Közepesen csípős pác
Hozzávalók: 1 kanál feketebors, 1 kanál zellermag vagy kömény, 1 kanál cayenne bors, 1kanál kakukkfű, 1kanál majoranna, 2 kanál pirospaprika, 1 kanál mustármag, 1 kanál só, 1 kanál cukor
A hozzávalókat összedaráljuk vagy mozsárban összetörjük.
Kevés étolajba keverjük, és a húsokat ebben érleljük.
Pác halakhoz A kifilézett halszeleteket csorgassuk meg olívaolajjal, majd szórjuk meg darált rózsa- vagy feketeborssal. Fűszerezzük friss vagy szárított kaporral, tehetünk rá halfűszerkeveréket is.
Ha vastagabb halat pácolunk, kenjük meg olívaolajjal, majd borsozás után borítsuk be a felületét fűszerlevelekkel. Nem csak finom lesz tőle, de a látványa is étvágygerjesztő.
Ehhez citromfüvet, petrezselyemlevelet, kaprot és bazsalikomot válasszunk.
Pác csirkéhez
Csirkemelleket dörzsöljünk be durvára darált borssal – használhatjuk a bolti darabos keveréket is –, majd tépkedjünk rá kedvenc friss fűszernövényünkből. Használhatunk szárítottat, vagy épp a szárnyasokhoz kitalált fűszerkeveréket is. Friss fűszerek közül a kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, majoránnát és a rozmaringot ajánljuk.
A befűszerezett húsok mindkét oldalát kenjük be natúr joghurttal, majd tegyük egy dobozba, és pár órán, vagy akár egy estén keresztül érleljük.
A pácolást végezhetjük mustár, bors, oregánó, méz keverékével is.
Elkészítése: Tegyük a bepácolt csirkemelleket a kerti grillsütő rácsaira, kenegessük meg olívaolajjal, majd többszöri megfordítással süssük szép pirosra.
Kínáljunk hozzá zöldségekből és gyümölcsökből készített chutney-t.
Csípős pác
Hozzávalók: 3-4 dkg friss gyömbér, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál csípős fűszerpaprika, 1 kiskanál kömény vagy római kömény
A fűszereket lereszeljük, illetve megőröljük, majd keverhetjük kevés olajjal.
Jól illik csirkéhez, marha- vagy disznóhúshoz.
Borókás pác
Hozzávalók: 2 evőkanál borókabogyó, 1 kanál fekete bors, 6-8 szem szegfűszeg, 3-4 db babérlevél, 1 kanál só
Az alapanyagokat összedaráljuk vagy mozsárban összetörjük, majd bedörzsöljük vele a húst, és olajjal pácoljuk.
Halakhoz, vörös húsokhoz és szárnyasokhoz illik.
Barbecue-szósz
Hozzávalók: 2 db hámozott, összenyomkodott paradicsom (esetleg sűrített paradicsom), 1 kk. cukor, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kk. só, 1 kk. ecet, kiskanál feketebors, 5-6 ek. étolaj
Az összes alapanyagot pürészerűen összekeverjük, majd ebben érleljük a húst.
Kiváló mind pácoláshoz, mind a kész sertés-, marha- és szárnyas húsok utólagos ízesítésére.
A legegyszerűbb pác
Étolaj, só, bors és mustár, esetleg fokhagyma keveréke. Ehhez keverhetünk barbecue-fűszerkeverékeket is.
Sonkamajonéz Hozzávalók: 15 dkg főtt sonka, 2 dl majonéz, 1 dl sűrű tejföl, 1 csapott mk. pástétomfűszer, 1 ek. frissen reszelt torma, 1 tk. mustár, 1 mk. só, 1 ek. száraz fehérbor
Elkészítése:
A sonkát kislyukú darálón ledaráljuk, a majonézbe keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt.
A pástétomfűszerrel, tormával, mustárral, sóval fűszerezzük, ezután a bort is belekeverjük.
A sűrű mártást befedjük, majd a hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük.
Meggyszósz
Hozzávalók: 1/2 kg kimagozott meggy, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, késhegynyi fahéj, 1-2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál liszt, 2 dl víz
A felforrósított olajra rátesszük a kimagozott meggyet, megszórjuk a 4 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral, fahéjjal, átforgatjuk (hogy a cukor egy picit karamellizálódjon, a megy pedig levet eresszen). Ezután felöntjük 2 dl vízzel, és pár percig még főzzük.
Ekkor a kávéskanál lisztből habarást készítünk, ezt ráöntjük, átforraljuk és kész is a mártás.
Lehűtve pecsenyehúsok mellé kitűnő, már aki szereti a sósat (hús) és az édes-savanykás keveréket (meggymártás).
Majonéz házilag Hozzávalók 50 dkg majonézhez: kb. 5 dl olaj, 3 tojássárgája, só, fehér bors, 1 tk. közepesen erős mustár, esetleg kevés citromlé, porcukor
Elkészítése:
A majonézhez csak egészen friss tojásokat használjunk! Először habverővel erőteljesen keverjük ki a sárgáját szinte habosra. Sóval, borssal ízesítjük.
Az olaj kb. 1/3 részét cseppenként adjuk a masszához, a maradékot pedig vékony sugárban öntsük hozzá. Közben továbbra is erőteljesen keverjük.
Ha a majonéz állaga már jó krémes, sóval, fehér borssal, mustárral, citromlével és porcukorral ízesítsük pikánsra.
Olasz változat: aioli
Az aioli tulajdonképpen fokhagymás majonéz. A kész majonézt 2-3 gerezd szétnyomott fokhagymával ízesítjük.
Kalóriaszegény változat:
Egészségesebb és könnyebb lesz a majonéz, ha 1 deci tejjel vagy 3-4 evőkanál joghurttal felhígítjuk.
|