Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Június
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Kókuszrudacskák

Hozzávalók: 28 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1/2 cs. sütőpor, 1/2 citrom leve, 1 tojás, 1-2 kk. kakaó (vagy egy szelet reszelt csokoládé), 15 dkg kókuszreszelék + a szóráshoz

Elkészítése:

A tésztához valókat összegyúrjuk és ujjnyi vastagra sodorjuk. Kis kifliket formázunk belőle, a kiflik két végét ujjunkkal gyengén összelapítjuk, majd zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük és megszórjuk kókuszreszelékkel. Forró sütőben világosra sütjük.


APRÓSÜTEMÉNY (édes)

Sajtos leves

Hozzávalók 4 személyre: 2 db száraz zsemle, 2 db tojás, 7 dkg reszelt sajt, 1 ek. olaj, só, 1 l csontlé vagy 1 db erőleveskocka

Elkészítése:

A száraz zsemléket vékony szeletekre vágjuk és olajban megpirítjuk. A 2 tojást habosra verjük. A megpirított zsemleszeleteket az edénybe tesszük, majd ráöntjük a tojásokat, megsózzuk és vastagon meghintjük reszelt sajttal. Felöntjük 1 l csontlével (ha nincs csontlé, egy leveskockát főzünk meg 1 l vízben), s azzal forrón leöntjük.


LEVESEK

Krinolinnal rakott zöldpaprika

Hozzávalók: krinolin, tojás, tejföl, zöldpaprika, vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, zsír, vaj

Elkészítése:

Kevés zsíron fél fej reszelt vöröshagymát megfonnyasztunk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és hozzáadunk személyenként 25 dkg kockára vágott zöldpaprikát. Sózzuk, borsozzuk, és egy gerezd szétnyomott fokhagymát teszünk mellé. Kevés vízzel felengedve puhára pároljuk.

Közben személyenként 2 tojást keményre főzünk. Egy tűzálló üvegedényt kivajazunk. Az edény aljára a párolt, ízesített zöldpaprika felét tesszük. Erre helyezzük a karikára vágott kemény tojásokat és a lebőrözött krinolinokat, majd befedjük a zöldpaprika másik felével. Leöntjük finomra vágott petrezselyemmel elkevert tejföllel és néhány percre előmelegített sütőbe tesszük.


VIRSLI, KRINOLIN, SZAFALÁDÉ

Vaníliás puffancs

Hozzávalók 6 adaghoz: 3 dl tej, 5 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 4 tojás, csillagánizs

Elkészítése:

A tejet összeforraljuk a cukorral, a vaníliarúddal és a  csillagánizzsal. A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a lisztet és az időközben leszűrt vaníliás tejet. Sűrű krémet főzünk az összetevőkből. Hozzákeverjük a tojássárgáját, legvégül pedig a kemény habbá vert fehérjéket. Vajjal kikenünk és cukorral beszórunk 6 tálkát, ezekbe elosztjuk a krémet (a poharakat csak félig töltjük meg). 17-18 percig sütjük 200 C-fokos sütőben.


1 adag: 470 kcal


LEPÉNY, PITE, FELFÚJT

Gesztenyés szelet

Hozzávalók a tésztához: 16-16 dkg kristálycukor és rétesliszt, 4 tojás, 1/2 cs. sütőpor, 2 ek. víz; a krémhez: 25-25 dkg margarin és gesztenyemassza, 15 dkg porcukor, 3,5 dl tej, 1 cs. vaníliaízű pudingpor, 1 cs. vaníliáscukor; a csokimázhoz: 10 dkg tortabevonó csokoládé, 1 ek. olaj

Elkészítése:

A tésztához a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet és a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kizsírozott, lisztezett tepsiben megsütjük.

A krémhez a pudingot az előírás szerint elkészítjük, és kihűtjük. A margarint a porcukorral és a vaníliáscukorral habosra keverjük, majd összevegyítjük a pudinggal. Belekeverjük a gesztenyét és a kihűlt tésztára kenjük. A csokit az olajjal felolvasztjuk, rácsorgatjuk a krém tetejére, és késsel elsimítjuk. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni, majd felszeleteljük.


TEPSIS SÜTI

Sajtos burgonyapüré

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 4 dl tej, 15 dkg trappista sajt, 5 dkg vaj, só

Elkészítése:

A burgonyát megpucoljuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük.

A tejet, a kockára vágott trappista sajtot és a vajat lassú tűzőn majdnem forrásig melegítjük, majd eldolgozzuk a főtt áttört burgonyával. Habosra keverjük, sóval ízesítjük.


KÖRETEK

Almahab

Hozzávalók 4 személyre: 5 alma, 3 tojás, 3 ek. konyak, 5 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom leve

Elkészítése:

Az almákat sütőben megsütjük. Ha kihűltek, lehúzzuk a héját, kivesszük a csutkáját és összemixeljük a tojássárgájával, a konyakkal, a cukrokkal. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és utoljára ezt is hozzátesszük.

Piskótát tálalunk mellé.


KRÉM, HAB, PUDING

Kecskeméti barackpuding

Hozzávalók: 30 dkg sárgabarack befőtt, 1 cs. gyümölcs zselatin, 3 dl tej, 2 tojássárgája, 12 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 dkg zselatin, 3 dl tejszín, 10 dkg barackíz, 1 dl barackpálinka

Elkészítése:

A gyümölcsre való zselatint az előírás szerint elkészítjük, majd beleöntjük egy őzgerinc formába és jeges vízbe mártva a forma belső felére dermesztjük. Ezután a kimagozott és felezett barackokat belesorakoztatjuk és azonnal a hűtőbe tesszük.

A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. A cukrot a tojássárgákkal habosra verjük. Amikor a tej kissé lehűlt, folyamatos keverés közben hozzáöntjük a tojáshoz. Ezután vízgőz felett állandó keverés közben sűrűre főzzük. A tűzről levéve addig keverjük tovább, amíg langyosra hűl. Ekkor hozzáadjuk a feloldott zselatint és végül lazán beleforgatjuk a cukorral keményre vert tejszínhab kétharmadát és a pálinka felét. Az így elkészített krémmel megtöltjük a barackos formát és az egészet jól lehűtjük.

A maradék pálinkával simára keverjük a baracklekvárt. Közvetlen tálalás előtt kevés forró vizet engedünk a forma külsejére, majd tartalmát kiborítjuk. Vízbe mártott késsel  felszeleteljük, tányérokra rakva tejszínhabbal díszítjük, pálinkás lekvárral körbe öntve kínáljuk.


KRÉM, HAB, PUDING

Rétegelt süti

Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, csipet só, 16 dkg cukor, 16 dkg liszt, 2 ek. étkezési keményítő; a krémhez: 20 dkg tejcsokoládé, 10 dkg tejszín, 25 dkg vaj, 3 ek. porcukor, 1 ek. narancslikőr vagy konyak, 20 dkg csokoládéreszelék, porcukor

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük a masszát. A tojássárgáját is felverjük, majd a fehérjehabhoz keverjük. A lisztet és a keményítőt vegyítjük, a habra szitáljuk és elkeverjük benne. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 12 perc alatt aranybarnára sütjük, majd sütőrácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni.

A krémhez a csokoládét összetördeljük, a tejszínt felforraljuk, a csokoládéra öntjük, és addig kevergetjük, míg a darabok fel nem oldódnak benne. Eztán félretesszük, és hidegebb helyen hagyjuk kihűlni.

A vajat habosra keverjük, hozzáadagoljuk a porcukrot, majd kanalanként a csokikrémet is. Végezetül belekeverjük a likőrt.

A tésztát három csíkra vágjuk, az egyik csíkot egy téglalap alakú tortakerettel összefogjuk, és rákenjük a krém harmadát. Erre jön a második tésztacsík (enyhén megnyomkodjuk), majd egy újabb krémtakaró, a tetejére pedig a harmadik réteg tészta, és arra a maradék krém. A krémet megszórjuk csokoládéreszelékkel, hűtőbe tesszük, és 2-3 órán át hagyjuk összeérni az ízeket.

Tálalás előtt eltávolítjuk a tortakeretet és porcukorral megszórjuk a sütit.


Elkészítési idő: 60 perc + hűtés
1 adag: 505 kcal


TORTA, TORTÁCSKA

Hagymával töltött krinolin

Hozzávalók: krinolin, szeletelt sajt, vöröshagyma, zsiradék, só, őrölt bors

Elkészítése:

A kis kockákra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon megfonnyasztjuk, és a bőrétől lehúzott krinolinokba egy hasadékot vágunk. A hagymát betöltjük a hasadékba, sózzuk, borsozzuk és befedjük egy-egy sajtszelettel. Grillsütőben a sajt olvadásáig sütjük.

Köményes burgonyával tálaljuk, fejes salátát adunk mellé.


KRINOLIN

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG