Malmői hústekercs
Hozzávalók: marharostélyos, tojás, tejszín, sárgarépa, zöldborsó, vöröshagyma, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, mustár, húsleves, vaj, olaj
Elkészítése:
A rostélyosokat jól kiverjük, sózzuk, mustárral megkenjük. Közben a finomra vágott zöldpetrezselymet - személyenként egy csomónyit - kevés vajon megfuttatunk, majd 1 tojással elhabarjuk. Törött borssal ízesítjük. A rostélyosok belső felét a petrezselymes krémmel megkenjük és feltekerjük. Cérnával összekötözzük.
Kevés olajon finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és beletesszük a hústekercseket. Mellérakjuk a kockákra vágott sárgarépát, zöldborsót és időnként kevés húslevest aláöntve puhára pároljuk. Tálalás előtt 1 dl tejszínnel átforraljuk. Főtt burgonyával adjuk asztalra.
,
Rakott burgonya
Hozzávalók: burgonya, gyulai vagy csabai kolbász, tojás, tejföl, só, vaj
Elkészítése:
Héjában főtt burgonyát meghámozunk és felkarikázunk. Kivajazott tűzálló edénybe teszünk belőle egy sort, majd gyulai vagy csabai kolbászkarikákat és főtt tojásszeleteket helyezünk rá, 2-3 kanál tejföllel meglocsoljuk, apró vajdarabokat morzsolunk rá, aztán ismét a burgonya következik. Addig ismételjük a rétegeket, míg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó sor burgonya legyen, sóval ízesítjük és meglocsoljuk tejföllel. Sütőben pirosra sütjük, salátával tálaljuk.
Sajtos keksz
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 12 dkg margarin, 10 dkg juhtúró (gomolyatúró), 3 ek. tejföl, 1 tojás, 2 + 8 dkg reszelt sajt, só
Elkészítése:
30 deka finomlisztet 12 deka margarinnal, 10 deka juhtúróval (gomolyatúróval), három evőkanál tejföllel, egy tojássárgájával meg két deka reszelt sajttal összegyúrunk, és ha a túrótól nem elég sós, kissé megsózzuk. A hűtőszekrényben legalább két óráig pihentetjük, majd késfok vastagságúra nyújtjuk. A maradék tojásfehérjével megkenjük, és nyolc deka reszelt sajttal meghintjük. Derelyemetszővel (rádlival) kis kockákra vágjuk és sütőlemezre fektetve a forró sütőbe toljuk. Erős lángon aranysárgára sütjük.
Kiadós, és fémdobozban jól eltartható.
Mikádó torta
Hozzávalók: 2 db tojás, 7,5 dkq + 3 tk. cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 6 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 2 tk. kakaó, 8 ek. kókuszreszelék, 1 nagy doboz ananászkonzerv (darabolt), 15 dkg ananászdzsem, 5 dl + 2,5 dl tejszín, 1 cs. habfixáló, 10 dkg étcsokoládé, 2-3 dkg vaj, ostyapálcák, gyöngycukor
Elkészítése:
A tojásfehérjét 2 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a 7,5 dkg cukrot és a vaníliás cukrot.
A tojássárgákat a liszttel, a sütőporral és a kakaóval összekeverjük, és a két masszát összevegyítjük. Egy 26 cm átmérőjű, kipattintható tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, és 18-20 perc alatt közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
A kókuszreszeléket (zsiradék nélkül) megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd az ananászdzsemmel és az ananászdarabokkal összekeverjük és a tésztára simítjuk.
5 dl tejszínt, a habfixálót és 2 teáskanál cukrot tejszínhabbá verünk, és az ananászra kenjük.
A csokoládét darabokra törjük, 1 dl tejszínnel és a vajjal felolvasztjuk, majd 15 percig hűlni hagyjuk, és bevonjuk vele a torta tetejét.
A maradék tejszínt és cukrot habbá verjük, habrózsákat nyomunk a torta tetejére, és gyöngycukorral beszórjuk. A torta tetejét ostyapálcákkal díszítjük.
Leveszöldség sóban
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 50-50 dkg fehérrépa, paradicsom, fehér káposzta, karfiol, 25-25 dkg karalábé, zellergumó, kelkáposzta, vöröshagyma, zöldpaprika, maréknyi petrezselyemzöld és zellerzöld, 1 kg só
Elkészítése:
Összedarálunk egy kiló sárgarépát 50-50 deka fehérrépával, paradicsommal, fehér káposztával meg karfiollal, természetesen valamennyit előtte megtisztítjuk, megmossuk. Kerül bele még darálva 25-25 deka karalábé, zellergumó, kelkáposzta, vöröshagyma és zöldpaprika is. Maréknyi összevagdalt petrezselyemmel és ugyanannyi zellerzölddel ízesítjük, végül az egészet egy kiló sóval jól összekeverjük. Kis üvegekbe töltve lekötjük.
Télen ezzel a keverékkel ízesíthetjük mindazt az ételt, amelybe nyáron zöldség kerül.
Lencseleves
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertés- vagy borjúcsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg lencse, 2 dkg só, 4 dkg zsír, 6 dkg liszt, 2 dkg vöröshagyma, 2 dkg cukor, 1 db babérlevél, 1/2 dl ecet, 2 dkg mustár, 1,5 dl tejföl
Elkészítése:
A megtisztított és megmosott lencsét puhára főzzük. A csontot, zöldségeket 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük és a megfőtt lencsére szűrjük, majd beletesszük a babérlevelet.
Lisztből és zsírból finomra vágott hagymával rántást készítünk, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük, ecettel, cukorral ízesítjük és 10 percig forraljuk.
Tálalás előtt a tejfölben a mustárt habverővel elkeverjük és a levesbe tesszük.
Üzbég saláta
Hozzávalók: 1 doboz natúr joghurt, trappista vagy füstölt sajt, alma, dió, 1/2 tubus majonéz, mustár, citrom(lé), póréhagyma, só, őrölt bors, porcukor
Elkészítése:
Füstölt vagy trappista sajtot, valamint hámozott almákat metéltre, diót durvára vágunk. Ezután elkeverjük 1 doboz joghurttal eldolgozott fél tubus majonézzel és kevés finomra vágott póréhagymával. Sóval, törött borssal, mustárral, pár csepp citrommal és ha szükséges, kevés porcukorral ízesítjük.
Lehűtve tálaljuk.
Kolbászos rakott paraj
Hozzávalók 4 személyre: 1 cs. mirelit parajkrém, 4 db tojás, 15 dkg füstölt kolbász, 1 ek. liszt, só, őrölt bors
Elkészítése:
Egy evőkanál margarinból és a lisztből világos rántást készítünk, belekeverjük a kiengedett parajkrémet, felforraljuk, sóval, törött borssal ízesítjük és hűlni hagyjuk.
Ha langyosra hűlt, belekeverjük a 2 tojássárgáját, majd óvatosan hozzáadjuk a 2 tojásfehérjéből vert kemény habot. A másik 2 tojást keményre főzzük és karikákra vágjuk. Kivajazott, tűzálló tálba beletesszük a tojáskarikákat és a felszeletelt, kissé megpirított kolbászt, beborítjuk a parajjal, kevés margarint morzsolunk rá, és a sütőben közepes hőfokon kb. 15-20 percig sütjük.
Csőben sült gombás burgonya
Hozzávalók: burgonya, gomba, tejföl, vaj, só, őrölt bors, petrezselyemzöld
Elkészítése:
A megtisztított burgonyákat kockákra vágjuk. A tisztított és karikázott gombát vajon megpároljuk. Sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Egy kivajazott tűzálló tál aljára helyezzük a burgonyát. Sózzuk és rásimítjuk a gombapépet, majd leöntjük tejföllel. Alufóliával befedjük és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
,
Túróval töltött burgonya
Hozzávalók 4 személyre: 8 db burgonya, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 10 dkg trappista sajt, 1 db tojás, só, őrölt kapor, 2 ek. margarin
Elkészítése:
A burgonyákat héjában megsütjük, hosszában kettévágjuk, közepüket kiskanállal kivájjuk. A kiszedett burgonyát a túróval együtt áttörjük. A túróhoz hozzátesszük kaprot, a tojássárgáját, tejfölt adunk hozzá, megsózzuk, és összekeverve visszatöltjük a fél burgonyákba. Mindegyiket vékony szelet trappista sajttal borítjuk be, és olvasztott margarinnal locsolva készre sütjük.
|