Spárga vajas citrommal és fenyőmaggal
Hozzávalók 6 személyre: 125 ml olíva olaj, 1 citrom leve, 2 babérlevél, fehér bors, 750 g spárga, 125 g vaj, 1 kanál reszelt citromhéj, 2 kanál citromlé, 2 kanál finomra vágott petrezselyemzöld, tabasco tetszés szerint, 45 g fenyőmag
Keverőtálban összekeverjük az olíva olajat és a citrom levet, babér leveleket, sót és az őrölt fehér borsot.
Helyezzük a spárgákat a keverőtálba, és forgassuk meg az olajban. 1-2 órát állni hagyjuk, közben elkészíthetjük a citromos vajat.
Egy kisebb keverőtálba beletesszük a szobahőmérsékletű vajat, a citrom reszelt héját, a citrom levét, petrezselyemzöldet és az erős szószt (tetszés szerint). Alaposan összedolgozzuk, letakarjuk és hűtőben tároljuk.
A spárgákat forró grillen megsütjük, a citromos vajjal meglocsoljuk. Reszelt citromhéjjal díszítjük és forrón tálaljuk.
Ropogós szárnyak Hozzávalók 4 személyre: 12 csirkeszárny, 4 evőkanál olaj, 3 dkg méz, só, bors, késhegynyi pirospaprika
Az olajat a mézzel kis lángon felforraljuk, a fűszereket belekeverjük. A szárnyakat bekenjük vele, és lefedve másfél órára a hűtőben pácoljuk.
A parázstól 15 centiméternyire 8 percig grillezzük.
Porterhouse steak
Hozzávalók: 2 db nagy bélszínszelet, 4-5 gerezd fokhagyma, kanál őrölt feketebors, 1 kanál rozmaring, 1 kanál kakukkfű, 1-2 db őrölt babérlevél, 1 dl olívaolaj
A fokhagymát kisebb darabokra vágjuk és megtűzdeljük vele a húst.
Az olívaolajba keverjük a rozmaringot, a kakukkfüvet, a borsot és a babért. Megkenjük vele a húst, lefedjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A húst kivesszük a pácból, 15-25 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor meghintjük sóval, borssal, és ha van, friss bazsalikommal.
Póréhagymás raguval töltött borda Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertésborda, 5 dkg császárszalonna, 10 dkg póréhagyma, 1 csokor petrezselyem, oregánó, 5 dkg reszelt sajt, 2 ek. olaj
Elkészítése:
A húst megmossuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, amelyekbe éles késsel zsebet szúrunk. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk.
A szalonnát apró kockára vágjuk. A pórét megtisztítjuk, felaprítjuk. A petrezselymet összevágjuk.
A póréhagymát, a sajtot elkeverjük a petrezselyemmel és az oregánóval, a húsba töltjük, a nyílást fogvájóval lezárjuk. A húst meglocsoljuk kevés olajjal, és rostlapon lassan megsütjük. (Figyeljünk, hogy a töltelék is süljön át!)
Tálaláskor a rézsútosan 2-3 darabba vágott bordákat krumplipürével és apróra vágott snidlinggel ízesített majonézzel kínáljuk.
Padlizsánlegyezők
Hozzávalók 4 személyre: 4 darab közepes méretű padlizsán, 25 dkg füstölt kecskesajt, 4 szem paradicsom, 4 evőkanál olívaolaj, 1-1 ág friss oregánó, rozmaring, kakukkfű, só, darált bors
Elkészítése:
A megmosott padlizsánok végét vágjuk le, majd a vastagabbik végénél kezdve ejtsünk négy-öt bemetszést úgy, hogy a padlizsánt teljesen átvágjuk.
Szeleteljük fel fél centiméteres vastagságúra a füstölt sajtot és a paradicsomokat.
Tegyük a padlizsánokat egy nagy tepsibe, feszítsük szét a legyező alakú bevágásokat, majd mindegyikbe helyezzünk egy-egy szelet sajtot és paradicsomot. Dugjunk közéjük a friss fűszerágakból, csorgassuk meg olívaolajjal, majd daráljunk rá borsot, és sózzuk. Tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük 35-40 percig.
Ha fedeles kerti grillsütőben sütjük, akkor toljuk a parazsat a sütő szélére, majd a letakart tepsit helyezzük a rács közepére. Így az áramló hőtől a kemencéhez hasonlóan megsül a padlizsán. Vigyázzunk, ne hagyjunk sok parazsat a sütőben, mert könnyen leéghet az étel!
Pácolt sertésszeletek
Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál olaj, 6-8 összezúzott borókabogyó, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 3 dl almabor (vagy alacsony alkoholtartalmú vörösbor), só, bors, 1 kg 2 centiméteres darabokra szeletelt oldalas vagy karaj
Az alapanyagokat összekeverjük és a kiklopfolt oldalasra öntjük.
