Fürtös pecsenye Hozzávalók 4 személyre: 0,5 kg csirkemell és csirkecomb, 1 fej hagyma, 1 kávéskanál Graham-liszt, 1-1 fürt piros és fehér szőlő, 2 evőkanál olaj, só
Elkészítése:
A csirkerészeket besózzuk, és a szeletelt hagymával rétegezve fóliában 1-2 napig a mélyhűtőben tartjuk, hogy összeérjenek az ízek.
A felengedett húst a forró olajon megforgatjuk, majd kevés vízzel puhára pároljuk.
Egy nagy marék jó érett szőlőszemet kipréselünk és a levét elkeverjük a Graham-liszttel.
Ha puha a hús, zsírjára sült és megpirult, beleforraljuk a lisztes szőlőlevet.
Tálaláskor 2 marék nyers piros és fehérszőlőszemet szórunk a pecsenyénk tetejére.
Jókai bableves Hozzávalók 4 személyre: 1 kg fejteni való (25 dkg) bab, 4 szál sárgarépa, 2-3 szál gyökér, ½ zellergumó és hozzá zellerzöld, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 tk. piros paprika, 3-4 ek. olaj, bacon szalonnazsiradék, 2 ek. liszt, 20 dkg sovány nyers füstölt hús, 20 dkg lángolt, füstölt házikolbász, 2 dl tejföl, só, petrezselyemzöld, 2 kocka zöldségleves kivonat, 4 babérlevél
Elkészítése:
A beáztatott babot (vagy a friss fejtett babot) bő vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított leveszöldségeket (nem célszerű feldarabolni, mert egészben is megfő, és így finomabb íze marad), a nyers füstölt húst (őseink csülköt, vagy füstölt oldalast főztek bele, ma már ez nekünk talán túl nehezen emészthető). Sózzuk, ha tejfölösen készítjük babérlevelet teszünk hozzá.
Amikor megpuhult, berántjuk. Ehhez zsemleszínű fűszeres rántást készítünk. Lehetőleg füles kis lábosban felhevítjük a zsiradékot, hozzátesszük a lisztet, ez lehet normál finomliszt, tönköly liszt, teljes kiőrlésű liszt, vagy akár rizsliszt is. Zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, és az előre odakészített piros paprikát, zúzott fokhagymát, finomra vágott petrezselyem zöldet beledobjuk, és hideg vízzel azonnal felengedjük, nehogy megégjen.
Néhány perc után hozzáöntjük a tejfölt, ezzel simára keverjük, s berántjuk vele a levest. Az ínyencek a végén karikára vágott, meghámozott lángolt kolbászt, esetleg házi tarhonyát csipetkének is tehetnek hozzá.
Búrkifli Hozzávalók (20 db-hoz): 1 adag vajastészta; a töltelékhez: 8 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 10 dkg morzsa, 1 citrom leve és héja, 5 dkg mazsola
Elkészítése:
A tésztát kinyújtjuk és 5 cm széles csíkokra vágjuk
A tojásfehérjéket gőz fölött kemény habbá verjük. Beleadagoljuk külön-külön a többi hozzávalót, nyomózsákba tesszük és a kinyújtott tésztára nyomjuk, majd hajlékony kés segítségével feltekerjük, kissé bekenjük a tetejét is töltelékkel. (Ettől lesz szép a tészta teteje.)
6-8 cm-es darabokra vágjuk. Kifliket formázunk belőle, forró sütőben sütjük.
Tárkonyos pirított csirke Hozzávalók 4 személyre: 1 egész csirke, 20 dkg gomba, 2 ek. olaj, 1 dl fehér bor, citromlé, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, 1 ek. liszt, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, só, friss tárkonylevél, 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
A feldarabolt csirkét besózzuk, lisztbe forgatjuk, és az olajon minden oldalát pirosra sütjük. Kevés vízzel fel-felöntve, fedő alatt puhára pároljuk, majd kiszedjük.
Zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a megtisztított, felszeletelt gombát, megszórjuk a liszttel, és pár percig pirítjuk.
Összevágott petrezselyemmel, sóval, borssal, finomra vágott tárkonylevéllel ízesítjük, és felengedjük a borral és annyi vízzel, hogy a mártás sűrű legyen. 5 percig forraljuk, és citromlével savanyítjuk.
Tojássárgával elkevert tejföllel dúsítjuk, de ezzel már nem forraljuk tovább, csak átmelegítjük.
Beletesszük a sült húsdarabokat, tetejére vajat morzsolunk el, és forrón tálaljuk.
Joghurtleves Hozzávalók 4 személyre: 8 dl natúr joghurt, 1 csokor kapor, 1 csokor snidling, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg kígyóuborka, só, bors
Elkészítése:
Az uborkát megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A kaprot és a snidlinget finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk.
A joghurtot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt uborkát, a finomra vágott fűszereket, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és jól elkeverjük. Hűtőbe tesszük.
Tálaláskor friss kaporral megszórjuk.
 Az uborka helyett bármilyen egyéb zöldségfélét is használhatunk, a fűszerek sorát bővíthetjük tárkonnyal, bazsalikommal vagy éppen azzal, ami ízlésünknek megfelel.
Zserbó-bombák Hozzávalók 40 bombához: 1 adag linzertészta, 20 dkg darált dió, 5 dkg cukrozott narancshéj, 15 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg reszelt étcsokoládé, 3 ek. sárgabarack- vagy narancslekvár, 2 ek. barna cukor, 1 ek. rum; a díszítéshez: 15 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 40 db kisebb felezett dióbél
Elkészítése:
Az aszalt sárgabarackot apró kockákra vágjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. A tésztát 2 részre osztjuk.
Először az egyik tésztacipót nyújtjuk ki lisztezett deszkán, és széltében 5, hosszában 4 részre, azaz 20 négyzetre vágunk. Ezekre egyenként 1-1 diónyi nagyságú tölteléket rakunk. Ezt követően a tésztát gombóccá formázzuk. Ugyanígy járunk el a másik tésztacipóval is.
A kis gombócokat kizsírozott tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-13 perc alatt megsütjük őket. Fontos, hogy a bombák ne égjenek meg. Ezt úgy érhetjük el, ha folyamatosan figyeljük, és ha nagyon sülnének, letakarjuk őket sütőpapírral.
A tepsiben hagyjuk kihűlni a bombákat, majd a vajból és a csokoládéból készült mázzal leöntjük őket, és mindegyik tetejére 1-1 felezett dióbelet helyezünk.
Póréhagymás csirkemell paradicsomszószban Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemellfilé, 2 ek. olívaolaj, 2 póréhagyma (30 dkg), 2 ek. paradicsompüré, 2 dkg étkezési keményítő, 3 gerezd fokhagyma, só, 40 dkg főtt rizs
Elkészítése:
A megmosott póréhagymát apróra felkockázzuk.
A húst szintén kockára vágjuk. Hozzáadjuk a pórét, megsózzuk, és kevés vízzel felöntve megpároljuk. Ha szükséges, időnként adhatunk még hozzá kevés langyos vizet.
Az étkezési keményítőt kikeverjük a paradicsompürével és langyos vízzel, hogy egy sűrű szószt kapjunk. A párolt húsra öntjük, és 5 perc alatt összepároljuk.
Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és a főtt rizzsel tálaljuk.
Japán sütőtökpüré-leves Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sütőtök, 3-5 ek. szójaszósz, 1 ek citromlé (lime), 1-2 ek. méz, 5 dkg vaj, 2 ek liszt, 1 dl tejszín
A tököt sütőben 45-50 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Kanállal kiszedjük a belsejét és a sárga húsát összeturmixoljuk, vagy szitán áttörjük.
A vajat felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, és készítünk egy világos vajas rántást. Hozzáadjuk a szójaszószt és rögtön a vizet is, majd felforraljuk, és hozzáadjuk a tökpürét, a citromlevet és a mézet.
Újra felforraljuk és a tejszín felét hozzáöntjük, majd addig forraljuk, amíg püréleves sűrűségű nem lesz.
Tálaláskor öntsük a tetejére a tejszínt.
Sütőtökös kekszek Hozzávalók: 30 dkg margarin, 40 dkg barna cukor, 2 tk. őrölt fahéj, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, 40 dkg liszt, 25 dkg zabpehely, 2 tk. szódabikarbóna, 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg mazsola, 10 dkg dió, 40 dkg sült, átpasszírozott sütőtök, egy csipet só
Elkészítése:
A margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a tököt is.
Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a reszelt csokoládét, a darált diót és a megmosott mazsolát.
Óvatosan, apránként a tökös keverékhez adagoljuk. Alaposan összekeverjük.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanál segítségével diónyi halmokat teszünk a tésztából. 150 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Jól zárható dobozban, üvegben hetekig eláll.
Hagymás-kakaós csirke Hozzávalók 4 személyre: 8 hagyma, olívaolaj, 5 dkg szalonna, egy 1,5 kg-os feldarabolt csirke, 2,5 dkg vaj, cayenne bors, só, bors, 1 kupica vodka, 3 dkg kakaó, fél pohár vörösbor, liszt
A hagymát kockákra vágott szalonnával egy kis olajban megpirítjuk.
A húsdarabokat lisztben megforgatjuk és egy másik edényben vajon kisütjük. Amikor mindkét oldaluk megpirult, sózzuk és megszórjuk a cayenne borssal.
A hagymát és a szalonnát a húshoz adjuk, hozzáöntjük a vodkát és elpárologtatjuk. Egy fakanállal megforgatjuk.
Egy harmadik edényben felmelegítjük a bort, hozzáadjuk a kakaót és jól elkeverjük.
A kakakómártást a csirkehúsra öntjük, lefedjük és lassú tűzön kevergetve sütjük.
Amikor kész, a húst egy tálcára helyezzük, köré hagymát teszünk.
Egy kis melegvízzel felöntjük a mártást, majd zöldségpasszírozón áttörjük és a csirkehúsra öntjük.
|