Rozmaringos bárány szalonnás zöldbabbal Hozzávalók 4 személyre: 4 báránycsülök (20-25 dkg-osak), 1 citrom, só, bors, 2 közepes fej hagyma, 1 kis fej fokhagyma, 3-4 szál rozmaring, 2+2+2 ek. olaj, 50 dkg ceruzabab, 10 dkg füstölt szalonna, 10-15 bazsalikomlevél, 25 dkg hosszú szemű rizs, 1 kk. kurkuma vagy curry, 1 erőleveskocka, néhány fodros salátalevél
Elkészítése:
A báránycsülköket bedörzsöljük citromlével és fél órát pihentetjük. Felitatjuk róluk a nedvességet, bedörzsöljük sóval, borssal és sütőtálba tesszük.
Melléjük dobjuk az elnegyedelt hagymákat, 6 gerezd fokhagymát, a rozmaringszálakat és meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal. Letakarjuk, 180 fokos sütőben puhára pároljuk, majd fedetlenül pirosra sütjük.
A zöldbabot megtisztítjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük.
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, megpirítjuk. 2 gerezd áttört fokhagymával, a felaprított bazsalikommal, sóval, borssal ízesítjük, végül beleforgatjuk a leszűrt babot, és fedő alatt melegen tartjuk.
2 evőkanál forró olajban megpirítjuk a rizst, elkeverjük a kurkumával/curry-vel, felöntjük 5 deci vízzel, belemorzsoljuk a leveskockát és felforraljuk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, időnként megkeverve 10 percig főzzük, azután lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt további 12 percig puhítjuk.
A báránycsülköket salátalevelekkel bélelt tálra rendezzük, a rizzsel és a szalonnás zöldbabbal körítve tálaljuk.
Hagyományos halászlé kapros daragaluskával Hozzávalók 4 személyre:
- fözőtt halászlé
- a daragaluskához: 8-10 dkg búzadara
- 5 dkg margarin
- 1 tojás
- só ízlés szerint
- 1 csomó kapor
Elkészítése:
Amíg a halászlé fő, elkészítjük a daragaluskát: A tojást szétválasztjuk, a sárgáját a margarinnal habosra keverjük, a búzadara felét hozzákeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, összekeverjük a tojássárgás résszel, hozzáadjuk, a maradék búzadarát és a finomra vágott kaprot, közben sóval ízesítjük. A nyers masszát a hűtőbe rakjuk legalább fél órára, hogy a búzadara megdagadjon.
Kanál segítségével galuskákat formázunk a tésztából és forró, sós vízben kifőzzük.
Mézeskalácsszívek Hozzávalók: 45 dkg méz, 25 dkg cukor, 10 dkg vaj, 2 tojás, csipetnyi só, 5-5 dkg cukrozott citrom- és narancshéj, 1 kk. fahéj, kk. őrölt szegfűszeg, 1 kg liszt, 2 tasak sütőpor, csésze lekvár, 20 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
Állandó kavargatás mellett felforrósítjuk a mézet a cukorral és a vajjal, míg sima péppé nem olvad. Ezután levesszük a tűzről és addig kavarjuk, míg langyosra nem hűl.
A tojásokat felverjük a sóval és a felaprított citrom- és narancshéjjal, majd együtt a mézes masszához keverjük. Hozzáadjuk a fűszereket, valamint a sütőporral együtt átszitált lisztet.
A tésztát alaposan átgyúrjuk, lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd szíveket szúrunk ki belőle. Kivajazott tepsibe rakjuk és 220 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
A még meleg szívek alsó felét megkenjük lekvárral, és kettőt-kettőt összeragasztunk.
Az étcsokoládét vízfürdőben felolvasztjuk és a szíveket félig belemártjuk.
Bárányragu tepsis krumplival Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg csontos báránycomb, 1 csomag leveszöldség; a raguhoz: 1 fej vöröshagyma, 4 ek. olaj, 2 ek. vágott kapor, 3 fej saláta, 1 ek. szódabikarbóna, 4 tojássárgája, 1 ek. liszt, 2 citrom leve; a tepsis krumplihoz: 1,5 kg krumpli, 2 tk. oregánó, 1 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2-3 ek. citromlé, 1 dl olaj
Elkészítése:
A combot kicsontozzuk és a nagyobb darabokra vágott zöldségekkel, sóval, borssal alaplevet főzünk.
A húst 6 cm-es kockákra vágjuk.
A hagymát lereszeljük, az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a kaprot, a húst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. A húst annyi leszűrt alaplével öntjük föl, amennyi ellepi, és lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk.
A krumplit megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, megsózzuk és oregánóval fűszerezzük. Hozzáadjuk a hagymacikkeket, az összezúzott fokhagymát, citromlevet, az olajat, és tepsibe terítjük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi a feléig ér, és 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt zsírjára sütjük.
A salátát metéltre vágjuk, szódabikarbónás vízzel leforrázzuk, majd a főzési idő végén a húshoz keverjük.
A tojássárgáját a liszttel, citromlével és egy kevés vízzel simára dolgozzuk, és a bárányraguhoz adjuk. 1-2 percig forraljuk, ezalatt kissé besűrűsödik, utánasózzuk, borsozzuk.
A krumplival tálaljuk.
Hagymás burgonyakrémleves
Hozzávalók 4 személyre: 2 kg burgonya, 4 fej közepes vöröshagyma, 6 evőkanál vaj, 6 evőkanál liszt, 1 liter víz, 1 liter tej, só, bors, 2 csokor petrezselyem
A vajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd belekeverjük a lisztet és rózsaszínűre pirítjuk. Szép fokozatosan hozzáadjuk a vizet.
Egy másik lábosban megfőzzük a felaprított burgonyát, leszűrjük, majd burgonyatörővel átnyomkodjuk.
A pépet a hagymás léhez adjuk, ráöntjük a tejet, összeturmixoljuk és felforraljuk.
Kedvünk szerint ízesítjük, felaprított petrezselyemlevéllel, hagymakarikákkal díszíthetjük.
Mézeskalács Hozzávalók: 50 dkg liszt 17 dkg porcukor 20 dkg vegyes virágméz 1 csapott evőkanál szódabikarbóna 1-1 mokkáskanál fahéj, szegfűszeg 3 dkg margarin 1 tojás és még 1 sárgája ízlés szerint narancs- és citromhéj, gyömbér, ánizs, vagy mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítése:
A mézet meglangyosítjuk, beletesszük a szobahőmérsékletű margarint.
A tojást kikeverjük a porcukorral.
A lisztet átszitáljuk, beletesszük a szódabikarbónát és a fűszereket. A tésztát alaposan összegyúrjuk, majd nejlonzacskóba téve szobahőmérsékleten fél napig pihentetjük.
Nyújtjuk, formázzuk, végül sütőpapírral bélelt tepsiben 180 Celsius-fokon 10-12 percig sütjük.
Díszítés:
Sütés előtt: Tojással megkenjük, magokkal vagy sütésálló szórócukorral díszítjük.
Sütés után: Egy tojásfehérjét 15 dkg porcukorral kikeverjük, majd nejlonzacskóba töltjük, a sarkán kis lyukat vágunk, és tetszőlegesen mintázzuk a kalácsot.
Virslis krokett Hozzávalók 4 személyre: 1 kg héjában főtt krumpli, 10 dkg virsli, 1 csokor petrezselyem, 1 ek. olaj + bőven a sütéshez, 8 dkg reszelt sajt, 2 tojássárgája, 1 csipet szerecsendió, 1 ek. ételízesítő; a bundázáshoz: 1 csésze liszt, 2 tojás, 1 csésze zsemlemorzsa
Elkészítése:
Felforrósítjuk az olajat, és a feldarabolt virslit 4-5 percig pirítjuk benne. Kiszedjük, és hűlni hagyjuk.
A krumplit még melegen meghámozzuk, krumplinyomóval áttörjük. Hozzáadjuk a virslit, a reszelt sajtot, a tojássárgáját, a petrezselymet, egy csipet szerecsendiót és az ételízesítőt. Alaposan összekeverjük.
A masszából kerek kroketteket formázunk, és enyhén összenyomjuk, hogy 5-6 cm átmérőjű korongokat kapjunk. Lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, forró olajban kisütjük. Egyszerre keveset tegyünk a serpenyőbe, és addig süssük, amíg aranybarnák lesznek.
Szalvétára szedjük, lecsöpögtetjük, és azonnal tálaljuk.
