Eszkimószelet Hozzávalók: a tésztához: 60 dkg cukor, 40 dkg liszt, 8 tojás, 2 dl víz, 2 ek. kakaópor, 1,5 cs. sütőpor, 10 dkg durvára vágott dió; a krémhez: 20 dkg margarin, 25 dkg cukor, 4 ek. liszt, 5 dl tej; az öntethez: 10 dkg margarin, 2 ek. cukor, 3 ek. kakaó, 1 ek. víz
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk, majd két lapra vágjuk.
A krémhez a cukrot, a lisztet és a tejet sűrű krémmé főzzük. Amikor kihűlt, a margarinnal habosra keverjük.
Az öntet hozzávalóit lassú tűzön összeolvasztjuk.
A tésztalapokat a krémmel megtöltjük, majd az öntetet a tetején elsimítjuk.
Hideg gyümölcsös tejleves Hozzávalók 4 személyre: 1 l tej, 40 dkg vegyes gyümölcs (eper, málna, kimagozott cseresznye vagy körte), 4 ek. porcukor
Elkészítése:
1 liter tejet 40 dkg vegyes gyümölccsel (eper, málna, kimagozott cseresznye vagy körte), és 4 evőkanál porcukorral turmixgépben vagy habverő segítségével jól eldolgozunk.
Pirított zsemlekockákra vagy babapiskótára tálaljuk.
Diós sütemény Hozzávalók: 6 tojás, 14 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 3 dkg csokoládé (vagy 1 ek. kakaópor), 15 dkg darált dió, zsír, liszt; 1 ek. rum; a mázhoz: 30 dkg porcukor, 1/2 citrom leve
Elkészítése:
6 tojássárgáját 14 deka cukorral habosra keverünk, hozzáadunk 5 deka mazsolát, 3 deka reszelt csokoládét (vagy egy púpos evőkanálnyi kakaót), 15 deka darált diót és a tojások kemény habbá vert fehérjét. Kizsírozott, kilisztezett tepsiben megsütjük, majd kiborítva hagyjuk kihűlni. Még melegen megöntözzük egy evőkanálnyi rum és 2 evőkanálnyi víz keverékével.
Hidegen bevonjuk citrommázzal, amelyhez 30 deka porcukrot fér citrom levével és 2-3 evőkanálnyi vízzel 15 percig keverünk, utána öntjük a tészta tetejére. (Ha rózsaszínű mázt akarunk, víz helyett meggykompót levét adjuk hozzá.) Mikor a máz félig megszáradt, késsel bejelöljük a szeleteket, nehogy később törjön a teteje. Kockákra vágva tálaljuk.
Kocsispörkölt Hozzávalók: lecsókolbász, Piros Arany, vöröshagyma, zöldpaprika, paradicsom, sárgarépa, fehérrépa, zöldborsó, só, őrölt bors, olaj
Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát olajon megfuttatjuk, majd Piros Arannyal elkeverjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott lecsókolbászt, a szeletelt zöldpaprikát és paradicsomot, majd pár percig együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a kockázott sárgarépát és fehérrépát, zöldborsót és egész kevés vízzel felengedjük. Sóval, törött borssal ízesítjük és puhára pároljuk.
Galuskával tálaljuk.
Zöldborsófőzelék Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz konzerv zöldborsó, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 csipet cukor, 5 dkg margarin, 1 ek. liszt, só
Elkészítése:
A zsiradékból egy kanál liszttel világos rántást készítünk, és kevés borsólével felengedve felforraljuk. Ízesítjük, és csak a végén tesszük bele a leszűrt borsószemeket. Újra már nem szabad felforralni. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük.
Bélszínrolóval, sült virslivel vagy tükörtojással tálaljuk.
Marhahúsleves 2 Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg marhahús, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, 5 dkg kelkáposzta, 1 db zöldpaprika, 2 dkg vöröshagyma, 2 dkg gomba, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg paradicsompüré, 1 g egész bors, 2 dkg só, 5 dkg cérnametélt
Elkészítése:
A megmosott marhahúst 2 liter vízben feltesszük főni. Ügyeljünk arra, hogy a leves lassan forrjon és a tetején keletkező habot leszedjük.
A megtisztított és megmosott zöldségeket, gombát, hagymát, zöldpaprikát, paradicsompürét, sót belerakjuk és addig forraljuk, amíg a hús megpuhul. Utána leszűrjük.
A cérnametéltet külön vízben megfőzzük, a megfőtt zöldséget, gombát metéltre vágjuk és a leszűrt levesbe tesszük.
Karácsonyi süveg torta Hozzávalók: a tésztához: 60 dkg alma, 5 dkg marcipánmassza, 20 dkg lágy vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 3 db tojás, 30 dkg búzaliszt, 1 cs. Dr. Oetker Sütőpor, 1 tk. őrölt fahéj, 10 dkg reszelt étcsokoládé; a mázhoz: 2 cs. Dr. Oetker Tortabevonó ét prémium; a díszítéshez: 15 dkg marcipánmassza, piros ételszínezék, 5 dkg porcukor, 1 tubus Dr. Oetker Díszítő Cukormáz (fehér)
Elkészítése:
Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és lereszeljük. A kapcsos sütőformát (26 cm átmérőjű) kivajazzuk, alját sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
A vajat a marcipánmasszával egy keverőedényben jól elkeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a vanillincukrot, majd tovább keverjük. A tojást egyenként fél percig a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán hozzákeverjük. A lisztet a sütőporral és a fahéjjal elkeverjük, a masszához szitáljuk, és sima tésztává keverjük.
A csokireszeléket hozzáadjuk, az almát hozzáforgatjuk. Végül a tésztát a sütőformába töltjük, tetejét elsimítjuk, a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt megsütjük (kb. 50 perc). A megsült süteményt sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
A tortabevonót a tasakon lévő használati utasítás szerint megolvasztjuk, majd a tortát bevonjuk vele, és hagyjuk a mázat megszilárdulni.
A marcipánmasszát a porcukorral összegyúrjuk, 3/4 részét a piros ételfestékkel színezzük. A marcipánból 12 db golyót és 24 db tojásdad alakú formát gyúrunk, melyek tetejét enyhén megnyomjuk. A piros marcipánból 12 db kis süveget formázunk. A süvegek aljára egy pár ovális marcipán cipőcskét nyomunk, a süvegek tetejét a marcipán bojttal díszítjük. Az így kapott kis süvegeket a tortán körben elhelyezzük. Végül a Díszítő Cukormázzal a süvegeknek arcocskát rajzolunk.
,
Kapros rákos palacsinta Hozzávalók: palacsinta, besamel mártás (liszt, tej, vaj), rákkonzerv, tejföl, kapor, só, vaj
Elkészítése:
A szokásos módon palacsintákat sütünk, és besamelt készítünk. Amikor kihűlt, akkor az apróra vágott rákkonzervvel és kaporral elkeverjük. Sóval ízesítjük. Megtöltjük a palacsintákat és kivajazott tűzálló tál aljára fektetjük. Tejföllel áthúzzuk, és előmelegített sütőben jól átforrósítjuk.
,
Rumos piskóta Hozzávalók: a tésztához: 30 dkg liszt, 8 dkg zsír, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 dkg szalalkáli, 1 ek. kakaó, 1/2 dl tej; a krémhez: 5 dl tej, 4 ek. liszt, 25-25 dkg cukor és margarin, 2 cs. vaníliás cukor, 1 doboz babapiskóta, 1 dl rum; az öntethez: 10 dkg margarin, 2 ek. cukor, 3-3 ek. kakaó és víz
Elkészítése:
A tésztához a szalalkálit a tejben feloldjuk, és a többi hozzávalóval félkemény tésztává gyúrjuk. Két cipóra osztjuk, és tepsi nagyságúakra kinyújtjuk. Sütés előtt villával megszurkáljuk, és külön-külön megsütjük. (A lapokat nem szabad erősen megsütni, mert akkor könnyen törnek.)
A krémhez a tejet a liszttel sűrű krémmé főzzük, hozzáadjuk a cukrot, a margarint, a vaníliás cukrot, és habosra keverjük. A krém felét az egyik tésztalapra kenjük, majd rárakjuk a rumba áztatott babapiskótákat. Rákenjük a maradék krémet, és beborítjuk a másik tésztalappal.
Az öntethez a hozzávalókat lassú tűzön melegítve összekeverjük úgy, hogy a margarin belefőjön a csokoládémázba. A tészta tetejére kenjük, és egy napig állni hagyjuk.
Hercegi leves Hozzávalók személyenként: 1 tojássárgája, 2 dl + 2 ek. tej, 1/2 dl konyak, só, porcukor, pirított zsemlekocka
Elkészítése:
Személyenként 1 tojássárgáját egy nagyobb porcelán tálban jól elkeverünk 2 evőkanál hideg tejjel, majd állandó keverés mellett további 2 dl forró tejet adunk hozzá. Enyhén sózzuk, 1/2 dl konyakkal ízesítjük.
A leveses tányérba vajon pirított zsemlekockákat helyezünk, amelyet porcukorral meghintünk. Erre öntjük a forró tojásos tejet. Azonnal tálaljuk.
|