Moszkauer Hozzávalók (36 db-hoz): 2 dl tejszín, 15 dkg cukor, 20 dkg finomra vágott dió, 10 dkg cukrozott narancshéj, 6 dkg vaj, 1 púpozott ek. liszt;
a mázhoz: 10 dkg csokoládé, 4 dkg vaj
Elkészítése:
A tejszínben feloldjuk a cukrot és felforraljuk. Hozzáadjuk a diót, a narancshéjat és a vajat. Állandóan kevergetve pár percig főzzük, amíg besűrűsödik. A tűzről levéve belekeverjük a lisztet, és hűlni hagyjuk.
Egy nagyméretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe egymástól kb. 5 cm-re diónyi halmokat rakunk.
Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg a széle barnulni kezd. Még langyosan kiszedjük a tepsiből, mert ha lehűl töredezik.
Teljes lehűlés után a desszertek alját csokoládémázba mártjuk, és aljukkal felfele tálcára téve rakjuk hűtőbe, hogy a bevonat megdermedjen rajta.
Gombás-sonkás burkolt bárány Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mélyhűtött levelestészta, 10 szem csiperkegomba, 5 ek. margarin/vaj, só, bors, 8 szelet báránykaraj csontjával együtt, 1 ág rozmaring, 1 csokor bazsalikom, 8 vékony szelet gépsonka, 0,5 dl olívaolaj, 1 tojássárgája
Elkészítése:
A tésztát szobahőmérsékleten felengedjük.
A megtisztított és vékonyan felszeletelt gombát a vaj felén puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk.
A bárányszeleteket megsózzuk, borsozzuk, majd a maradék vajon mindkét oldalukat megpirítjuk. A finomra vágott rozmaringgal és bazsalikommal fűszerezzük, és hagyjuk egy kissé meghűlni.
A tésztát liszttel behintett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, majd 8 egyforma négyzetre vágjuk.
A karajszeleteket egy-egy tésztalapra fektetjük, és sonkaszelettel mindegyiket beborítjuk. A sonkákra egy-egy kanálka párolt gomba kerül. Ezután a húsos batyut a tésztába göngyöljük.
A kilógó csontok végét alufóliába csavarjuk, majd a húscsomagokat kivajazott tepsibe egymás mellé fektetjük. A tetejüket az olajjal simára kevert tojássárgájával bekenjük, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük.
Friss salátával, párolt zöldségekkel tálaljuk.
Hideg sárgadinnyeleves
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb sárgadinnye, 4 dl joghurt, 2 dl tejföl, 3 ek. cukor, 1 ek. méz, csipetnyi só
Elkészítése:
A dinnyét kettévágjuk, magjait kiskanállal kikaparjuk, de csak óvatosan, mert a mag melletti rész a legédesebb.
Dekorációs – és nassolás – célra tegyünk félre néhány vékony szeletet, a többit kanállal kikanalazzuk, pürésítsük (de ha érett a dinnye, akár villával is megtörhetjük).
A dinnyepüréhez hozzákeverjük a joghurtot, a tejfölt és a cukrot, sóval ízesítjük és a tetejét a félretett dinnyedarabkákkal díszítjük.
Jéghidegre behűtve, fagyigombóccal, a dinnye héjában tálaljuk.
Mogyorós-mézes pogácsa Hozzávalók: 30 dkg méz, 20 dkg cukor, 30 dkg darált pirított mogyoró, 5 dkg egész mogyoró, 25 dkg liszt, 2,5 dl forralt víz
Elkészítése:
A mézből, a cukorból, a darált mogyoróból, a lisztből és annyi forralt vízből, amennyit felvesz, tésztát gyúrunk.
Hűlni hagyjuk, majd gombócokat formálunk és mindegyikbe egy egész mogyorót nyomunk.
Előmelegített sütőben megsütjük.
Báránykaraj Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg paradicsom, 4 mogyoróhagyma, 25 dkg édeskömény, 3 evőkanál olívaolaj, bors, só, 1,75 dl húsleves, 3 gerezd fokhagyma, 6 dupla báránykaraj, 1 evőkanál vaj, 5 dkg előző napi fehérkenyér, 6 dkg aprított mandula
A paradicsom húsát apróra vágjuk, a mogyoróhagymát feldaraboljuk, az édesköményt vékony csíkokra vágjuk.
Két evőkanál olajat felforrósítunk, a hagymát és az édesköményt megpirítjuk rajta. Hozzáadjuk a paradicsomot, és fedő alatt megpároljuk. Felöntjük húslevessel, és az egészet 5 percig gyenge tűzön főzzük. Sózzuk, borsozzuk.
A zúzott fokhagymát a sóval és a borssal elkeverjük, majd bedörzsöljük vele a hússzeleteket.
A maradék olajat a vajjal felforrósítjuk, a húst erős lángon mindkét oldalán 2 percig sütjük.
A kenyeret szétmorzsoljuk, és a mandulával a hús zsírjában megpirítjuk.
A karajszeleteket a zöldséggel és a mandulás morzsával elrendezzük a tányéron, főtt tésztával kínáljuk.
Hideg málnaleves Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg málna, 2 dl málnaszörp, 3 dl víz, 2 dl tejszín, 1 dl vörösbor, 1 dl tejföl, 3 dl rostos narancslé, 2 ek. méz, késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj, fél narancs reszelt héja; a tálaláshoz: tejszínhab
Elkészítése:
A málna egyharmad részét félretesszük. A többit pépesítjük és átszűrjük.
A mag nélküli málnavelőt habosra keverjük a többi hozzávalóval.
Tálaláskor a félretett málnát hozzáadjuk és tejszínhabbal díszítjük.
Mogyorós táskák Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 22,5 cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 20 dkg hideg vaj; a töltelékhez: 5-5 dkg vagdalt dió és mogyoró, 0,5 dl tejszín, 5 dkg méz; továbbá: 2 tojás, 2 ek. tej
Elkészítése:
A lisztet és a kétféle cukrot összegyúrjuk a hideg vajjal, cipót formálunk belőle, és fóliába burkolva 1 órára hűtőbe tesszük.
A töltelékhez valókat egy lábasban állandóan kevergetve felmelegítjük.
A tésztát egy lisztezett deszkán átgyúrjuk, 5 mm vékonyra nyújtjuk, és korongokat szaggatunk belőle. Elosztjuk rajtuk a tölteléket, a tojásfehérjével bekenjük a széleiket, félbehajtjuk, és jól összenyomkodjuk.
A kis táskákat kizsírozott, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük a tojássárgák és a tej keverékével, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.
Tetszés szerint berácsozhatjuk csokoládémázzal.
Bárányborda fehér mártásban Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg bárányborda, 8 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 1 dkg só, 1 dl fehérbor, 30 ml főzőtejszín, 2 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
A báránybordákat négy egyenlő részre vágjuk. Ha néhol a hús túl vastag, kissé kiverjük. Eltávolítjuk az inakat, megsózzuk, megborsozzuk és egy tálba helyezzük. A húsra rozmaringleveleket szórunk, leöntjük olajjal, és legalább 2 órán át állni hagyjuk, de az sem baj, ha másnapig áll a pácban.
A húst roston megsütjük, közben elkészítjük a mártást.
Egy edényben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, megsózzuk, majd aranysárgára pároljuk. Ekkor ráöntjük a bort, és miután elpárolog, hozzáadjuk a főzőtejszínt. Mindezt jól kifőzzük, majd átpasszírozzuk. A fehér mártást ízlés szerint borssal és áttört fokhagymával fűszerezzük.
Hideg joghurtleves Hozzávalók 4 személyre: 3 dl joghurt, 7 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1-1 kávéskanál őrölt fehér bors és mentapor, 1 kávéskanál édes-nemes pirospaprika, 1,5 l erőleves (leveskockából is készülhet) és só ízlés szerint
Olvaszd meg a vajat, és liszttel készíts belőle világos rántást.
Turmixgéppel vagy habverővel keverd teljesen simára a joghurtot, és add hozzá a hideg erőleveshez.
Keverd bele a hideg rántást, a borsot és a mentaport, az ízlés szerinti mennyiségű sót, végül a pirospaprikát. Kissé forrósítsd fel, majd kihűlés után hidegen tálalald.
Petrezselyemmel, néhány csepp olajjal és a reszlet sajttal kínáld!
Mogyorókrémes halmok Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 tojássárga, 12 dkg puha vaj/margarin, 1 narancs reszelt héja; a mogyorókrémhez: 1 üveg mogyorókrém (Nutella), 10 dkg puha vaj/margarin, 1 ek. narancslikőr; a mázhoz: 15-15 dkg ét- és tejcsokoládé, 5 dkg apróra vágott mogyoró
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd 1 órát a hűtőben pihentetjük.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőlemezre téve, előmelegített sütőben kb. 8 percig sütjük.
A mogyorókrémet habosra keverjük a vajjal és a likőrrel. Habzsákba tesszük, és mindegyik korong közepébe nyomunk belőle.
A kétféle csokoládét felolvasztjuk, a mogyorókrém tetejére csurgatjuk.
Apróra vágott mogyoróval díszítjük.
|