Hagymaleves cipóban Hozzávalók 4 személyre: 3 csipetnyi só, 1 csomag snidling, 1 szál póréhagyma, 1 dl tejszín, 1 dl száraz fehérbor, 5 dl tej, 15 dkg vaj, 3 darab vöröshagyma, 1 csipetnyi őrölt fehérbors, 15 dkg liszt, 4 darab cipó, 15 dkg sajt
A vöröshagymákat felszeleteljük, a habzásig hevült vajon megfuttatjuk. Sózzuk és alaposan megpároljuk. Ismét sózzuk, majd fehér borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a fehérbort, és hagyjuk kiforrni.
Kevés vizet adunk hozzá és összeturmixoljuk. Turmixolás közben hozzáadjuk a tejszínt.
Visszatesszük a tűzre, és újra felforraljuk. Felkarikázott póréhagymát teszünk a levesbe, illetve snidlinget aprítunk hozzá.
A félkilós cipók tetejét levágjuk, belsejét kiszedjük. A cipó tetejére reszelt sajtot olvasztunk.
Tálaláskor a hagymalevest a kibelezetett cipóba merjük, és ráhelyezzük a sajtos cipótetőt.
Mézes-marcipános csiga Hozzávalók a tésztához: 15 dkg méz, 10 dkg vaj, 1 kk. szódabikarbóna, 27,5 dkg liszt, 1 kk. reszelt narancshéj, 1/2-1/2 kk. szegfűszeg és fahéj; a töltelékhez: 30 dkg marcipán, 7,5 dkg porcukor, 10 dkg cukrozott citromhéj; a tetejére: 5 ek. méz, 2 ek. vaj, 3 ek. narancslé, 10 dkg lehéjazott mandula
Elkészítése:
Felmelegítjük a mézet a vajjal, majd hűlni hagyjuk.
A szódabikrabónát 2 evőkanál vízben feloldjuk.
A lisztben elkeverjük a fűszereket, majd a mézzel és a feloldott szódabikarbónával sima tésztát gyúrunk, és szobahőmérsékleten egy napig állni hagyjuk.
Átgyúrjuk és 30 x 40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
A marcipánt összegyúrjuk a porcukorral és szintén 30 x 40 cm-esre nyújtjuk, majd a tésztára fektetjük. Megszórjuk a felaprított, cukrozott citromhéjjal, hosszában félbevágjuk és rolád módjára feltekerjük.
Mindkét tekercsből 25-25 szeletet vágunk. A csigákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
A mézet felolvasztjuk a vajjal és a narancslével, majd állandó keverés mellett 10 percig főzzük. A kihűlt csigákra kenjük és megszórjuk a felaprított mandulával.
Virslipörkölt Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg szalonna, 4 ek. olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csapott ek. pirospaprika, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 mk. őrölt kömény, fél kk. majoránna, 1-1 friss vagy mélyhűtött paradicsom és paprika, 80 dkg virsli, 20 dkg csiperkegomba (el is maradhat)
Elkészítése:
A kis kockákra vágott szalonnát az olajon kisütjük, és rádobjuk a reszelt vagy finomra aprított vöröshagymát. Kevergetve 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával. Épp csak elkeverjük, de mielőtt a paprika megégne, ráöntünk kb. 2,5 deci vizet. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a köménnyel, majoránnával fűszerezzük. Beledobjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot, és lefödve, kis lángon 10 percig főzzük.
Ezalatt fölkarikázzuk a virslit, majd a a pörköltalapba szórjuk, a cikkekre vágott csiperkével gazdagítjuk, és 10 percig főzzük.
Kész is van, de aki több szafttal szereti, az behabarhatja. Ehhez 1 kanálka lisztet simára keverünk 2 deci vízzel, a virslipörköltbe öntjük, és pár percig együtt főzzük.
 A tarhonyás virsli a virslipörköltről csak egy ugrás. Ehhez a mennyiséghez kb. 3 deci tarhonyát adunk hozzá, és 6 deci forró vízzel fölöntjük. Amint újra forr, kis lángra állítjuk, 10 percig pároljuk. Félrehúzzuk, utána fűszerezzük, fedele alá duplán hajtott konyharuhát teszünk. A tarhonyát így, a gőzben kb. 15 perc alatt teljesen megpuhítjuk. Savanyúsággal tálaljuk.
|