Erdélyi sonkás káposztaszelet Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg savanyú káposzta, 25 dkg füstölt sonka, 1 db alma, tejföl, őrölt kömény, őrölt bors, só, zsemlemorzsa, liszt, zsír vagy olaj
Elkészítése:
Fél kiló savanyú káposztát egyszer átmosunk és kevés zsiradékon, őrölt köménymaggal meghintve puhára pároljuk. 25 dkg füstölt sonkával együtt pépesre vágjuk, törött borssal ízesítjük, kis kockákra vágott almával és annyi tejfellel, valamint zsemlemorzsával eldolgozzuk, hogy formázható masszát kapjunk. Ha szükséges, sózzuk. A formázott lepényeket lisztben megforgatjuk és forró zsiradékban világosbarnára sütjük.
Rakott csirkemellfilé Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes csirkemell, 20 dkg gomba, 15 dkg sonka vagy főtt füstölt hús, 5 dkg sajt, 4 dl tej, 1 dl tejföl, 4 dkg liszt, 9 dkg vaj, grillfűszer, só, őrölt bors, szerecsendió
Elkészítése:
Négy közepes nagyságú csirkemellet lebőrözünk, kicsontozunk, és az így kapott nyolc húsdarabot nem túl vékony szeletekké verjük. Grillfűszerrel, vagy sóval és borssal bedörzsöljük, majd öt deka vajon mindkét felüket átsütjük. A húst félig egymásra, egy tűzálló tálra fektetjük.
A visszamaradt levében átsütünk 15 deka vékony laskára vágott sonkát vagy főtt füstölt húst. Hozzáadunk 20 deka megtisztított, felszeletelt gombát, és kissé megborsozva addig pároljuk, amíg a saját levét el nem főtte, majd a húsra simítjuk.
Négy deci tejet simára keverünk négy deka liszttel, beledobunk 4 deka vajat, és kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük. A tűzről levéve belereszelünk öt deka sajtot, belekeverünk egy deci tejfölt. Csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és bevonjuk vele a húst. A forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a teteje halványrózsaszínű nem lesz.
Salátával és/vagy vajon párolt rizzsel tálaljuk.
Töltött zsemle Hozzávalók: zsemle, debreceni, tojás, sajt, tejföl, só
Elkészítése:
A zsemléket félbevágjuk, belét kiszedjük. A debrecenit finomra vágjuk és 1 db tojással, reszelt sajttal, sóval és annyi tejföllel elkeverjük, hogy krémszerű legyen. Ezzel megtöltjük az előkészített zsemléket. Sütőben kb. 10 percig forrósítjuk.
Vacsorára, melegen, tea mellé tálaljuk.
Majonézes burgonyasaláta (3) Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1 tubus majonéz, 2 dl tejföl, só, őrölt bors, 1 cs. metélőhagyma, 1 db citrom
Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, közben a majonézbe belekeverjük a tejfölt, az apróra vágott metélőhagymát, sóval, borssal ízesítjük, beletesszük a citrom levét, és az egészet jól összekeverjük.
A burgonyát kihűlés után meghámozzuk, és vékony szeletekre vágva beletesszük a majonézbe. Lehűtve tálaljuk.
Szívdesszert Hozzávalók kb. 16 db-hoz: a tésztához: 25 dkg lágy vaj vagy margarin, 12,5 dkg étcsokoládé, 30 dkg porcukor, 1 cs. Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor, 3 tojás, 10 dkg búzaliszt, 5 dkg kakaópor (cukrozatlan), 1 csapott tk. Dr. Oetker Sütőpor, 7,5 dkg étcsokoládé; a díszítéshez: Dr. Oetker Dekorszív, Dr. Oetker Dekor toll
Elkészítése:
A sütőformát (szív alakú muffin sütőforma) kivajazzuk. A sütőt 200 C°-ra előmelegítjük.
A vajat az étcsokoládéval gőz felett felolvasztjuk. A tojást a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a vanillincukrot, és további 2 percig keverjük.
A lisztet a sütőporral és a kakaóval elkeverjük, a tojásos masszához szitáljuk, sima tésztává keverjük. A csokoládémasszát a tésztához keverjük. Végül hozzákeverjük az apró darabokra vágott csokoládét. A tésztát a sütőformába töltjük, majd a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt kb. 20 percig sütjük.
A megsült süteményeket sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Majd tetszés szerint díszítsük színes Dekorszívekkel, írjunk rá kedves üzeneteket Dekor tollal.
Hercegi csuka Hozzávalók: csuka, tejföl, sajt, kapribogyó, só, vaj
Elkészítése:
A csukákat jól megmossuk, belsejét eltávolítjuk és megsózzuk. Kivajazott tűzálló edénybe helyezzük és forró olvasztott vajjal leöntjük. Előmelegített sütőben majdnem puhára sütjük, majd meghintjük reszelt sajttal és egy pohár tejfölt öntünk alá. Addig sütjük, amíg a sajt egy kicsit meg nem pirul.
Finomra vágott kapribogyóval meghintve, gombás burgonyával tálaljuk.
Majorannás máj Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertésmáj, 2 dl tejföl, 8 dkg vaj, 1 kk. majoranna, só
Elkészítése:
Alaposan megmosunk, lecsepegtetünk, és csíkokra vágunk fél kiló sertésmájat. Megforrósítunk nyolc deka vajat, élénk tűzön átsütjük rajta a májat, majd a tüzet mérsékelve, kevergetve még öt percig hagyjuk a tűzön. Meghintjük egy csapott kiskanálnyi majorannával, még 1-2 percig sütjük, majd két deci tejfölt ráöntve, éppen csak átforrósítjuk, de nem forraljuk fel. A tűzről levéve megsózzuk és sós vízben főtt burgonyával vagy vajas párolt rizzsel tálaljuk.
Gyulai pogácsa Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 20 dkg gyulai kolbász, 2 tojás, 1/2 fej vöröshagyma, őrölt bors, só, petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, olaj
Elkészítése:
Ötven dkg burgonyát héjában megfőzünk, majd megtisztítunk. 20 dkg tisztított gyulai kolbásszal együtt ledaráljuk. Eldolgozzuk fél fej reszelt vöröshagymával, sóval, törött borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel és 2 egész tojással. A masszából pogácsákat formázunk, morzsába mártjuk és forró zsiradékban kisütjük.
Feltétként, vagy önálló ételként is tálalhatjuk.
,
Holland leves Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes burgonya, 2 kisebb póréhagyma (vagy 1 cs. zöldhagyma), 2 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 3 ek. olaj (vagy 5 dkg vaj), reszelt sajt
Elkészítése:
3 evőkanál olajon, vagy 5 dkg vajon fedő alatt üvegesre párolunk 2 nagy fej reszelt vöröshagymát, hozzáadunk egy gerezd tört fokhagymát, és 2 liter vízzel engedjük fel. Megsózzuk, törött borssal meghintjük, és 15 percig lassan forraljuk.
4 közepes nagyságú burgonyát megtisztítunk, kockára vágjuk, és a leveshez adjuk. Ugyancsak adunk a levesbe 2 kisebb, ujjnyi darabokra vágott póréhagymát (vagy egy csokor, szintén ujjnyi darabokra vágott zöldhagymát zöldjéve1 együtt), s az egészet puhára főzzük.
A levest a tányéron meghintjük reszelt sajttal, és fokhagymával bedörzsölt pirítóst kínálunk hozzá.
Ha nyáron készítjük, nagyon finom ízt ad neki 4 kisebb, nyolcrét vágott paradicsom, amelyet a burgonyával egyidőben teszünk a levesbe.
,
Gyümölcsös debreceni Hozzávalók: debreceni, alma, körte, meggybefőtt, triple-sec, só, vaj
Elkészítése:
A hámozott almákat, körtéket és a meggybefőttet a kockákra vágott debrecenivel együtt vajon megpároljuk. Kevés sóval ízesítjük és 1/2 dl triple-secet öntünk alá.
Burgonyapürével tálaljuk.
|