyjuk, hogy összeérjen a fűszerekkel.
Kevés olajban megpirítunk finomra vágott hagymát, majd paprikával, paradicsommal, pirospaprikával lepároljuk. Kétdekás gombócokat készítünk a darált húsból és az így elkészült pörköltalapban megpároljuk.
Köretként salátát és friss kenyeret adunk hozzá.
Párizsikrém Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg párizsi, 2 db tojás, 1 kk. mustár, 8 dkg margarin, 1/2 dl tejföl, só, őrölt bors
Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük, s a párizsival finomra daráljuk. Beletesszük a margarint és a tejfölt, jól elkeverjük, majd borssal, mustárral ízesítjük.
Gabi kedvenc sütije (dupla adag) Hozzávalók: 40 dkg Rama margarin, 60 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 3 tojássárgája, csipet só, 1 citrom reszelt héja, csipet vaníliás cukor; a töltelékhez: 25 dkg darált dió vagy mák, 5 dkg kristálycukor, 1,5 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 3 dkg mazsola, 2 ek. méz
Elkészítése:
A porcukrot habosra keverjük a Ramával és a tojássárgájával. Hozzáadjuk a lisztet, összegyúrjuk, majd a tésztát 30 percig a hűtőben pihentetjük.
Közben a diót vagy a mákot a többi hozzávalóval addig főzzük a tejben, míg besűrűsödik.
A tésztát lisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk, kis négyzetekre vágjuk. A közepükre kis kupacot teszünk a kihűtött töltelékből és kifliformára tekerjük. Ramával kikent sütőlapon, előmelegített sütőben, 180 °C-on 15-20 percig sütjük.
Dió vagy mák helyett tölthetjük gesztenyemasszával vagy sárgabaracklekvárral is.
|