Citromkrém (Vágó István - Hal a tortán) Hozzávalók: 2 doboz citrom sorbet és az 1 doboz vanília fagyi, 4 doboz citromos joghurt, 1 citrom, limoncello, mentalevél
Felengedjük a fagylaltokat, hozzákeverjük a joghurtokat, hozzáadjuk a citrom levét, belereszeljük a citrom héját.
Végül megbolondítjuk egy kis limoncellóval…(citromlikőr).
Mentalevéllel díszítjük!
Sajtszósz spárgához (Vágó István - Hal a tortán) Hozzávalók: 2 dkg margarin 2,5 dl tej, sajtszósz alap
Elkészítése:
A tasak tartalmát elkeverjük a megolvasztott margarinnal, hozzáadjuk a tejet és jól összekeverjük.
Állandóan kevergetve, újraforrástól számított 1-2 percig főzzük.
Lazac (Vágó István - Hal a tortán) A lazac mindkét oldalát vajjal vagy olivaolajjal jól bekenjük. Jénaiba vagy tepsibe fektetjük.
Utána mindkét oldalát halfűszerekkel meghintjük.
A tepsi aljára még egy kis olivát vagy vajat teszünk. Fóliával betakarjuk.
Sütőben 1 órán át, 150 fokon készítjük…
Diós, tejszínes gombaleves (Vágó Isván - Hal a tortán) Hozzávalók: 3 ek vaj, 1 csípős chilipaprika apróra vágva, 3 ek. reszelt vöröshagyma, 2 doboz szeletelt gomba, 6-8 dkg durvára darált dió, 1 cs. finomra vágott petrezselyem, só, bors. 1 l víz, 1 leveskocka, ételízesítő, 1/2 l tej, 1,5 dl tejszín
Elkészítése:
A felengedett vajat, a cs.paprikát és a hagymát pároljuk 5 percig. Utána hozzáadjuk a gombát és még 10 percig pároljuk.
Ezt követően keverjük bele a diót, petrezselymet, sót, borsot, majd hozzáöntjük a vizet, adunk hozzá egy leveskockát és egy kis ételízesítőt. Lassú tűzön főzzük 15 percig, majd hozzáöntjük a tejet, a tejszínt és pároljuk még 10 percig.
Waldorf saláta (Vágó István - Hal a tortán) Hozzávalók: 1 zeller, 2 db alma, 10 dkg trappista sajt, 5-8 dkg dió, majonéz, tejföl,citrom
Elkészítése:
A lereszelt zellerhez hozzáadjuk a kockára vágott almát és sajtot, apróra tört diót.
Egy kisebb edényben simára keverjük a tejfölt a majonézzel, egy fél citrom levével, majd az összes alkotóelemet összekeverjük…
Tálalásig a hűtőben tároljuk.
Tepertős sütemény szilvalekvárral Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg tepertő, 10 dkg disznózsír, 2 tojássárgája, 3 dkg élesztő, tej, 1 dl tejföl, kevés cukor, 1 csapott kk. só, késhegynyi őrölt bors; a töltelékhez: szilvalekvár
Elkészítése:
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet elmorzsoljuk a ledarált tepertővel és a zsírral, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, a borsot, végül a felfuttatott élesztőt is. Jól kidolgozzuk, majd egy órát pihentetjük.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 10 x 10 cm-es négyzetekre vágjuk.
A közepébe diónyi szilvalekvárt teszünk és összehajtjuk.
A tetejét megkenjük tojássárgájával és jó meleg sütőben megsütjük.
Csirkemáj vadasan Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemáj, 2 közepes fej vöröshagyma, 25 dkg levesben főtt vegyes zöldség, 2 dl tejföl, 1 ek. mustár, 1 db citrom, 1 dl fehérbor, 2 ek. liszt, 30 dkg spagetti, só, bors, cukor, 2 ek. olaj, 1 ek. margarin
Elkészítése:
A májat serpenyőben hirtelen megsütjük, és félretesszük (letakarva melegen tartjuk).
A hagymát szeletekre vágjuk, megpirítjuk és felöntjük borral. Hozzáadjuk a mustárt, és a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Végül beletesszük az áttört vegyes zöldséget, és kb. 5 percig forraljuk.
A májat közvetlenül a tálalás előtt forrósítjuk fel a mártásban.
A spagettit sós vízben kifőzzük, majd margarinban átforgatjuk.
A májszeleteket a mártással leöntve, a spagettivel tálaljuk.
Kelgombócleves Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes fej kelkáposzta, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 1-1 ek. zsemlemorzsa és liszt, 1 erőleveskocka, őrölt kömény, só, pirospaprika, 1 ek. olaj vagy zsír
Elkészítése:
A kelt cikkekre vágva 1 liter vízben hagymával és kevés sóval feltesszük főni. Amikor megpuhult, levét leszűrjük.
A kelt és a hagymát villával összetörjük, összedolgozzuk a morzsával, a tojással és az őrölt köménnyel.
Levét a megpaprikázott rántással besűrítjük, felforraljuk, feloldjuk benne a leveskockát. Végül belefőzzük a kelmasszából formázott gombócokat. Miután a leves színére jöttek a gombócok, még kb. 5 percig forraljuk.
Omlós almás batyu Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 csipet só, 1/2 citrom leve, 1 ek. tejföl; a töltelékhez: 60 dkg alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, néhány darab hosszúkásra vágott hámozott mandula; a kenéshez: 1 tojás
Elkészítése:
A lisztből, a vajból/margarinból, a porcukorból, a csipet sóból, a tojássárgájából, a citromléből és a tejfölből omlós tésztát gyúrunk, amit alufóliába csomagolva 2 órán át hűtőszekrényben pihentetünk.
Ez idő alatt az almát meghámozzuk, felszeleteljük, eltávolítjuk a magházát, és anélkül, hogy vizet adnánk hozzá, puhára pároljuk.
A még forró almába belekeverjük a lekvárt és hűlni hagyjuk.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk és 12x12 cm-es négyzetekre vágjuk.
Minden négyzet közepébe egy-egy evőkanál almás tölteléket teszünk, majd a tészta négy sarkát egymásra hajtjuk - batyuformát készítünk belőle. A közepét összetűzzük 1-1 mandulával és a tetejét bekenjük a felvert tojással.
A batyukat enyhén kizsírozott tepsibe rakjuk, és 190 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
A tepsiből rácsra tesszük, majd ha kihűlt porcukorral megszórva, teához vagy kávéhoz tálaljuk.
 A töltelékhez lehetőleg édes almát válasszunk. Ízlés szerint fahéjjal ízesíthetjük.
Csirkemáj hercegnőburgonyával Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csirkemáj, 4 fej hagyma, 2 ek. liszt, 6 ek. olaj, 2 ek. vaj, 80 dkg krumpli, 6 dkg vaj, 2 tojássárgája, só, bors, őrölt szerecsendió
Elkészítése:
A májat beleforgatjuk a borssal összekevert lisztbe.
A hagymákat felszeleteljük, gyűrűkre szedjük és forró olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük.
A visszamaradó olajhoz adjuk a vajat, és oldalanként 2-3 perc alatt kisütjük benne a májat. Kiszedjük, és tetejére terítjük a hagymakarikákat.
A hercegnőkrumplihoz sós vízben puhára főzzük a krumplit, lecsepegtetjük, és a vajjal, a fűszerekkel meg a tojássárgával habosra keverjük. Nyomózsákba szedjük, és kivajazott tepsire csinos halmokat nyomunk a masszából.
Forró sütőben 8-10 perc alatt aranyszínűre sütjük, és a máj mellé kínáljuk.
|