Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Július
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Fehérrépa-krémleves bundás kenyérrel

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg fehérrépa, 20 dkg krumpli, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj, 1 dl fehérbor, 1,5 l tyúkhúsleves (kockából), 4 dl tejszín, 1 mk. őrölt szerecsendió, só, bors; a bundás kenyérhez: 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg csiperkegomba, 8 szelet szendvicskenyér, 2 ek. vaj, 1 kk. prézli, 3 tojás+1 tojásfehérje; a sütéshez: bő olaj

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk.

Felforrósítjuk a vajat, megpároljuk rajta a vöröshagymát, a fokhagymát és a répát. Felöntjük a fehérborral, felforraljuk, majd hozzáadjuk a krumplit, a tyúkhúslevest és a tejszínt. Addig főzzük, amíg a zöldség megpuhul.

Ekkor összeturmixoljuk, sóval, borssal, a szerecsendióval ízesítjük, átszűrjük.

A bundás kenyérhez a forró vajban megpároljuk a megtisztított, összevágott vöröshagymát és gombát. Hozzáadjuk a prézlit, és az egészet ledaráljuk.

A tojásfehérjével kikeverjük, és megkenünk vele egy szendvicskenyeret, ráfektetjük a másik szeletet, majd a felvert tojásba mártjuk, és bő olajban kisütjük.

A bundás kenyeret háromszögekre vágjuk, és a leves mellé tálaljuk.

Diós keksz

Hozzávalók: 3 tojásfehérje • 25 dkg porcukor • 25 dkg darált dió • 7,5 dkg keserűcsoki-reszelék • 2 teáskanál fahéj • 1 evőkanál margarin

Gépi vagy kézi habverővel verd kemény habbá a tojásfehérjét.

Add hozzá a cukrot, majd óvatosan kanalazd bele a darált diót és a reszelt csokoládét.

Halmozd kivajazott tepsire a tésztát, a tetejét szórd meg fahéjjal, és 175 °C-on süsd kb. 15 percig!

Pórés sonkarakottas

Hozzávalók 4 személyre: 2 szál póréhagyma, 4 ek. olaj, só, 20-25 dkg gépsonka, 1 ek. liszt, 2 ek. vaj, 3 dl tej, 1 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, só, bors
 
Elkészítése:
 
A felkarikázott hagymát megpároljuk az olajon, megsózzuk, majd félretesszük.
 
Egy tepsit kivajazunk, a hagyma felét beleszórjuk, befedjük a sonkaszeletek felével.
 
A lisztet a forró vajon megpezsgetjük, felengedjük a tejjel és tejföllel, azaz besamelmártást főzünk.
 
A tűzről lehúzzuk és belekeverjük a sajtot. Megsózzuk, a borssal fűszerezzük, és a felét a hagymás rakottasra öntjük.
 
Ezután a maradék sonka, majd ismét a hagyma és a sajtos mártás következik.
 
200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Fahéjas szilvaleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kimagozott szilva, kiskanál só, 2 fahéjrúd, 1 kiskanál szegfűszeg, 1 citrom héja, 25 dkg cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor, 1,5 dl tejszín, rum

A félbevágott, kimagozott szilvákra 1,5 l forró vizet öntünk, sóval, fahéjjal, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesítjük.

Ha felforrt, beleszórjuk a cukrot, és hozzáöntjük a hideg vízzel simára kevert pudingport.

Közepes tűzön főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt.

Behűtve tálaljuk. 2 gombóc vanília fagyival még pikánsabbá tehetjük.


LEVES

Csokoládés szemek

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1-1 tasak vaníliás cukor és sütőpor, 18 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 tojás, csipet só, étcsokoládé

Elkészítése:

A csokoládén kívül az összes többi hozzávalót összegyúrjuk, és legalább fél óráig pihentetjük.

Először hosszú rudakat sodrunk belőle, késsel egyenletes darabokra vágjuk, és tenyerünkben golyókká formázzuk. A golyókat a lisztezett deszkán kissé lelapítjuk, közepükbe ujjunkkal mélyedést nyomunk, és tepsibe téve mérsékelt tűzön aranysárgára sütjük.

Ha a tészta kihűlt, a kis mélyedéseket megtöltjük sűrű csokoládémázzal, sőt a tészta peremére is csorgatunk vékony csíkokban csokoládémázat.

Sokáig eláll.

Gombával töltött sonka

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg gomba, 8 vékony gépsonkaszelet, 10 dkg vaj, 1 ek. paradicsompüré, 1 mk. reszelt vöröshagyma, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só, bors

Elkészítése:

A megtisztított gombát cikkekre vágjuk, és a vaj felén sóval, borssal ízesítve megpároljuk.

A gépsonkaszeleteket ezzel a töltelékkel megtöltjük és összegöngyöljük, mint a palacsintát. A göngyölegeket tűzálló tálra egymás mellé fektetjük.

