Citromos-túrós felfújt
Hozzávalók kb. 6 adaghoz: 15 dkg ricotta vagy túró, 4 tojássárgája, 7,5 dkg cukor, 2 dkg étkezési keményítő, 2 citrom reszelt héja, 5 tojásfehérje
Elkészítése:
Habverővel összekeverjük a túrót, a tojássárgáját, 5 dkg cukrot, a keményítőt és a citromhéjat. A fehérjéből a maradék cukorral habot verünk, és a legvégén óvatos mozdulatokkal ezt is a túrós krémhez keverjük. Vajjal kikenünk és cukorral beszórunk legalább hat tálkát, ezekbe elosztjuk a krémet, de a poharakat csak félig töltjük meg. Mindegyik tetejére egy-egy citromszeletet helyezünk, majd 17-18 percre 200 fokos sütőbe teszem a tálkákat.
Elkészítési idő: 35 perc
420 kcal/adag
Mogyorós-narancsos süti
Hozzávalók: 18 dkg darált mogyoró, 12,5 dkg porcukor, 4 dkg felaprított cukrozott narancshéj, 1/2 narancs reszelt héja, 3 tojásfehérje, 3 dkg liszt; a díszítéshez: 20 dkg étcsokoládé, színes cukorgyöngy
Elkészítése:
A tésztához valókból sima tésztát gyúrunk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe a masszából két teáskanál segítségével egymástól megfelelő távolságban diónyi halmokat rakunk, mindegyiket egyenként villával ellapítjuk, majd 175 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranysárgára sütjük. A kész kekszeket még melegen rácsra szedjük és kihűtjük.
Az étcsokoládét felolvasztjuk, a süteményeket félig belemártjuk és megszórjuk a színes cukorgyönggyel, majd zsírpapírra téve megszárítjuk.
Sült csirke naranccsal és rozmaringos burgonyával
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb sütni való csirke (kb. 1,3 kg-os), 80 dkg burgonya, 1 narancs, 3 ág rozmaring, 3 ek. olaj, 1/2 tk. őrölt fahéj, 1 tk. őrölt pirospaprika, só, őrölt bors
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Leöblítjük a csirkét, szárazra töröljük és nyolcfelé vágjuk. Forró vízzel megmossuk a narancsot, félbevágjuk és felszeleteljük. Lecsipkedjük a rozmaringágról a leveleket és nagyobb darabokra vágjuk. Megtisztítjuk a burgonyát, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk.
Az összes hozzávalót összekeverjük egy tálban az olajjal és jó alaposan megszórjuk fahéjjal, paprikával, sóval és borssal. A fűszeres csirkét és burgonyát elterítjük egy tepsiben és 200° C-on 50 perc alatt megsütjük, miközben időnként megforgatjuk.
Csokis csók
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 15 dkg barnacukor, 1 cs. vaníliás cukor, csipetnyi só, 2 tojás, 20 dkg liszt, 5 dkg őrölt mandula, 1 tk. sütőpor, 7,5 dkg mandula, 10 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
A puha vajat, a háromféle cukrot és a sót addig keverjük elektromos habverővel, amíg a cukor teljesen felolvad. Azután hozzáadjuk a tojásokat. A liszttel elvegyítjük az őrölt mandulát, a sütőport, és a tojásos krémre szórjuk. Beleforgatjuk a felaprított csokoládét és mandulát.
A sütőt 175 fokra felmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk két-három sütőlemezt. Két teáskanál segítségével a masszából egymástól megfelelő távolságban mogyorónyi vagy diónyi halmokat rakunk a tepsire. Egymás után kisütjük, majd kivesszük a sütőből, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Linzi koszorú
Hozzávalók: 10 dkg cukor, 25 dkg vaj/margarin, 30 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 cs. vaníliás cukor, savanykás lekvár
Elkészítése:
Az anyagokból linzertésztát gyúrunk, hideg helyen egy órát pihentetjük, majd fél centi vastagra kinyújtjuk és csillag, virág vagy szív alakzatokat szúrunk ki belőle. A kiszaggatott formák felének közepét azonos, de egy-két mérettel kisebb formával szúrjuk ki. Sütőpapírral kibélelt sütőlapra rakosgatjuk a koszorúkat, majd fél órára hideg helyre tesszük. Előmelegített sütőben középső rácson 8-10 perc alatt megsütjük.
Kisülés után egy-egy egész és kiszúrt korongot különféle savanykás lekvárral összeragasztunk.
Sáfrányos rizottó húsraguval
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg pulyka- vagy sertéscomb, 2 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 3 dkg füstölt szalonna, 1 kk. szárított zsálya, 1 ek. paradicsompüré, 1-1,2 l húsleves (kockából), 2 ek. olaj, 35 dkg kerek szemű rizs, 1/2 dl száraz fehérbor, csipetnyi sáfrány
Elkészítése:
A húst leöblítjük, apró kockára vágjuk. A hagymákat és fokhagymát meghámozzuk, a hagymákat és a szalonnát felaprózzuk. A hagyma felét és a szalonnát egyszerre megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, a zsályát és az áttört fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, a saját levében-gőzében puhára pároljuk. A végén belekeverjük a paradicsompürét és annyi vizet, hogy mártássűrűségű legyen (ha túl híg, fedő nélkül, élénk tűzön néhány percig forraljuk).
