Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Május
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Brokkolikrémleves bundázott brokkolival

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg brokkoli, 5 dkg vaj, só, bors, 2 dl tejszín, 2 tojás, 2 ek. olaj, 2 ek. liszt, reszelt sajt
 
Elkészítése:
 
A brokkoliról leválasztunk 8-10 rózsát, ezeket félretesszük, a többit pedig durván összedaraboljuk, megsózzuk, megborsozzuk és megfuttatjuk a vajon. 2 deci vízzel felöntve 15 percig pároljuk.
 
Botmixerrel pépesítjük, hozzáöntjük a tejszínt, és további 8 deci vizet. Visszatesszük a tűzre, és még egyszer felforraljuk. (Ha túl hígnak találjuk, 1 deci vízben elkevert evőkanálnyi étkezési keményítőt hozzáöntve főzzük 2 percig.)
 
A tojást összekeverjük az olajjal és a liszttel, megsózzuk és a félretett brokkolirózsákat belemártjuk, majd bő, forró olajban kisütjük.
 
Tálaláskor a bundázott brokkolikat rátesszük a levesre, és megszórjuk reszelt sajttal.

LEVES

Tojásropogós

Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, 4 főtt tojás, 1 nyers tojás, 1 kk. ételízesítőpor, csipetnyi majoránna, kakukkfű, 1 csokor petrezselyemzöld
 
Elkészítése:
 
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük annyi vízzel, hogy sűrű mártást kapjunk.
 
Belekeverjük az apróra vágott főtt tojást, a nyers tojást, az ételízesítőt, csipetnyi majoránnát, kakukkfüvet és a finomra vágott petrezselymet.
 
Kevés olajon tenyérnyi lepénykéket sütünk belőle, félidőben megforgatva, hogy mindkét felük ropogós legyen.
 

Brokkolikrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg brokkoli, 2 fej vöröshagyma, 1 ek. vaj/margarin, 1 ek. ételkeményítő, 2 ek. tejföl, só, bors
 
Elkészítése:
 
A brokkolit rózsáira szedjük, szárait vékonyan felszeleteljük.
 
A vajat felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a felaprított hagymát, beleszórjuk a brokkolit, és sóval, borssal ízesítjük. Nyolc deci vízzel felöntve felforraljuk, majd fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára főzzük.
 
Néhány brokkolirózsát és szárdarabkát félreteszünk, a többit a levesben rúdmixerrel pürésítjük.
 
Az ételkeményítőt a levesbe keverjük. Még egyszer felforraljuk, és szükség esetén utánaízesítjük. Végül a tejföllel behabarjuk, és a félretett brokkolival megszórjuk.
 
Pirítós illik hozzá.

LEVES

Tojásos-sajtos krokett

Hozzávalók 4 személyre: 4 keményre főtt tojás, 4 dkg margarin, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 1--2 tojás, 10 dkg reszelt sajt, só, reszelt szerecsendió; a bundázáshoz: zsemlemorzsa; a sütéshez: olaj

Elkészítése:

A megtisztított főtt tojásokat villával összetörjük.

A margarinból a liszttel és tejjel sűrű besamelt főzünk, majd a tűzről levéve közékeverjük a főtt tojást, a nyers tojást, a reszelt sajtot, csipet sót meg kevés reszelt szerecsendiót. Ha ez a massza kihűlt, vízes kézzel kis hosszúkás kroketteket formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük.

Ebből a mennyiségből kb. 12 kis krokett lesz.

Bőséges hagymaleves

Hozzávalók 4 személyre: 4-5 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál ételízesítő vagy húsleveskocka, 2 dl főzőtejszín, 2 dl fehérbor, szelet kenyér, só, bors, csipetnyi őrölt kömény, szerecsendió


A hagymát megtisztítjuk, félkarikákra vágjuk, és megpirítjuk az olajon. Meghintjük liszttel, kicsit még pirítjuk, majd felöntjük a borral, a tejszínnel és 6 dl vízzel. Ételízesítővel, sóval, borssal, köménnyel, szerecsendióval ízesítjük. Kis lángon 15-20 perc alatt készre főzzük.

Közben a kenyeret kis kockákra vágjuk és megpirítjuk.

Tálalás előtt hagyjuk legalább 30 percig állni a levest, majd hintsük meg zöldpetrezselyemmel vagy metélőhagymával.


LEVES

Borscs

borscsHozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 3 nagyobb szem burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál sűrített paradicsom, 2 darab főtt cékla, fél citrom leve, 20 dkg fejes káposzta, feketebors, só, babérlevél, 1 csokor kapor, 30 dkg gulyásnak való marha apróhús.
 
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy fazékban, majd adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Pároljuk pár percig, míg üveges nem lesz. Tegyük hozzá a felkockázott marhahúst, fűszerezzük babérlevéllel, darált borssal, összevágott kaporlevéllel, és ízesítsük sóval. Lefedve pár percig pároljuk, míg a hús a saját levét el nem párologja, majd öntsünk alá pár decinyi vizet. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótoljuk.

Ha a húsdarabok puhulni kezdenek, adjuk hozzá a vékony csíkokra felvágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, káposztát és a felkockázott burgonyát. Öntsük fel másfél liter vízzel, majd főzzük tovább még 10-15 percig. Utána tegyük hozzá a paradicsompürét, forraljuk jól össze, majd a vékonyra felvágott és előzőleg megfőzött céklát is. Pár perc forralás után ízesítsük citromlével, és forrón tálaljuk leveses tálkákba.
 
Tetejére kanalazzunk egy-egy evőkanál tejfölt.

Spanyol fokhagymás omlett

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet szikkadt kenyér, fokhagyma, 3 ek. olaj, 6 tojás, 10 dkg sajt
 
Elkészítése:
 
A kenyeret erősen bedörzsöljük a fokhagymával, majd kockára vágva, az olajon ropogósra megsütjük.
 
A tojásokat elhabarjuk az apró kockákra vágott sajttal, megsózzuk, és a kenyérdarabkákra öntve, lassú tűzön addig sütjük, míg a tojás megkocsonyásodik.
 
(Ha jobban kedveljük a rántottát, mint a tojáslepényt, meg is keverhetjük sütés közben.)

Boros ribizlileves

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg ribizli, 10 dkg cukor, 3 dl rozé bor, 6 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 dl tejszín, 1 dkg keményítő

Elkészítése:

A szegfűszeget, a fahéjat 2 dl vízben feltesszük főni, majd amikor a felére forrt, leszűrjük.

Felforralunk 6 dl vizet a cukorral, egy csipet sóval, hozzáöntjük a leszűrt fűszeres levet. Amikor forr, beleszórjuk a megtisztított, megmosott gyümölcsöt, beleöntjük a bort, és felforraljuk.

A tejszínben kikeverjük a keményítőt, besűrítjük vele a levest, összeforraljuk, majd botmixerrel (vagy turmixgépben) összeturmixoljuk.

Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön.

Tejszínhabbal tálaljuk.


LEVES

Sárgarépakrokett

Hozzávalók 4 személyre: 4 szem burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 2 ek. liszt, 2 tojás; a sütéshez: olaj
 
Elkészítése:
 
A burgonyát és a sárgarépát megreszeljük, a hagymát apróra vágjuk.
 
Összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet, és a tojások sárgáját, majd sózzuk, borsozzuk.
 
Kis pogácsákat készítünk belőle, és forró olajban kisütjük.

Borleves

Egy zománcozott fazékban 3 tojást 10 dkg porcukorral csomómentesre eldolgozunk, majd állandó keverés mellett lassanként hozzáadunk 4 dl fehér bort és 4 dl vizet, 3-4 szem szegfűszeget és fél citrom héját.

Lassú tűzön addig keverjük, míg a leves habszerű nem lesz.

Azonnal, csészékben tálaljuk.

Ezt a levest tálalás előtt 10 perccel kell készíteni.


LEVES

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG