Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Június
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Citromos-túrós felfújt

Hozzávalók kb. 6 adaghoz: 15 dkg ricotta vagy túró, 4 tojássárgája, 7,5 dkg cukor, 2 dkg étkezési keményítő, 2 citrom reszelt héja, 5 tojásfehérje

Elkészítése:

Habverővel összekeverjük a túrót, a tojássárgáját, 5 dkg cukrot, a keményítőt és a citromhéjat. A fehérjéből a maradék cukorral habot verünk, és a legvégén óvatos mozdulatokkal ezt is a túrós krémhez keverjük. Vajjal kikenünk és cukorral beszórunk legalább hat tálkát, ezekbe elosztjuk a krémet, de a poharakat csak félig töltjük meg. Mindegyik tetejére egy-egy citromszeletet helyezünk, majd 17-18 percre 200 fokos sütőbe teszem a tálkákat.


Elkészítési idő: 35 perc
420 kcal/adag


LEPÉNY, PITE, FELFÚJT

Mogyorós-narancsos süti

Hozzávalók: 18 dkg darált mogyoró, 12,5 dkg porcukor, 4 dkg felaprított cukrozott narancshéj, 1/2 narancs reszelt héja, 3 tojásfehérje, 3 dkg liszt; a díszítéshez: 20 dkg étcsokoládé, színes cukorgyöngy

Elkészítése:

A tésztához valókból sima tésztát gyúrunk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe a masszából két teáskanál segítségével egymástól megfelelő távolságban diónyi halmokat rakunk, mindegyiket egyenként villával ellapítjuk, majd 175 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranysárgára sütjük. A kész kekszeket még melegen rácsra szedjük és kihűtjük.

Az étcsokoládét felolvasztjuk, a süteményeket félig belemártjuk és megszórjuk a színes cukorgyönggyel, majd zsírpapírra téve megszárítjuk.


APRÓSÜTEMÉNY (édes)

Sült csirke naranccsal és rozmaringos burgonyával

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb sütni való csirke (kb. 1,3 kg-os), 80 dkg burgonya, 1 narancs, 3 ág rozmaring, 3 ek. olaj, 1/2 tk. őrölt fahéj, 1 tk. őrölt pirospaprika, só, őrölt bors

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Leöblítjük a csirkét, szárazra töröljük és nyolcfelé vágjuk. Forró vízzel megmossuk a narancsot, félbevágjuk és felszeleteljük. Lecsipkedjük a rozmaringágról a leveleket és nagyobb darabokra vágjuk. Megtisztítjuk a burgonyát, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk.

Az összes hozzávalót összekeverjük egy tálban az olajjal és jó alaposan megszórjuk fahéjjal, paprikával, sóval és borssal. A fűszeres csirkét és burgonyát elterítjük egy tepsiben és 200° C-on 50 perc alatt megsütjük, miközben időnként megforgatjuk.


CSIRKE

Csokis csók

Hozzávalók: 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 15 dkg barnacukor, 1 cs. vaníliás cukor, csipetnyi só, 2 tojás, 20 dkg liszt, 5 dkg őrölt mandula, 1 tk. sütőpor, 7,5 dkg mandula, 10 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

A puha vajat, a háromféle cukrot és a sót addig keverjük elektromos habverővel, amíg a cukor teljesen felolvad. Azután hozzáadjuk a tojásokat. A liszttel elvegyítjük az őrölt mandulát, a sütőport, és a tojásos krémre szórjuk. Beleforgatjuk a felaprított csokoládét és mandulát.

A sütőt 175 fokra felmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk két-három sütőlemezt. Két teáskanál segítségével a masszából egymástól megfelelő távolságban mogyorónyi vagy diónyi halmokat rakunk a tepsire. Egymás után kisütjük, majd kivesszük a sütőből, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.


APRÓSÜTEMÉNY (édes)

Linzi koszorú

Hozzávalók: 10 dkg cukor, 25 dkg vaj/margarin, 30 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 cs. vaníliás cukor, savanykás lekvár

Elkészítése:

Az anyagokból linzertésztát gyúrunk, hideg helyen egy órát pihentetjük, majd fél centi vastagra kinyújtjuk és csillag, virág vagy szív alakzatokat szúrunk ki belőle. A kiszaggatott formák felének közepét azonos, de egy-két mérettel kisebb formával szúrjuk ki. Sütőpapírral kibélelt sütőlapra rakosgatjuk a koszorúkat, majd fél órára hideg helyre tesszük. Előmelegített sütőben középső rácson 8-10 perc alatt megsütjük.

Kisülés után egy-egy egész és kiszúrt korongot különféle savanykás lekvárral összeragasztunk.


APRÓSÜTEMÉNY (édes)

Sáfrányos rizottó húsraguval

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg pulyka- vagy sertéscomb, 2 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 3 dkg füstölt szalonna, 1 kk. szárított zsálya, 1 ek. paradicsompüré, 1-1,2 l húsleves (kockából), 2 ek. olaj, 35 dkg kerek szemű rizs, 1/2 dl száraz fehérbor, csipetnyi sáfrány

Elkészítése:

A húst leöblítjük, apró kockára vágjuk. A hagymákat és fokhagymát meghámozzuk, a hagymákat és a szalonnát felaprózzuk. A hagyma felét és a szalonnát egyszerre megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, a zsályát és az áttört fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, a saját levében-gőzében puhára pároljuk. A végén belekeverjük a paradicsompürét és annyi vizet, hogy mártássűrűségű legyen (ha túl híg, fedő nélkül, élénk tűzön néhány percig forraljuk).

Miközben a hús fő, elkészítjük a rizottót: a húslevest felforrósítjuk, megfonnyasztjuk az olajban a maradék hagymát, rádobjuk a rizst, 1 percig erős tűzön pirítjuk-pattogtatjuk, majd aláöntjük a bort, és hagyjuk elpárologni. Megszórjuk a sáfránnyal, aztán merőkanalanként - és a továbbiakban mindig csak annyit, amennyit a rizs felvesz - hozzáadjuk a forró húslevest, és folyamatosan keverve puhára főzzük. Lefedjük, 10 percig pihentetjük-puffasztjuk, majd mélytányérokba simítjuk, és a tetejükre szedjük az apróhúst levével együtt. Néhány zsályalevélkével díszítve azonnal tálaljuk.

Csak frissen jó!


RIZS, GABONAFÉLÉK

Halkrémleves (2)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg halfilé, 2-3 halfej, 2 gerezd fokhagyma, 1 póréhagyma, 1 sárgarépa, 1 paradicsom, 2 ek. olívaolaj, 1 kk. paradicsompüré, 3 szál petrezselyem, 1 babérlevél, 1 kis ág rozmaring, 1 csipet chilipor, só, őrölt bors; a tálaláshoz: 4 szelet szikkadt bagett, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. frissen reszelt sajt

Elkészítése:

Nagyobb edényben felhevítjük az olajat, beletesszük a megtisztított-felaprított pórét és a répát, kevergetve lepirítjuk. Beletesszük a halat, a megtisztított halfejet, a fokhagymát, és további 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét, a fűszereket, felöntjük kb. 7 dl vízzel, és kb. 15 percig fedő nélkül forraljuk.

A halfejeket kidobjuk, a halat és a zöldségeket botmixerrel pürésítjük, majd szitán átnyomjuk úgy, hogy a halhús a levesbe kerüljön, de a szálkák fennakadjanak. A sűrítményt további 30 percig főzzük.

A bagettet felszeleteljük, és a forró sütőben inkább szárítjuk, mint pirítjuk. A fokhagymagerezdet kettévágjuk, bedörzsöljük a szeletkéket. A forró levest tányérba szedjük, ráteszünk egy-egy szelet kenyeret és megszórjuk a sajttal.


Elkészítési idő: 1,5 óra
Egy adag: 375 kcal


LEVESEK

Borscs (2)

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg cékla, 6 dkg vaj, 5 dkg paradicsompüré, 2 dkg cukor, 1 db citrom, 1,3 l csontlé, 25 dkg fejes káposzta, 8 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 10 dkg vöröshagyma, 2 db babérlevél, 3 g bors, 2 dl tejföl, 3 dkg liszt, só

Elkészítése:

A megtisztított céklát finom metéltre vágjuk. Felhevített vajba tesszük, és hozzáadjuk a paradicsompürét. Cukorral és citromlével pároljuk, csontlével felengedjük, 30 percig főzzük.

A forrásban lévő csontlébe tesszük a káposztát, néhány percig főzzük, majd hozzáöntjük a párolt céklát, a külön vajban lepirított, metéltre szelt sárgarépát, fehérrépát és a pirított hagymát. Sóval, babérlevéllel, borssal fűszerezzük, majd amikor a zöldségek roppanós puhára főttek, tejfeles habarással sűrítjük és kevés citromlével enyhén savanykásra ízesítjük.


LEVESEK

Joghurtos szilvatorta

Hozzávalók a tésztához: 4 dkg Rama, 15 dkg liszt, 7 dl langyos tej, 1 tk. cukor, 1/2 tasak szárított élesztő; a töltelékhez: 50 dkg szilva, 15 dkg natúr joghurt, 1 tojás, 2 tasak vaníliás cukor, 1 mk. őrölt fahéj; a tálaláshoz: 2 dl tejszín, 1 mk. őrölt fahéj

Elkészítése:

A margarint kis darabokra vágjuk. A lisztet összedolgozzuk a tejjel, a cukorral, az élesztővel, a margarinnal és egy csipet sóval. Alaposan kidagasztjuk, letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

A szilvákat megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. Kibélelünk sütőpapírral egy 26 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

A tésztát vékonyra nyújtjuk, a formát kibéleljük vele úgy, hogy kb. 3 cm magas pereme is legyen. A szilvát egy rétegben, de szorosan a tésztára rakosgatjuk.

A joghurtot simára keverjük a tojással, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, és a szilvákra öntjük. A sütőben kb. 30 percig sütjük. A tortát rácsra emeljük a formából, és hagyjuk kihűlni. Fahéjas tejszínhabbal tálaljuk.


1 szelet: 180 kcal


TORTA, TORTÁCSKA

Zsályás-fenyőmagos sütőtökkrémleves

Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg sütőtök, 1 ek. vaj, 1 ek. olívaolaj, 1 marék rucola, 2 ek. reszelt parmezán, 2 ek. pirított fenyőmag, só, bors, friss zsályalevél, 1-1,5 l húslevesalaplé vagy víz

Elkészítése:

A tököt hámozd meg, kockázd fel, és 1-1 evőkanál vaj és olívaolaj keverékén közepes hőmérsékleten pirítsd meg. Szórd meg apróra tépkedett zsályával, sózd és borsozd, majd öntsd fel 1-1,5 liter alaplével vagy vízzel. Főzd puhára, és turmixold össze.

Tálaláskor szórj rá pirított fenyőmagot, parmezánt és rucolát.


1 adag: 415 kcal


LEVESEK

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG