Bazsalikomos paradicsomleves Hozzávalók 4 személyre: 1 l paradicsomital • 1 kg friss paradicsom • bazsalikom • 1 csomag újhagyma • 2 gerezd fokhagyma • bors • cukor • só • levesbetétként rizs
A hámozott paradicsomot oszd két részre. Egy részét vágd félbe, magházukat szedd ki, majd kockázd apróra.
A másik részét aprítsd cikkekre, keverd a magházhoz, és a paradicsomlével, a fokhagymával, a finomra vágott újhagymával, sóval, borssal, cukorral turmixold össze.
Tálaláskor a kockákra merd a turmixot, és apróra vágott bazsalikommal díszítsd.
Ízlés szerint rizzsel is fogyasztható.
Pirított hagyma Amíg a vöröshagymát két mm-nyi szeletekre vágod, forrósíts olajat bőven.
Villával gyakran forgatva pirítsd aranysárgára a hagymaszeleteket. Amikor pirulni kezdenek a karikák, célszerű közepes lángon folytatni a sütést egészen addig, amíg a szeletek ropogósak nem lesznek. Amikor kész, azonnal vedd ki az olajból, és csepegtesd le.
Melegen feltétként tálald.
Banánleves Hozzávalók 4 személyre: 2 db banán, 1 l tej, 4 db babapiskóta, 3 evőkanál méz
A babapiskótát reszeld le, a tejet 1 dl vízzel hígítsd, tedd bele a mézet, keverd össze a piskótával.Turmixgépben verd habosra.
A felvert folyékony masszát kis lángon melegítsd fel, s adogasd hozzá a karikára vágott banánt.
Nem kell főzni, csak addig melegíteni amíg rotyogni kezd.
Nemcsak melegen, hanem hidegen is fogyasztható. (Ha édesen szereted, tehetsz bele mézet.)
Bableves gyufatésztával Hozzávalók 4 személyre: 350 g tarkabab, 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 100 g gyökér, 100 g sárgarépa, 100 g zeller, 0.5 dl olaj, 60 dkg füstölt csülök csont nélkül, 2 db babérlevél, 1 kávéskanál köménymag, 10 g fűszerpaprika, só, ízlés szerint erős paprika, 2 dl tejföl, 150 g Gyermelyi 8 tojásos Gyufatészta
Elkészítés:
A babot beáztatjuk előző este.
A csülköt megmossuk és feltesszük főni a babérlevéllel. Amikor már félig puha a csülök, de az sem baj, ha puhább, beletesszük a lemosott babot.
Kevés olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a köménymagot és a zúzott fokhagymát, elkeverjük, és beleöntjük a fövő babhoz. Ha a bab félig puha, beletesszük a tisztított kockázott zöldségeket.
Amikor megpuhult a csülök kivesszük, kicsit várunk, hogy hűljön, és összevágjuk kisebb kockákra, majd félretesszük.
A babon pótoljuk az elfövő vizet, ha szükséges sózzuk, erős paprikát tehetünk bele, és rászórjuk a fűszerpaprikát.
Amikor megpuhult a bab, beleszórjuk a tésztát, és készre főzzük.
Az elkészült levesbe visszatesszük a félretett összevágott csülökhúst.
Tálaláskor tetejére tejfölt teszünk.
(A tésztát külön is ki lehet főzni sós vízben, és tálaláskor beletenni.)
Árpagyöngyleves szalonnával Hozzávalók 4 személyre: 3 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 ek. liszt, 15 dkg árpagyöngy (gersli), 1,25 l marhahúsleves kockából, só, bors, 10 dkg szalonna
Elkészítése:
Az árpagyöngyöt 2 órára hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és jól lecsöpögtetjük.
Egy fazékban olajat forrósítunk, ebben a finomra aprított hagymát, a vékony szeletekre vágott fokhagymát, a vékony karikákra vágott sárgarépát és a lisztet világosra pirítjuk, majd felöntjük a levessel. Beletesszük a gerslit, majd mindezt közepes lángon puhára főzzük.
A vékonyan felcsíkozott szalonnát egy serpenyőben ropogósra sütjük. A levest sóval, borssal fűszerezzük, majd tálalás előtt rászórjuk a szalonnát, és meghintjük vágott petrezselyemmel.
Szardíniás szendvicskrém Hozzávalók: 1 doboz szardínia konzerv, 2 tojás, savanyú uborka vagy paradicsom
Elkészítése:
Egy doboz szardíniát olajával együtt tálba teszünk és 2 főtt tojássárgáját beletéve pépessé keverünk.
Pirított kenyérszeletekre kenjük a halas krémet, rászórjuk a kis kockákra vágott főtt tojásfehérjét.
Télen szeletkékre vágott savanyú uborkát teszünk rá, nyáron paradicsomszeleteket.
Túrókrém Hozzávalók 1 személyre: 5 dkg félzsíros tehéntúró, 1-1 tk. tejföl, finomra vágott metélőhagyma, petrezselyem zöldje, só
Elkészítése:
A hozzávalókat összedolgozzuk, majd pár órát állni hagyjuk.
Kenyérre kenve, újhagymával tálaljuk.
Tofukörözött Törj át 30 dkg tofut, adj hozzá 1 evőkanál szójaolajat, 1 dl szójatejet, 1/2 kávéskanál fűszersót, ízlés szerint édes-nemes paprikát, őrölt köményt, fekete borsot, apróra vágott hagymát, metélőhagymát, petrezselymet vagy kaprot, és alaposan keverd össze.
Kitűnő uzsonnakrém!
Sütőtökkrém Hozzávalók: 2 csésze főtt, pürésített sütőtök • 1 cs. kapor apróra vágva • 1 ek. teljes kiőrlésű liszt • 1 ek. méz • 1 csipet tengeri só • 10 dkg vaj
Hámozd meg a sütőtököt, a magokat kapard ki. Szeld nagy darabokra a zöldséget, és süsd puhulásig.
Botmixerrel pépesítsd, majd a tökpürét keverd össze liszttel, mézzel és csipetnyi sóval. Add hozzá a vajat, és keverd habosra.
Barna kenyérre kenve, salátával kínáld!
Padlizsánkrém pirítóshoz Hozzávalók: 1 nagyméretű padlizsán, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 nagy doboz tejföl, 2 evőkanál majonéz, olívaolaj
Mosd meg alaposan a padlizsánt, majd vágd nagyobb darabokra. Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és magas hőmérsékleten süsd puhára sütőben – ez eltarthat egy darabig.
Az olívaolajon pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát, majd húzd le a tűzről és tedd félre.
A padlizsánt hámozd meg, tedd egy keverőtálba, add hozzá a pirított hagymát, az összetört fokhagymát, valamint a fűszereket. Mixeld össze a zöldségeket, majd gyors mozdulatokkal keverd bele a tejfölt és a majonézt – ha a választott padlizsán nem túl nagy, kevesebb tejföl is elég, a majonéz pedig elhagyható.
|