Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Június
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Gesztenyekifli

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 dkg élesztő, 1 ek. cukor, só; a töltelékhez: 25 dkg gesztenyemassza, 1 dl tej, kevés cukor; a díszítéshez: vaníliás porcukor

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk.

A gesztenyemasszát cukros tejjel puhítjuk, a tésztákra kenjük, és kifliket formálunk belőlük. Világosra sütjük, és vaníliás porcukorban meghempergetjük.


APRÓSÜTEMÉNY (édes)

Parasztkenyér mikróval

Hozzávalók: 5 dkg friss élesztő, 2 dl tej, 2 ek. olaj, 1 ek. só, 1 ek. cukor, 1 késhegynyi őrölt kömény, 10-12 dkg korpás liszt, 75 dkg sima liszt

Elkészítése:

Kimérjük és előkészítjük a hozzávalókat. Egy tiszta konyharuhát enyhén benedvesítünk. Összekeverjük a korpás lisztet, 50-55 dkg sima lisztet, a sót, a cukrot és a köményt.

Egy tálban elmorzsoljuk az élesztőt. A tejet és 4 dl vizet kézmelegre melegítjük, hozzáadjuk az olajat és beleöntjük a lisztes keverékbe. Az élesztőhöz keverjük, és alaposan összedolgozzuk. Közben fokozatosan hozzádolgozzuk a maradék sima lisztet, amíg a tészta tömör és képlékeny lesz. (A végére a nyújtódeszka megszórásához hagyjunk kb. 3 ek. lisztet.)

A keverőedényt lefedjük a nedves konyharuhával, és a mikróban 2. fokozaton (450 W) 12 percig kelesztjük.

A nyújtódeszkát megszórjuk liszttel, ráborítiuk a megkelt tésztát és addig dolgozzuk, amíg sima és képlékeny lesz.

Egy 26 cm átmérőjű peremes porcelánedényt kibélelünk sütőpapírral. A tésztát az edénybe tesszük, lefedjük nedves konyharuhával, és ugyanolyan fokozaton, mint az előbb, ismét 12 percig kelesztjük.

Közben előmelegítjük a villanysütőt 250 fokra (gázsütő: 5. fokozat). A megkelt cipót meghintjük egy kevés liszttel, és kb. 20 percig sütjük. A cipó így majdnem feleannyi idő alatt készül el, mintha hagyományos módon készítettük volna.

A kenyér lefagyasztása jó tárolási módszer. Felengedni szobahőmérsékleten ajánlott, 1 éjszaka alatt. Ha sürgősebb, rövid időre tegyük a mikróba. Ha szeletelve fagyasztottuk le a kenyeret, kenyérpirítóban is felengedhetjük.


KENYÉR, PÉKSÜTEMÉNY

Szuflé karamellizált banánnal

Hozzávalók 6 adaghoz: 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dkg cukor, 4 banán, 2 dl tej, kevés citromlé, 3 ek. karamellszirup, 4 tojássárgája, 6 fehérje

Elkészítése:

A vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet és a tejet, majd sűrű krémmé főzzük.

Turmixgépben összedolgozzuk a banánt, a cukrot és a karamellöntetet. Utána a krémet, a banánpépet, a tojássárgákat és a habbá vert fehérjéket óvatosan összekeverjük.

Vajjal kikenünk és porcukorral beszórunk 6 tálkát, ezekbe elosztjuk a krémet, de a poharakat csak félig töltjük meg. Végül 18-20 percre 200 fokos sütőbe tesszük a poharakat, de a sütő ajtaját egyszer sem nyitjuk ki a sütés alatt, nehogy összeessenek a felfújtak.


Egy adag: 590 kcal


LEPÉNY, PITE, FELFÚJT

Karamellkockák

Hozzávalók: 10 dkg sózatlan pirított földimogyoró, 4 dl tej, 22 dkg porcukor, 12,5 dkg vaj, 10 dkg méz

Elkészítése:

Vékonyan kivajazunk egy kb. 20x30 cm-es tepsit, és belesimítunk két réteg sütőpapírt úgy, hogy a szélein túllógjon.

Összekeverjük a tejet a cukorral, a vajjal és a mézzel. Lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük, azaz karamellizáljuk a cukrot (kb. 35 perc). Sötétbarna színű legyen. A masszába keverjük a földimogyorót, és az egészet a papírral bélelt tepsibe simítjuk. Hagyjuk kihűlni, illetve megszáradni.

Apró darabokra vágjuk, és jól zárható dobozban, szobahőmérsékleten tároljuk.


SÜTÉS NÉLKÜL

Szárított gyümölcsökkel töltött borjúnyelv

Hozzávalók 4-6 személyre: 1 borjúnyelv, 2 l húsleves, 2,5 dl vörösbor, 20 dkg ízlés szerinti szárított gyümölcs, 1,5 dl portói bor, 1/4 tk. őrölt chili, só, frissen őrölt bors, olvasztott vaj

Elkészítése:

A nyelvet megmossuk és egy hosszú, hegyes késsel felszúrjuk a vastagabb vége felől.

Kis kockákra vágjuk a szárított gyümölcsöket és kb. 20 percre beáztatjuk a portóiba. Utána lecsepegtetjük és összekeverjük a chilivel, a sóval és a borssal. A felszúrt nyelvbe töltjük a keveréket, majd szorosan összevarrjuk a nyílást.

A húslevest és a vörösbort összekeverjük egy fazékban, majd beletesszük a nyelvet. Felforraljuk és 20 percen át főzzük, majd kivesszük a húst, lecsepegtetjük és óvatosan lehúzzuk róla a bőrt (arra figyeljünk, hogy a varrást ne sértsük meg).