Hűtőszekrényben legalább egy éjszakát állni hagyjuk.
Amikor sütjük a húst, közben locsolgassuk a páclével.
A sütési idő a parázs hőfokától függően 20-40 perc.
Mexikói csirkenyársak
Hozzávalók 4 személyre: 4 darab csirkemellfilé, 20 dkg koktélparadicsom, 3 darab tölteni való paprika, 2 teáskanál mexikói fűszerkeverék, 4 evőkanál olívaolaj, darált bors
Elkészítése:
Vágjuk hosszában ketté a csirkemellfiléket úgy, hogy két tenyérnyi hússzeletet kapjunk. Tegyük egymás mellé a szeleteket egy vágódeszkára, csorgassuk meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot, és szórjuk meg a fűszerkeverékkel.
Egy bambusznyárssal szúrjuk át a hús egyik szélét, szúrjuk a koktélparadicsomba, majd ismét szúrjuk át a húson, és fogjunk közé egy ujjnyi csíkra felvágott paprikát.
Tegyük az elkészült nyársakat a beizzított kerti grillsütő rácsaira.
Sütés közben kenegethetjük olívaolajjal, majd rövid idő alatt mindkét oldalát süssük pirosra.
Friss kapros joghurttal leöntött salátalevelekkel tálaljuk.
Magyaros pulykanyárs Hozzávalók 4 személyre: 1 kg pulykamellfilé, 1 tubus gulyáskrém, 2 evőkanál natúr joghúrt, darált bors, egy-egy darab színes kaliforniai paprika, egy cukkini, 1 fej vöröshagyma, 6-8 szelet császárszalonna.
A pulykahúst vágjuk két centis kockákra. Tegyük egy tálba, majd nyomjunk rá gulyáskrémet, daráljunk rá fekete borsot, és adjuk hozzá a natúr joghurtot. Keverjük jól össze, és tegyük a hűtőbe néhány órára.
Szeleteljük fel a kaliforniai paprikákat, a cukkinit, a vöröshagymát és a húsos császárszalonnát, majd váltakozva fűzzük fel őket bambusz- vagy fémnyársra. Faszénparázson minden oldalát süssük pirosra, közben olívaolajjal kenegessük.
Nyársra fűzött és parázson megsütött zöldségeket kínáljunk köretnek.
Keleti nyársak
Hozzávalók: 12 sárgabarack, 1 evőkanál citromlé, 45 dkg bárányhús, 20 dkg mogyoróhagyma, 3 evőkanál olaj, só, bors, kömény
A barackot a citromlével meglocsoljuk.
A hagymát meghámozzuk, félbevágjuk, a hússal felváltva a nyársra tűzzük, fűszeres olajjal meglocsoljuk, és 20 percig grillezzük.
Kapros töltött káposzta Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg rizs, 4 ek. olaj, 2 kg apró savanyú káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 20 dkg császárszalonna, 2 zöldpaprika, 3 paradicsom, 5 csokor kapor, 80 dkg darált sertéshús, 4 tojás, 2 ek. pirospaprika, 10-12 savanyúkáposzta-levél, 5 dl tejföl, só, őrölt bors
Elkészítése:
A töltelékhez a rizst megmossuk, megszárítjuk, az olajon üvegesre pirítjuk és felöntjük 7,5 deci forrásban lévő vízzel, majd kis lángon fedő alatt 20 percig pároljuk.
Az apró savanyú káposztát, ha nem szeretjük nagyon savanyúan, átöblítjük.
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk. A paprikát és a paradicsomot megmossuk és felaprítjuk.
A bográcsban zsírjára pirítjuk a szalonnát. Hozzáadjuk a hagymát, kissé megpirítjuk, majd belekeverjüj a paprikát, a paradicsomot is, és együtt tovább pároljuk. Meghintjük a maradék pirospaprikával, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát. Megsózzuk, megborsozzuk, ízesítjük 3 csokornyi apróra vágott kaporral, és kb. 30-35 percig pároljuk. Ha kell, kevés vizet öntünk alá.
A megfőtt rizst húsvillával fellazítjuk, kissé kihűtjük. Ha már nem túl meleg, a darált húshoz adjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk 1 evőkanál pirospaprikával, és jól összedolgozzuk. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a káposztaleveleket, majd a göngyölegeket a bográcsban lévő káposzta tetejére tesszük.
Parázs fölött kb. 1 órán át pároljuk, közben meg-megrázogatjuk, ha kell, kevés vízzel pótoljuk. A maradék kaporral meghintve, tejföllel meglocsolva tálaljuk.
|