Miközben a hús fő, elkészítjük a rizottót: a húslevest felforrósítjuk, megfonnyasztjuk az olajban a maradék hagymát, rádobjuk a rizst, 1 percig erős tűzön pirítjuk-pattogtatjuk, majd aláöntjük a bort, és hagyjuk elpárologni. Megszórjuk a sáfránnyal, aztán merőkanalanként - és a továbbiakban mindig csak annyit, amennyit a rizs felvesz - hozzáadjuk a forró húslevest, és folyamatosan keverve puhára főzzük. Lefedjük, 10 percig pihentetjük-puffasztjuk, majd mélytányérokba simítjuk, és a tetejükre szedjük az apróhúst levével együtt. Néhány zsályalevélkével díszítve azonnal tálaljuk.
Csak frissen jó!
Halkrémleves (2)
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg halfilé, 2-3 halfej, 2 gerezd fokhagyma, 1 póréhagyma, 1 sárgarépa, 1 paradicsom, 2 ek. olívaolaj, 1 kk. paradicsompüré, 3 szál petrezselyem, 1 babérlevél, 1 kis ág rozmaring, 1 csipet chilipor, só, őrölt bors; a tálaláshoz: 4 szelet szikkadt bagett, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. frissen reszelt sajt
Elkészítése:
Nagyobb edényben felhevítjük az olajat, beletesszük a megtisztított-felaprított pórét és a répát, kevergetve lepirítjuk. Beletesszük a halat, a megtisztított halfejet, a fokhagymát, és további 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét, a fűszereket, felöntjük kb. 7 dl vízzel, és kb. 15 percig fedő nélkül forraljuk.
A halfejeket kidobjuk, a halat és a zöldségeket botmixerrel pürésítjük, majd szitán átnyomjuk úgy, hogy a halhús a levesbe kerüljön, de a szálkák fennakadjanak. A sűrítményt további 30 percig főzzük.
A bagettet felszeleteljük, és a forró sütőben inkább szárítjuk, mint pirítjuk. A fokhagymagerezdet kettévágjuk, bedörzsöljük a szeletkéket. A forró levest tányérba szedjük, ráteszünk egy-egy szelet kenyeret és megszórjuk a sajttal.
Elkészítési idő: 1,5 óra
Egy adag: 375 kcal
Borscs (2)
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg cékla, 6 dkg vaj, 5 dkg paradicsompüré, 2 dkg cukor, 1 db citrom, 1,3 l csontlé, 25 dkg fejes káposzta, 8 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 10 dkg vöröshagyma, 2 db babérlevél, 3 g bors, 2 dl tejföl, 3 dkg liszt, só
Elkészítése:
A megtisztított céklát finom metéltre vágjuk. Felhevített vajba tesszük, és hozzáadjuk a paradicsompürét. Cukorral és citromlével pároljuk, csontlével felengedjük, 30 percig főzzük.
A forrásban lévő csontlébe tesszük a káposztát, néhány percig főzzük, majd hozzáöntjük a párolt céklát, a külön vajban lepirított, metéltre szelt sárgarépát, fehérrépát és a pirított hagymát. Sóval, babérlevéllel, borssal fűszerezzük, majd amikor a zöldségek roppanós puhára főttek, tejfeles habarással sűrítjük és kevés citromlével enyhén savanykásra ízesítjük.
Joghurtos szilvatorta
Hozzávalók a tésztához: 4 dkg Rama, 15 dkg liszt, 7 dl langyos tej, 1 tk. cukor, 1/2 tasak szárított élesztő; a töltelékhez: 50 dkg szilva, 15 dkg natúr joghurt, 1 tojás, 2 tasak vaníliás cukor, 1 mk. őrölt fahéj; a tálaláshoz: 2 dl tejszín, 1 mk. őrölt fahéj
Elkészítése:
A margarint kis darabokra vágjuk. A lisztet összedolgozzuk a tejjel, a cukorral, az élesztővel, a margarinnal és egy csipet sóval. Alaposan kidagasztjuk, letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A szilvákat megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. Kibélelünk sütőpapírral egy 26 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, a formát kibéleljük vele úgy, hogy kb. 3 cm magas pereme is legyen. A szilvát egy rétegben, de szorosan a tésztára rakosgatjuk.
A joghurtot simára keverjük a tojással, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, és a szilvákra öntjük. A sütőben kb. 30 percig sütjük. A tortát rácsra emeljük a formából, és hagyjuk kihűlni. Fahéjas tejszínhabbal tálaljuk.
1 szelet: 180 kcal
Zsályás-fenyőmagos sütőtökkrémleves
Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg sütőtök, 1 ek. vaj, 1 ek. olívaolaj, 1 marék rucola, 2 ek. reszelt parmezán, 2 ek. pirított fenyőmag, só, bors, friss zsályalevél, 1-1,5 l húslevesalaplé vagy víz
Elkészítése:
A tököt hámozd meg, kockázd fel, és 1-1 evőkanál vaj és olívaolaj keverékén közepes hőmérsékleten pirítsd meg. Szórd meg apróra tépkedett zsályával, sózd és borsozd, majd öntsd fel 1-1,5 liter alaplével vagy vízzel. Főzd puhára, és turmixold össze.
Tálaláskor szórj rá pirított fenyőmagot, parmezánt és rucolát.
1 adag: 415 kcal
|