Felhevítünk egy-két evőkanál olvasztott vajat egy kuktában, minden oldalán megpirítjuk benne a húst, majd lejjebb vesszük a lángot, és felöntjük 1,5 dl főzőlével, utána pedig lefedve 40–50 percig főzzük. Időnként megfordítjuk, és szükség esetén pótoljuk a főzőlevet. Jó alaposan megsózzuk és megborsozzuk. Felszeleteljük a húst és zöldségágyon tálaljuk.


BORJÚ

Vecsési kolbászos káposzta

Hozzávalók: 30 dkg füstölt szalonna, savanyú káposzta, lángolt kolbász, tejföl, köménymag, babérlevél, só, pirospaprika

Elkészítése:

Harminc dkg kis kockákra vágott füstölt szalonnát zsírjára sütünk. Felét egy tepsi aljára öntjük. Egyszer átmosott savanyúkáposztát lángolt kolbászkarikákkal, köménymaggal, félbetépett babérlevelekkel, sóval elkeverünk és a tepsibe helyezzük. A szalonnasütő zsírral, a maradék szalonnakockákkal, pirospaprikával áthúzzuk és tejföllel vastagon végiglocsoljuk. (Aki kedveli az erőset, az cseresznyepaprikával is meghintheti.) Előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.


SAVANYÚ KÁPOSZTA

Lecsós csirkeaprólék

Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg csirkeaprólék, 1 lecsókonzerv, 2 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, pirospaprika, só, 2 ek. olaj

Elkészítése:

Az aprólékot megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, és a megforrósított zsiradékban kissé átsütjük, majd kivesszük a húst.

A zsiradékban megpirítjuk az egyik fej apróra vágott vöröshagymát, ezt meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel felengedjük, és beletesszük az aprólékot. Megsózzuk, és kevés vizet aláöntve fedő alatt majdnem puhára pároljuk.

Közben az apró kockákra vágott szalonnát félig megpirítjuk, hozzátesszük a vékonyra felszeletelt hagymát, és pár percig együtt pirítjuk. Hozzáöntjük a lecsókonzervet, megsózzuk és félig puhára pároljuk.

Ha az aprólék már megpuhult, a lábos egyik oldalára húzzuk, a másik oldalára tesszük a félig kész lecsót, és fedő alatt - nem keverve, hanem a lábost rázogatva - készre pároljuk. Galuskával tálaljuk.


CSIRKE

Sütőtöksaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg sütőtök, 2 ek. reszelt vöröshagyma, 1 ek. borecet, 1 kk. mustár, 1 kk. porcukor, 5 ek. olaj, só; a díszítéshez főtt tojás és petrezselyemzöld

Elkészítése:

A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, a húsát dobókocka nagyságú darabokra vágjuk. Lobogva forró sós vízbe öntjük, és nem túl puhára főzzük, majd lecsepegtetjük, kihűtjük.

Két evőkanál reszelt vöröshagymát egy evőkanál borecettel, kiskanálnyi mustárral meg porcukorral és csipetnyi sóval kikeverünk, majd öt evőkanál olajat öntünk bele, miközben a salátalevet állandóan kevergetjük, így szép opálos lesz. A tökkockákat beleforgatjuk, a tálat egy napra a hűtőbe tesszük, majd újból felkeverve a tetejét főtt tojás cikkekkel meg összevagdalt petrezselyemmel díszítjük.


SALÁTÁK

Hagyma csőben sütve

Hozzávalók: vöröshagyma, sajt, tejföl, só, vaj

Elkészítése:

A közepes méretű tisztított vöröshagymákat egészben, sós vízben félig puhára főzzük. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük és reszelt sajttal elkevert tejföllel meglocsoljuk. Sütőben kb. 25 percig sütjük.

Köretként, de önálló ételként is tálalhatjuk.


KÖRETEK, VÖRÖSHAGYMA

Lenmagos kenyér

Hozzávalók 4 cipóhoz: 10 dkg lenmag, 15 dkg őrölt rozs, 8 dkg friss élesztő, 1 dl olaj, 1 púpozott ek. só, 50 dkg teljes kiőrlésű liszt (fele rozs, fele búza), kb. 1,3 kg sima liszt

Elkészítése:

A lenmagot és az őrölt rozst annyi hideg vízben, hogy ellepje, egy éjszakára beáztatjuk, és hagyjuk megduzzadni.

Az élesztőt elkeverjük egy kevés hideg vízben. A lenmagot és a rozst lecsepegtetjük, és az élesztőhöz keverjük. Hozzáadunk 1 l vizet, az olajat, a sót, a teljes kiőrlésű lisztet és a sima liszt nagy részét. Lisztezett deszkán képlékeny tésztává dolgozzuk a masszát, ha szükséges, még adhatunk hozzá lisztet. Tiszta konyharuhával letakarjuk és 20-30 percig pihenni hagyjuk.

Egy sütőtepsit kizsírozunk. A tésztához adunk egy kevés lisztet, ismét átdolgozzuk, és négy részre osztjuk. Mindegyik részt kb. 3 cm vastag kerek cipóra sodorjuk ki, és a tepsire tesszük. A cipók tetejét lisztbe mártott késsel kockákra bevagdaljuk, és a darabokat kissé szétválasztjuk (kelés közben majd összedagadnak). Letakarjuk, és 50-60 percig kelni hagyjuk.

A sütőt 250 fokra (gázsütő 5. fokozat) előmelegítjük, és a kenyeret 10-12 percig sütjük benne.


1 cipó kb. 867 kcal


KENYÉR, PÉKSÜTEMÉNY

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG