Póréhagymaleves (2)
Hozzávalók: 2 szál póréhagyma, 10 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, 8 dl tej, 1 dl tejszín, 7 dkg liszt
Elkészítése:
A vékonyra felszeletelt hagymát a vajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk. Amikor a hagyma szép aranysárga, megszórjuk a liszttel, és kis ideig tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a tejet, és felforraljuk.
Tálaláskor tehetünk a tányérba egy-egy evőkanál tejfölt, így még finomabb.
Babos-zöldséges pulykacomb
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg felső pulykacomb filé, só, őrölt bors, 2 ek. mustár, fél dl olívaolaj, 1 dl száraz fehérbor, 2 szál sárgarépa, 1 kicsi zellergumó, fél szál póréhagyma, 1 dl húsleves, 1 doboz vörösbab konzerv, 1 cs. petrezselyemzöld
Elkészítése:
A pulykacombot kisebb kockákra daraboljuk, majd sóval, borssal és mustárral fűszerezzük. A forró olívaolajon pirosra sütjük a húst, majd hozzáöntjük a fehérbort, és fedővel lefedve félpuhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát, a felkockázott zellergumót, és a karikákra vágott póréhagymát. Felöntjük a húslevessel, lassú tűzön puhára főzzük, majd végül hozzáadjuk a leszűrt vörösbab konzervet és az aprított petrezselymet. Jól átforraljuk, sóval, borssal utóízesítjük. Forrón tálaljuk, és friss kenyeret vagy zsemlét kínálunk mellé.
Jezsuitatorta
Hozzávalók: a tésztához: 10 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 28 dkg darált dió, 4 ek. zsemlemorzsa; a krémhez: 10 tojássárgája, 20 dkg cukor, 2 dl tej, 3 ek. liszt, 6 dkg étcsokoládé, 25 dkg margarin, 2 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Kanalanként hozzáadunk 10 evőkanál cukrot, majd belekeverjük a darált diót, és a zsemlemorzsát. Megsütjük, és négy lapra vágjuk.
A krémhez a tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a lisztet és a csokoládét. Sűrű krémet főzünk belőle, és amikor kihűlt, belekeverjük a margarint.
A piskótalapok tetejét megkenjük, egymásra rakjuk, és kívülről is bevonjuk a krémmel.
Titok szelet
Hozzávalók: sertéshús, gyulai kolbász, csemege uborka, liszt, tojás, só, őrölt bors, olaj
Elkészítése:
A sertéshússzeleteket jó1 kiverjük, sózzuk és borsozzuk. Gyulai kolbászt és csemege uborkát karikákra vágunk. Az e1őkészített húsok egyik felére tesszük őket, és a hús másik felét ráhajtjuk. Hústűvel összefogjuk és a párizsi szelethez hasonlóan bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük.
Köményes burgonyával tálaljuk.
Karottás csirkemell
Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg csirkemell, 1 kg karotta, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl tejföl, 1 db húsleveskocka, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 3 dkg vaj, 1-1 késhegynyi kakukkfű és babérlevélpor, petrezselyemzöld, só
Elkészítése:
Lebőrözünk, kicsontozunk 1,20 kilónyi csirkemellet (a bőr meg a csont a levesbe kerülhet), és a húsát akkora kockákra vágjuk, mintha pörköltet készítenénk.
Két evőkanál olajon és három deka vajon fedő alatt, kis lángon megpirítunk két nagy fej, kockákra vágott vöröshagymát és a húsdarabokat belerakva, fehéredésig sütjük. Ekkor beleforgatunk egy kiló megtisztított, kétcentis darabokra vágott sárgarépát (a kicsi, karcsú répa jó hozzá), és együtt 2-3 percig pirítjuk. Leöntjük egy deci száraz fehérborral és egy húsleveskockával 1-1 késhegynyi kakukkfűvel meg babérlevélporral ízesítjük. Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk, végül rövid lére sütjük.
Egy deci tejföllel gazdagítjuk, de ezzel már nem forraljuk fel, csak átmelegítjük. Közvetlenül tálalás előtt megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk, és a tetejére egy csokor nagyon finomra vágott petrezselymet szórunk.
Ajánlatos petrezselymes rizst vagy apró vajas galuskát kínálni hozzá.
Kijevi csirkemell
Hozzávalók: csirkemell (filé), vaj, só őrölt bors, mustár, metélőhagyma, petrezselyemzöld, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj
Elkészítése:
A csontjáról lefejtett és bőrétől elválasztott csirkemellet jól kiverjük, sózzuk.
A vajat sóval, törött borssal, mustárral, finomra vágott metélőhagymával, finomra vágott petrezselyemmel elkeverjük és a hús belső oldalát megkenjük. A húst összehajtjuk és a szokásos módon bundázzuk. Bő, forró zsiradékban hirtelen kisütjük.
Burgonyapürével tálaljuk.
,
Fehércsokoládé torta eperrel
Hozzávalók 12-16 szelethez: 4 tojás, 15 dkg cukor, 1 csipet só, 6 dkg liszt, 6 dkg étkezési keményítő, 1/2 tk. sütőpor, 35 dkg fehércsokoládé, 50 dkg habtejszín, 50 dkg eper, sütőpapír
Elkészítése:
A piskótához válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét 4 ek. hideg vízzel verjük habbá. A cukrot és sót hintsük bele és verjük tovább amíg fényes nem lesz a hab. Habarjuk bele a tojássárgáját, lisztet, keményítőt és sütőport, majd a tésztát öntsük egy sütőpapírral kibélelt csatos formába. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig süssük. A piskótát kihűlés után vegyük ki a formából, és vágjuk két lappá.
30 dkg fehércsokoládét vágjunk apró darabokra. Melegítsük fel a tejszínt és olvasszuk meg benne a csokoládét, majd legalább 4 óráig hagyjuk hűlni.
A maradék fehércsokiból a burgonyahámozóval vágjunk forgácsokat. Az epret mossuk meg, 12 szép szemet tegyünk félre, a maradékot pedig vágjuk szeletekre.
A fehércsokis tejszínt verjük fel krémesre, kenjünk rá belőle az alsó tortalapra és tegyünk rá néhány eperszeletet, helyezzük rá a másik piskótaszeletet és a piskótákat fedjük be csokis tejszínnel.
A maradék tejszínt verjük fel, tegyük egy habnyomó tasakba és díszítsük fel a tortát a habbal, a maradék eperszemekkel és a csokoládé forgácsokkal. Tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
Lencsekrémleves
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertés- vagy borjúcsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg lencse, 6 dkg liszt, 6 dkg vaj, 2 dkg só, 2 dkg vöröshagyma, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, 1 db zsemle
Elkészítése:
A megtisztított és megmosott lencsét puhára főzzük. A csontot, zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük és a megfőtt lencsére szűrjük.
4 dkg vajból, 6 dkg lisztből a finomra vágott hagymával rántást készítünk, a levesbe keverjük, 10 percig forraljuk és szitán áttörjük.
A zsemlét kockára vágjuk és 2 dkg vajban megpirítjuk. Tálalás előtt a tojássárgáját a tejszínnel habverővel elkeverjük, a nem forró levesbe öntjük és pirított zsemlekockával tálaljuk.
Sózott paradicsompaprika
Hozzávalók: paradicsompaprika, só
Elkészítése:
Szép húsos, piros színű paradicsompaprikát kicsumázunk, és megmérjük. Utána megdaráljuk, és minden kiló paprikához 25 deka sót számítva azzal alaposan összekeverjük. Kicsi üvegekbe töltjük, és lekötjük, vagy ha csavaros a teteje, rácsavarjuk. Télen ezzel sózzuk-ízesítjük a pörköltféléket és mindazokat az ételeket, amelyekbe nyáron zöldpaprika kerül.
Nemcsak ízesíti, de színezi is ételünket.
Tejfölös virslisaláta
Hozzávalók: virsli, 1 fej lilahagyma, 2 dl tejföl, só, őrölt bors
Elkészítése:
A megfőzött virsliket karikákra vágjuk. Ugyancsak felkarikázunk egy nagyobb fej lilahagymát. Egy salátástálban az előkészített anyagokat elkeverjük 2 dl tejföllel. Sóval és törött borssal ízesítjük. Hűtve tálaljuk.
|