Gesztenyekifli
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 dkg élesztő, 1 ek. cukor, só; a töltelékhez: 25 dkg gesztenyemassza, 1 dl tej, kevés cukor; a díszítéshez: vaníliás porcukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
A gesztenyemasszát cukros tejjel puhítjuk, a tésztákra kenjük, és kifliket formálunk belőlük. Világosra sütjük, és vaníliás porcukorban meghempergetjük.
Parasztkenyér mikróval
Hozzávalók: 5 dkg friss élesztő, 2 dl tej, 2 ek. olaj, 1 ek. só, 1 ek. cukor, 1 késhegynyi őrölt kömény, 10-12 dkg korpás liszt, 75 dkg sima liszt
Elkészítése:
Kimérjük és előkészítjük a hozzávalókat. Egy tiszta konyharuhát enyhén benedvesítünk. Összekeverjük a korpás lisztet, 50-55 dkg sima lisztet, a sót, a cukrot és a köményt.
Egy tálban elmorzsoljuk az élesztőt. A tejet és 4 dl vizet kézmelegre melegítjük, hozzáadjuk az olajat és beleöntjük a lisztes keverékbe. Az élesztőhöz keverjük, és alaposan összedolgozzuk. Közben fokozatosan hozzádolgozzuk a maradék sima lisztet, amíg a tészta tömör és képlékeny lesz. (A végére a nyújtódeszka megszórásához hagyjunk kb. 3 ek. lisztet.)
A keverőedényt lefedjük a nedves konyharuhával, és a mikróban 2. fokozaton (450 W) 12 percig kelesztjük.
A nyújtódeszkát megszórjuk liszttel, ráborítiuk a megkelt tésztát és addig dolgozzuk, amíg sima és képlékeny lesz.
Egy 26 cm átmérőjű peremes porcelánedényt kibélelünk sütőpapírral. A tésztát az edénybe tesszük, lefedjük nedves konyharuhával, és ugyanolyan fokozaton, mint az előbb, ismét 12 percig kelesztjük.
Közben előmelegítjük a villanysütőt 250 fokra (gázsütő: 5. fokozat). A megkelt cipót meghintjük egy kevés liszttel, és kb. 20 percig sütjük. A cipó így majdnem feleannyi idő alatt készül el, mintha hagyományos módon készítettük volna.
A kenyér lefagyasztása jó tárolási módszer. Felengedni szobahőmérsékleten ajánlott, 1 éjszaka alatt. Ha sürgősebb, rövid időre tegyük a mikróba. Ha szeletelve fagyasztottuk le a kenyeret, kenyérpirítóban is felengedhetjük.
Szuflé karamellizált banánnal
Hozzávalók 6 adaghoz: 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dkg cukor, 4 banán, 2 dl tej, kevés citromlé, 3 ek. karamellszirup, 4 tojássárgája, 6 fehérje
Elkészítése:
A vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet és a tejet, majd sűrű krémmé főzzük.
Turmixgépben összedolgozzuk a banánt, a cukrot és a karamellöntetet. Utána a krémet, a banánpépet, a tojássárgákat és a habbá vert fehérjéket óvatosan összekeverjük.
Vajjal kikenünk és porcukorral beszórunk 6 tálkát, ezekbe elosztjuk a krémet, de a poharakat csak félig töltjük meg. Végül 18-20 percre 200 fokos sütőbe tesszük a poharakat, de a sütő ajtaját egyszer sem nyitjuk ki a sütés alatt, nehogy összeessenek a felfújtak.
Egy adag: 590 kcal
Karamellkockák
Hozzávalók: 10 dkg sózatlan pirított földimogyoró, 4 dl tej, 22 dkg porcukor, 12,5 dkg vaj, 10 dkg méz
Elkészítése:
Vékonyan kivajazunk egy kb. 20x30 cm-es tepsit, és belesimítunk két réteg sütőpapírt úgy, hogy a szélein túllógjon.
Összekeverjük a tejet a cukorral, a vajjal és a mézzel. Lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük, azaz karamellizáljuk a cukrot (kb. 35 perc). Sötétbarna színű legyen. A masszába keverjük a földimogyorót, és az egészet a papírral bélelt tepsibe simítjuk. Hagyjuk kihűlni, illetve megszáradni.
Apró darabokra vágjuk, és jól zárható dobozban, szobahőmérsékleten tároljuk.
Szárított gyümölcsökkel töltött borjúnyelv
Hozzávalók 4-6 személyre: 1 borjúnyelv, 2 l húsleves, 2,5 dl vörösbor, 20 dkg ízlés szerinti szárított gyümölcs, 1,5 dl portói bor, 1/4 tk. őrölt chili, só, frissen őrölt bors, olvasztott vaj
Elkészítése:
A nyelvet megmossuk és egy hosszú, hegyes késsel felszúrjuk a vastagabb vége felől.
Kis kockákra vágjuk a szárított gyümölcsöket és kb. 20 percre beáztatjuk a portóiba. Utána lecsepegtetjük és összekeverjük a chilivel, a sóval és a borssal. A felszúrt nyelvbe töltjük a keveréket, majd szorosan összevarrjuk a nyílást.
A húslevest és a vörösbort összekeverjük egy fazékban, majd beletesszük a nyelvet. Felforraljuk és 20 percen át főzzük, majd kivesszük a húst, lecsepegtetjük és óvatosan lehúzzuk róla a bőrt (arra figyeljünk, hogy a varrást ne sértsük meg).
Felhevítünk egy-két evőkanál olvasztott vajat egy kuktában, minden oldalán megpirítjuk benne a húst, majd lejjebb vesszük a lángot, és felöntjük 1,5 dl főzőlével, utána pedig lefedve 40–50 percig főzzük. Időnként megfordítjuk, és szükség esetén pótoljuk a főzőlevet. Jó alaposan megsózzuk és megborsozzuk. Felszeleteljük a húst és zöldségágyon tálaljuk.
Vecsési kolbászos káposzta
Hozzávalók: 30 dkg füstölt szalonna, savanyú káposzta, lángolt kolbász, tejföl, köménymag, babérlevél, só, pirospaprika
Elkészítése:
Harminc dkg kis kockákra vágott füstölt szalonnát zsírjára sütünk. Felét egy tepsi aljára öntjük. Egyszer átmosott savanyúkáposztát lángolt kolbászkarikákkal, köménymaggal, félbetépett babérlevelekkel, sóval elkeverünk és a tepsibe helyezzük. A szalonnasütő zsírral, a maradék szalonnakockákkal, pirospaprikával áthúzzuk és tejföllel vastagon végiglocsoljuk. (Aki kedveli az erőset, az cseresznyepaprikával is meghintheti.) Előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.
Lecsós csirkeaprólék
Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg csirkeaprólék, 1 lecsókonzerv, 2 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, pirospaprika, só, 2 ek. olaj
Elkészítése:
Az aprólékot megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, és a megforrósított zsiradékban kissé átsütjük, majd kivesszük a húst.
A zsiradékban megpirítjuk az egyik fej apróra vágott vöröshagymát, ezt meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel felengedjük, és beletesszük az aprólékot. Megsózzuk, és kevés vizet aláöntve fedő alatt majdnem puhára pároljuk.
Közben az apró kockákra vágott szalonnát félig megpirítjuk, hozzátesszük a vékonyra felszeletelt hagymát, és pár percig együtt pirítjuk. Hozzáöntjük a lecsókonzervet, megsózzuk és félig puhára pároljuk.
Ha az aprólék már megpuhult, a lábos egyik oldalára húzzuk, a másik oldalára tesszük a félig kész lecsót, és fedő alatt - nem keverve, hanem a lábost rázogatva - készre pároljuk. Galuskával tálaljuk.
Sütőtöksaláta
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg sütőtök, 2 ek. reszelt vöröshagyma, 1 ek. borecet, 1 kk. mustár, 1 kk. porcukor, 5 ek. olaj, só; a díszítéshez főtt tojás és petrezselyemzöld
Elkészítése:
A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, a húsát dobókocka nagyságú darabokra vágjuk. Lobogva forró sós vízbe öntjük, és nem túl puhára főzzük, majd lecsepegtetjük, kihűtjük.
Két evőkanál reszelt vöröshagymát egy evőkanál borecettel, kiskanálnyi mustárral meg porcukorral és csipetnyi sóval kikeverünk, majd öt evőkanál olajat öntünk bele, miközben a salátalevet állandóan kevergetjük, így szép opálos lesz. A tökkockákat beleforgatjuk, a tálat egy napra a hűtőbe tesszük, majd újból felkeverve a tetejét főtt tojás cikkekkel meg összevagdalt petrezselyemmel díszítjük.
Hagyma csőben sütve
Hozzávalók: vöröshagyma, sajt, tejföl, só, vaj
Elkészítése:
A közepes méretű tisztított vöröshagymákat egészben, sós vízben félig puhára főzzük. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük és reszelt sajttal elkevert tejföllel meglocsoljuk. Sütőben kb. 25 percig sütjük.
Köretként, de önálló ételként is tálalhatjuk.
,
Lenmagos kenyér
Hozzávalók 4 cipóhoz: 10 dkg lenmag, 15 dkg őrölt rozs, 8 dkg friss élesztő, 1 dl olaj, 1 púpozott ek. só, 50 dkg teljes kiőrlésű liszt (fele rozs, fele búza), kb. 1,3 kg sima liszt
Elkészítése:
A lenmagot és az őrölt rozst annyi hideg vízben, hogy ellepje, egy éjszakára beáztatjuk, és hagyjuk megduzzadni.
Az élesztőt elkeverjük egy kevés hideg vízben. A lenmagot és a rozst lecsepegtetjük, és az élesztőhöz keverjük. Hozzáadunk 1 l vizet, az olajat, a sót, a teljes kiőrlésű lisztet és a sima liszt nagy részét. Lisztezett deszkán képlékeny tésztává dolgozzuk a masszát, ha szükséges, még adhatunk hozzá lisztet. Tiszta konyharuhával letakarjuk és 20-30 percig pihenni hagyjuk.
Egy sütőtepsit kizsírozunk. A tésztához adunk egy kevés lisztet, ismét átdolgozzuk, és négy részre osztjuk. Mindegyik részt kb. 3 cm vastag kerek cipóra sodorjuk ki, és a tepsire tesszük. A cipók tetejét lisztbe mártott késsel kockákra bevagdaljuk, és a darabokat kissé szétválasztjuk (kelés közben majd összedagadnak). Letakarjuk, és 50-60 percig kelni hagyjuk.
A sütőt 250 fokra (gázsütő 5. fokozat) előmelegítjük, és a kenyeret 10-12 percig sütjük benne.
1 cipó kb. 867 kcal
|