Fehérrépa-krémleves bundás kenyérrel Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg fehérrépa, 20 dkg krumpli, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj, 1 dl fehérbor, 1,5 l tyúkhúsleves (kockából), 4 dl tejszín, 1 mk. őrölt szerecsendió, só, bors; a bundás kenyérhez: 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg csiperkegomba, 8 szelet szendvicskenyér, 2 ek. vaj, 1 kk. prézli, 3 tojás+1 tojásfehérje; a sütéshez: bő olaj
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk.
Felforrósítjuk a vajat, megpároljuk rajta a vöröshagymát, a fokhagymát és a répát. Felöntjük a fehérborral, felforraljuk, majd hozzáadjuk a krumplit, a tyúkhúslevest és a tejszínt. Addig főzzük, amíg a zöldség megpuhul.
Ekkor összeturmixoljuk, sóval, borssal, a szerecsendióval ízesítjük, átszűrjük.
A bundás kenyérhez a forró vajban megpároljuk a megtisztított, összevágott vöröshagymát és gombát. Hozzáadjuk a prézlit, és az egészet ledaráljuk.
A tojásfehérjével kikeverjük, és megkenünk vele egy szendvicskenyeret, ráfektetjük a másik szeletet, majd a felvert tojásba mártjuk, és bő olajban kisütjük.
A bundás kenyeret háromszögekre vágjuk, és a leves mellé tálaljuk.
Diós keksz Hozzávalók: 3 tojásfehérje • 25 dkg porcukor • 25 dkg darált dió • 7,5 dkg keserűcsoki-reszelék • 2 teáskanál fahéj • 1 evőkanál margarin
Gépi vagy kézi habverővel verd kemény habbá a tojásfehérjét.
Add hozzá a cukrot, majd óvatosan kanalazd bele a darált diót és a reszelt csokoládét.
Halmozd kivajazott tepsire a tésztát, a tetejét szórd meg fahéjjal, és 175 °C-on süsd kb. 15 percig!
Pórés sonkarakottas Hozzávalók 4 személyre: 2 szál póréhagyma, 4 ek. olaj, só, 20-25 dkg gépsonka, 1 ek. liszt, 2 ek. vaj, 3 dl tej, 1 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, só, bors
Elkészítése:
A felkarikázott hagymát megpároljuk az olajon, megsózzuk, majd félretesszük.
Egy tepsit kivajazunk, a hagyma felét beleszórjuk, befedjük a sonkaszeletek felével.
A lisztet a forró vajon megpezsgetjük, felengedjük a tejjel és tejföllel, azaz besamelmártást főzünk.
A tűzről lehúzzuk és belekeverjük a sajtot. Megsózzuk, a borssal fűszerezzük, és a felét a hagymás rakottasra öntjük.
Ezután a maradék sonka, majd ismét a hagyma és a sajtos mártás következik.
200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Fahéjas szilvaleves
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kimagozott szilva, kiskanál só, 2 fahéjrúd, 1 kiskanál szegfűszeg, 1 citrom héja, 25 dkg cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor, 1,5 dl tejszín, rum
A félbevágott, kimagozott szilvákra 1,5 l forró vizet öntünk, sóval, fahéjjal, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesítjük.
Ha felforrt, beleszórjuk a cukrot, és hozzáöntjük a hideg vízzel simára kevert pudingport.
Közepes tűzön főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt.
Behűtve tálaljuk. 2 gombóc vanília fagyival még pikánsabbá tehetjük.
Csokoládés szemek Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1-1 tasak vaníliás cukor és sütőpor, 18 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 tojás, csipet só, étcsokoládé
Elkészítése:
A csokoládén kívül az összes többi hozzávalót összegyúrjuk, és legalább fél óráig pihentetjük.
Először hosszú rudakat sodrunk belőle, késsel egyenletes darabokra vágjuk, és tenyerünkben golyókká formázzuk. A golyókat a lisztezett deszkán kissé lelapítjuk, közepükbe ujjunkkal mélyedést nyomunk, és tepsibe téve mérsékelt tűzön aranysárgára sütjük.
Ha a tészta kihűlt, a kis mélyedéseket megtöltjük sűrű csokoládémázzal, sőt a tészta peremére is csorgatunk vékony csíkokban csokoládémázat.
Sokáig eláll.
Gombával töltött sonka Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg gomba, 8 vékony gépsonkaszelet, 10 dkg vaj, 1 ek. paradicsompüré, 1 mk. reszelt vöröshagyma, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só, bors
Elkészítése:
A megtisztított gombát cikkekre vágjuk, és a vaj felén sóval, borssal ízesítve megpároljuk.
A gépsonkaszeleteket ezzel a töltelékkel megtöltjük és összegöngyöljük, mint a palacsintát. A göngyölegeket tűzálló tálra egymás mellé fektetjük.
A maradék vajat, a paradicsompürét, a vöröshagymát a gomba visszamaradt levébe keverjük, megsózzuk, és alaposan összeforraljuk. A tűzről levéve a tejföllel gazdagítjuk, a megtöltött sonkagöngyölegekre öntjük, és az egészet reszelt sajttal meghintve csak annyi időre tesszük a forró (200 °C-os) sütőbe, hogy a sajt a tetején megolvadjon, de nem szabad megpirulnia.
Erdei gombás betyárleves Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb fej hagyma, 50 dkg csiperkegomba, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg kolbász, 2 dl tejföl, 2 ek. liszt, só, bors, ételízesítő, 3 ek. pirospaprika, 2 tk. szétmorzsolt kakukkfű, 1 csokor petrezselyem; a csipetkéhez: 10-15 dkg liszt, 1 tojás, só
Elkészítése:
A csipetkéhez a tojást tányérba ütjük, megsózzuk, apránként hozzászórjuk a lisztet, és a tésztát folyamatosan gyúrjuk. Egy liszttel meghintett konyharuhára csipetkéket szaggatunk.
Az apró kockákra vágott szalonnát pirosra sütjük. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát és a felszeletelt gombát, majd puhára pároljuk.
Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, borssal, kakukkfűvel, ételízesítővel, sóval, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Hozzákeverjük a felkarikázott kolbászt, majd néhány perc múlva hozzáadjuk a csipetkét is. Kb. 10 percig főzzük, majd behabarjuk a levest. Kevés vízben csomómentesen elkeverjük a lisztet, majd a tejfölt is. A levesből a tejfölös keverékhez adunk egy merőkanálnyit, simára keverjük, majd beleöntjük a levesbe.
Jól átkeverjük, kb. 2 percig csendesen főzzük vigyázva, hogy fel ne forrjon.
Tálalás előtt megszórjuk a felaprított petrezselyemmel.
Csokoládés kúpok Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 20 dkg tejcsokoládé, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt szilva, 5 dkg aszalt barack, 5 dkg dió, 5 dkg zabpehely, 5 dkg kukoricapehely
Elkészítése:
Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk.
A diót és a zabpelyhet zsiradék nélkül megpirítjuk és hűlni hagyjuk.
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd beleforgatjuk a kukoricapelyhet és a többi hozzávalót. Kúp alakú minyonokat formázunk, zsírpapírra vagy fóliára tesszük, és hideg helyen (nem a hűtőben) szikkadni hagyjuk.
Csülök savanyú káposztával Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg füstölt csülökhús, 20 dkg füstölt oldalas, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, 40 dkg savanyú szálas káposzta, 3 babérlevél, 1 mk. köménymag, 5 dkg gersli, 2,5 dl paradicsomlé, 1 dl tejföl
Elkészítése:
A csülökhúst kockára, az oldalast kisebb darabokra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a hagymát. Kevés vizet öntünk rá, beletesszük a csülökhúst, az oldalast, és 10-15 percig fedő alatt főzzük.
A húsra rátesszük a káposztát, fokhagymát és a fűszereket. Annyi vizet öntünk rá, hogy fele részéig érjen. Az edényt lefedjük (vagy az ételt áttesszük egy sütőbe is betehető edénybe), és 160-180 fokra előmelegített sütőben néha megkevergetve sütjük.
Amikor a hús már majdnem puha (kb. 50 perc múlva), beleszórjuk a gerslit, ráöntjük a paradicsomlevet, ha kell, ízesítjük, és még 20-25 percre visszatesszük a sütőbe.
A sütőből kivéve a csontot eltávolítjuk, és a káposztás húst a tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Erdei gombaleves csirkemájjal, csipettel Hozzávalók 4 személyre: 500 g csirkemáj, 250 g vegyes erdei gomba, 150 g póréhagyma, 100 g sárgarépa, 2 cs. petrezselyem, 1 dl olívaolaj, só, darált bors, 150 g Gyermelyi 8 tojásos Csipet
Elkészítés:
A megtisztított csirkemájat leforrázzuk, majd lemossuk és daraboljuk.
Megtisztítjuk és megmossuk a zöldségeket, gombát, a hagymát gorombára, a sárgarépát négyfele, majd szeletekre vágjuk.
A gombákat szeleteljük.
Olajon megfuttatjuk a sárgarépát, majd rátesszük a hagymát, elkeverjük és hozzáadjuk a májat. Sózzuk, borsozzuk, 1 percet összepirítjuk. Felengedjük az alap levével, vagy vízzel.
Amikor forr, beletesszük a gombát és a petrezselymet. Rövid ideig kíméletesen összefőzzük.
Tálaláskor külön kifőtt csipetet adunk hozzá.
|