Brokkolikrémleves bundázott brokkolival Hozzávalók 4 személyre: 1 kg brokkoli, 5 dkg vaj, só, bors, 2 dl tejszín, 2 tojás, 2 ek. olaj, 2 ek. liszt, reszelt sajt
Elkészítése:
A brokkoliról leválasztunk 8-10 rózsát, ezeket félretesszük, a többit pedig durván összedaraboljuk, megsózzuk, megborsozzuk és megfuttatjuk a vajon. 2 deci vízzel felöntve 15 percig pároljuk.
Botmixerrel pépesítjük, hozzáöntjük a tejszínt, és további 8 deci vizet. Visszatesszük a tűzre, és még egyszer felforraljuk. (Ha túl hígnak találjuk, 1 deci vízben elkevert evőkanálnyi étkezési keményítőt hozzáöntve főzzük 2 percig.)
A tojást összekeverjük az olajjal és a liszttel, megsózzuk és a félretett brokkolirózsákat belemártjuk, majd bő, forró olajban kisütjük.
Tálaláskor a bundázott brokkolikat rátesszük a levesre, és megszórjuk reszelt sajttal.
Tojásropogós Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, 4 főtt tojás, 1 nyers tojás, 1 kk. ételízesítőpor, csipetnyi majoránna, kakukkfű, 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítése:
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük annyi vízzel, hogy sűrű mártást kapjunk.
Belekeverjük az apróra vágott főtt tojást, a nyers tojást, az ételízesítőt, csipetnyi majoránnát, kakukkfüvet és a finomra vágott petrezselymet.
Kevés olajon tenyérnyi lepénykéket sütünk belőle, félidőben megforgatva, hogy mindkét felük ropogós legyen.
Brokkolikrémleves Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg brokkoli, 2 fej vöröshagyma, 1 ek. vaj/margarin, 1 ek. ételkeményítő, 2 ek. tejföl, só, bors
Elkészítése:
A brokkolit rózsáira szedjük, szárait vékonyan felszeleteljük.
A vajat felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a felaprított hagymát, beleszórjuk a brokkolit, és sóval, borssal ízesítjük. Nyolc deci vízzel felöntve felforraljuk, majd fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára főzzük.
Néhány brokkolirózsát és szárdarabkát félreteszünk, a többit a levesben rúdmixerrel pürésítjük.
Az ételkeményítőt a levesbe keverjük. Még egyszer felforraljuk, és szükség esetén utánaízesítjük. Végül a tejföllel behabarjuk, és a félretett brokkolival megszórjuk.
Pirítós illik hozzá.
Tojásos-sajtos krokett Hozzávalók 4 személyre: 4 keményre főtt tojás, 4 dkg margarin, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 1--2 tojás, 10 dkg reszelt sajt, só, reszelt szerecsendió; a bundázáshoz: zsemlemorzsa; a sütéshez: olaj
Elkészítése:
A megtisztított főtt tojásokat villával összetörjük.
A margarinból a liszttel és tejjel sűrű besamelt főzünk, majd a tűzről levéve közékeverjük a főtt tojást, a nyers tojást, a reszelt sajtot, csipet sót meg kevés reszelt szerecsendiót. Ha ez a massza kihűlt, vízes kézzel kis hosszúkás kroketteket formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük.
Ebből a mennyiségből kb. 12 kis krokett lesz.
Bőséges hagymaleves Hozzávalók 4 személyre: 4-5 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál ételízesítő vagy húsleveskocka, 2 dl főzőtejszín, 2 dl fehérbor, szelet kenyér, só, bors, csipetnyi őrölt kömény, szerecsendió
A hagymát megtisztítjuk, félkarikákra vágjuk, és megpirítjuk az olajon. Meghintjük liszttel, kicsit még pirítjuk, majd felöntjük a borral, a tejszínnel és 6 dl vízzel. Ételízesítővel, sóval, borssal, köménnyel, szerecsendióval ízesítjük. Kis lángon 15-20 perc alatt készre főzzük.
Közben a kenyeret kis kockákra vágjuk és megpirítjuk.
Tálalás előtt hagyjuk legalább 30 percig állni a levest, majd hintsük meg zöldpetrezselyemmel vagy metélőhagymával.
Borscs Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 3 nagyobb szem burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál sűrített paradicsom, 2 darab főtt cékla, fél citrom leve, 20 dkg fejes káposzta, feketebors, só, babérlevél, 1 csokor kapor, 30 dkg gulyásnak való marha apróhús.
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy fazékban, majd adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Pároljuk pár percig, míg üveges nem lesz. Tegyük hozzá a felkockázott marhahúst, fűszerezzük babérlevéllel, darált borssal, összevágott kaporlevéllel, és ízesítsük sóval. Lefedve pár percig pároljuk, míg a hús a saját levét el nem párologja, majd öntsünk alá pár decinyi vizet. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótoljuk.
Ha a húsdarabok puhulni kezdenek, adjuk hozzá a vékony csíkokra felvágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, káposztát és a felkockázott burgonyát. Öntsük fel másfél liter vízzel, majd főzzük tovább még 10-15 percig. Utána tegyük hozzá a paradicsompürét, forraljuk jól össze, majd a vékonyra felvágott és előzőleg megfőzött céklát is. Pár perc forralás után ízesítsük citromlével, és forrón tálaljuk leveses tálkákba.
Tetejére kanalazzunk egy-egy evőkanál tejfölt.
Spanyol fokhagymás omlett Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet szikkadt kenyér, fokhagyma, 3 ek. olaj, 6 tojás, 10 dkg sajt
Elkészítése:
A kenyeret erősen bedörzsöljük a fokhagymával, majd kockára vágva, az olajon ropogósra megsütjük.
A tojásokat elhabarjuk az apró kockákra vágott sajttal, megsózzuk, és a kenyérdarabkákra öntve, lassú tűzön addig sütjük, míg a tojás megkocsonyásodik.
(Ha jobban kedveljük a rántottát, mint a tojáslepényt, meg is keverhetjük sütés közben.)
Boros ribizlileves Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg ribizli, 10 dkg cukor, 3 dl rozé bor, 6 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 dl tejszín, 1 dkg keményítő
Elkészítése:
A szegfűszeget, a fahéjat 2 dl vízben feltesszük főni, majd amikor a felére forrt, leszűrjük.
Felforralunk 6 dl vizet a cukorral, egy csipet sóval, hozzáöntjük a leszűrt fűszeres levet. Amikor forr, beleszórjuk a megtisztított, megmosott gyümölcsöt, beleöntjük a bort, és felforraljuk.
A tejszínben kikeverjük a keményítőt, besűrítjük vele a levest, összeforraljuk, majd botmixerrel (vagy turmixgépben) összeturmixoljuk.
Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön.
Tejszínhabbal tálaljuk.
Sárgarépakrokett Hozzávalók 4 személyre: 4 szem burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 2 ek. liszt, 2 tojás; a sütéshez: olaj
Elkészítése:
A burgonyát és a sárgarépát megreszeljük, a hagymát apróra vágjuk.
Összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet, és a tojások sárgáját, majd sózzuk, borsozzuk.
Kis pogácsákat készítünk belőle, és forró olajban kisütjük.
Borleves Egy zománcozott fazékban 3 tojást 10 dkg porcukorral csomómentesre eldolgozunk, majd állandó keverés mellett lassanként hozzáadunk 4 dl fehér bort és 4 dl vizet, 3-4 szem szegfűszeget és fél citrom héját.
Lassú tűzön addig keverjük, míg a leves habszerű nem lesz.
Azonnal, csészékben tálaljuk.
Ezt a levest tálalás előtt 10 perccel kell készíteni.
|