A maradék vajat, a paradicsompürét, a vöröshagymát a gomba visszamaradt levébe keverjük, megsózzuk, és alaposan összeforraljuk. A tűzről levéve a tejföllel gazdagítjuk, a megtöltött sonkagöngyölegekre öntjük, és az egészet reszelt sajttal meghintve csak annyi időre tesszük a forró (200 °C-os) sütőbe, hogy a sajt a tetején megolvadjon, de nem szabad megpirulnia.

Erdei gombás betyárleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb fej hagyma, 50 dkg csiperkegomba, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg kolbász, 2 dl tejföl, 2 ek. liszt, só, bors, ételízesítő, 3 ek. pirospaprika, 2 tk. szétmorzsolt kakukkfű, 1 csokor petrezselyem; a csipetkéhez: 10-15 dkg liszt, 1 tojás, só
 
Elkészítése:
 
A csipetkéhez a tojást tányérba ütjük, megsózzuk, apránként hozzászórjuk a lisztet, és a tésztát folyamatosan gyúrjuk. Egy liszttel meghintett konyharuhára csipetkéket szaggatunk.
 
Az apró kockákra vágott szalonnát pirosra sütjük. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát és a felszeletelt gombát, majd puhára pároljuk.
 
Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, borssal, kakukkfűvel, ételízesítővel, sóval, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Hozzákeverjük a felkarikázott kolbászt, majd néhány perc múlva hozzáadjuk a csipetkét is. Kb. 10 percig főzzük, majd behabarjuk a levest. Kevés vízben csomómentesen elkeverjük a lisztet, majd a tejfölt is. A levesből a tejfölös keverékhez adunk egy merőkanálnyit, simára keverjük, majd beleöntjük a levesbe.
 
Jól átkeverjük, kb. 2 percig csendesen főzzük vigyázva, hogy fel ne forrjon.
 
Tálalás előtt megszórjuk a felaprított petrezselyemmel.

Csokoládés kúpok

Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 20 dkg tejcsokoládé, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt szilva, 5 dkg aszalt barack, 5 dkg dió, 5 dkg zabpehely, 5 dkg kukoricapehely
 
Elkészítése:
 
Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk.
 
A diót és a zabpelyhet zsiradék nélkül megpirítjuk és hűlni hagyjuk.
 
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd beleforgatjuk a kukoricapelyhet és a többi hozzávalót. Kúp alakú minyonokat formázunk, zsírpapírra vagy fóliára tesszük, és hideg helyen (nem a hűtőben) szikkadni hagyjuk.

Csülök savanyú káposztával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg füstölt csülökhús, 20 dkg füstölt oldalas, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, 40 dkg savanyú szálas káposzta, 3 babérlevél, 1 mk. köménymag, 5 dkg gersli, 2,5 dl paradicsomlé, 1 dl tejföl
 
Elkészítése:
 
A csülökhúst kockára, az oldalast kisebb darabokra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a hagymát. Kevés vizet öntünk rá, beletesszük a csülökhúst, az oldalast, és 10-15 percig fedő alatt főzzük.
 
A húsra rátesszük a káposztát, fokhagymát és a fűszereket. Annyi vizet öntünk rá, hogy fele részéig érjen. Az edényt lefedjük (vagy az ételt áttesszük egy sütőbe is betehető edénybe), és 160-180 fokra előmelegített sütőben néha megkevergetve sütjük.
 
Amikor a hús már majdnem puha (kb. 50 perc múlva), beleszórjuk a gerslit, ráöntjük a paradicsomlevet, ha kell, ízesítjük, és még 20-25 percre visszatesszük a sütőbe.
 
A sütőből kivéve a csontot eltávolítjuk, és a káposztás húst a tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Erdei gombaleves csirkemájjal, csipettel

Hozzávalók 4 személyre: 500 g csirkemáj, 250 g vegyes erdei gomba, 150 g póréhagyma, 100 g sárgarépa, 2 cs. petrezselyem, 1 dl olívaolaj, só, darált bors, 150 g Gyermelyi 8 tojásos Csipet

Elkészítés:

A megtisztított csirkemájat leforrázzuk, majd lemossuk és daraboljuk.

Megtisztítjuk és megmossuk a zöldségeket, gombát, a hagymát gorombára, a sárgarépát négyfele, majd szeletekre vágjuk.

A gombákat szeleteljük.

Olajon megfuttatjuk a sárgarépát, majd rátesszük a hagymát, elkeverjük és hozzáadjuk a májat. Sózzuk, borsozzuk, 1 percet összepirítjuk. Felengedjük az alap levével, vagy vízzel.

Amikor forr, beletesszük a gombát és a petrezselymet. Rövid ideig kíméletesen összefőzzük.

Tálaláskor külön kifőtt csipetet adunk hozzá.


LEVES

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!