Kókuszrudacskák
Hozzávalók: 28 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1/2 cs. sütőpor, 1/2 citrom leve, 1 tojás, 1-2 kk. kakaó (vagy egy szelet reszelt csokoládé), 15 dkg kókuszreszelék + a szóráshoz
Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrjuk és ujjnyi vastagra sodorjuk. Kis kifliket formázunk belőle, a kiflik két végét ujjunkkal gyengén összelapítjuk, majd zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük és megszórjuk kókuszreszelékkel. Forró sütőben világosra sütjük.
Sajtos leves
Hozzávalók 4 személyre: 2 db száraz zsemle, 2 db tojás, 7 dkg reszelt sajt, 1 ek. olaj, só, 1 l csontlé vagy 1 db erőleveskocka
Elkészítése:
A száraz zsemléket vékony szeletekre vágjuk és olajban megpirítjuk. A 2 tojást habosra verjük. A megpirított zsemleszeleteket az edénybe tesszük, majd ráöntjük a tojásokat, megsózzuk és vastagon meghintjük reszelt sajttal. Felöntjük 1 l csontlével (ha nincs csontlé, egy leveskockát főzünk meg 1 l vízben), s azzal forrón leöntjük.
Krinolinnal rakott zöldpaprika
Hozzávalók: krinolin, tojás, tejföl, zöldpaprika, vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, zsír, vaj
Elkészítése:
Kevés zsíron fél fej reszelt vöröshagymát megfonnyasztunk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és hozzáadunk személyenként 25 dkg kockára vágott zöldpaprikát. Sózzuk, borsozzuk, és egy gerezd szétnyomott fokhagymát teszünk mellé. Kevés vízzel felengedve puhára pároljuk.
Közben személyenként 2 tojást keményre főzünk. Egy tűzálló üvegedényt kivajazunk. Az edény aljára a párolt, ízesített zöldpaprika felét tesszük. Erre helyezzük a karikára vágott kemény tojásokat és a lebőrözött krinolinokat, majd befedjük a zöldpaprika másik felével. Leöntjük finomra vágott petrezselyemmel elkevert tejföllel és néhány percre előmelegített sütőbe tesszük.
Vaníliás puffancs
Hozzávalók 6 adaghoz: 3 dl tej, 5 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 4 tojás, csillagánizs
Elkészítése:
A tejet összeforraljuk a cukorral, a vaníliarúddal és a csillagánizzsal. A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a lisztet és az időközben leszűrt vaníliás tejet. Sűrű krémet főzünk az összetevőkből. Hozzákeverjük a tojássárgáját, legvégül pedig a kemény habbá vert fehérjéket. Vajjal kikenünk és cukorral beszórunk 6 tálkát, ezekbe elosztjuk a krémet (a poharakat csak félig töltjük meg). 17-18 percig sütjük 200 C-fokos sütőben.
1 adag: 470 kcal
Gesztenyés szelet
Hozzávalók a tésztához: 16-16 dkg kristálycukor és rétesliszt, 4 tojás, 1/2 cs. sütőpor, 2 ek. víz; a krémhez: 25-25 dkg margarin és gesztenyemassza, 15 dkg porcukor, 3,5 dl tej, 1 cs. vaníliaízű pudingpor, 1 cs. vaníliáscukor; a csokimázhoz: 10 dkg tortabevonó csokoládé, 1 ek. olaj
Elkészítése:
A tésztához a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet és a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kizsírozott, lisztezett tepsiben megsütjük.
A krémhez a pudingot az előírás szerint elkészítjük, és kihűtjük. A margarint a porcukorral és a vaníliáscukorral habosra keverjük, majd összevegyítjük a pudinggal. Belekeverjük a gesztenyét és a kihűlt tésztára kenjük. A csokit az olajjal felolvasztjuk, rácsorgatjuk a krém tetejére, és késsel elsimítjuk. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni, majd felszeleteljük.
Sajtos burgonyapüré
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 4 dl tej, 15 dkg trappista sajt, 5 dkg vaj, só
Elkészítése:
A burgonyát megpucoljuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük.
A tejet, a kockára vágott trappista sajtot és a vajat lassú tűzőn majdnem forrásig melegítjük, majd eldolgozzuk a főtt áttört burgonyával. Habosra keverjük, sóval ízesítjük.
Almahab
Hozzávalók 4 személyre: 5 alma, 3 tojás, 3 ek. konyak, 5 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom leve
Elkészítése:
Az almákat sütőben megsütjük. Ha kihűltek, lehúzzuk a héját, kivesszük a csutkáját és összemixeljük a tojássárgájával, a konyakkal, a cukrokkal. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és utoljára ezt is hozzátesszük.
Piskótát tálalunk mellé.
Kecskeméti barackpuding
Hozzávalók: 30 dkg sárgabarack befőtt, 1 cs. gyümölcs zselatin, 3 dl tej, 2 tojássárgája, 12 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 dkg zselatin, 3 dl tejszín, 10 dkg barackíz, 1 dl barackpálinka
Elkészítése:
A gyümölcsre való zselatint az előírás szerint elkészítjük, majd beleöntjük egy őzgerinc formába és jeges vízbe mártva a forma belső felére dermesztjük. Ezután a kimagozott és felezett barackokat belesorakoztatjuk és azonnal a hűtőbe tesszük.
A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. A cukrot a tojássárgákkal habosra verjük. Amikor a tej kissé lehűlt, folyamatos keverés közben hozzáöntjük a tojáshoz. Ezután vízgőz felett állandó keverés közben sűrűre főzzük. A tűzről levéve addig keverjük tovább, amíg langyosra hűl. Ekkor hozzáadjuk a feloldott zselatint és végül lazán beleforgatjuk a cukorral keményre vert tejszínhab kétharmadát és a pálinka felét. Az így elkészített krémmel megtöltjük a barackos formát és az egészet jól lehűtjük.
A maradék pálinkával simára keverjük a baracklekvárt. Közvetlen tálalás előtt kevés forró vizet engedünk a forma külsejére, majd tartalmát kiborítjuk. Vízbe mártott késsel felszeleteljük, tányérokra rakva tejszínhabbal díszítjük, pálinkás lekvárral körbe öntve kínáljuk.
Rétegelt süti
Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, csipet só, 16 dkg cukor, 16 dkg liszt, 2 ek. étkezési keményítő; a krémhez: 20 dkg tejcsokoládé, 10 dkg tejszín, 25 dkg vaj, 3 ek. porcukor, 1 ek. narancslikőr vagy konyak, 20 dkg csokoládéreszelék, porcukor
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük a masszát. A tojássárgáját is felverjük, majd a fehérjehabhoz keverjük. A lisztet és a keményítőt vegyítjük, a habra szitáljuk és elkeverjük benne. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 12 perc alatt aranybarnára sütjük, majd sütőrácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a csokoládét összetördeljük, a tejszínt felforraljuk, a csokoládéra öntjük, és addig kevergetjük, míg a darabok fel nem oldódnak benne. Eztán félretesszük, és hidegebb helyen hagyjuk kihűlni.
A vajat habosra keverjük, hozzáadagoljuk a porcukrot, majd kanalanként a csokikrémet is. Végezetül belekeverjük a likőrt.
A tésztát három csíkra vágjuk, az egyik csíkot egy téglalap alakú tortakerettel összefogjuk, és rákenjük a krém harmadát. Erre jön a második tésztacsík (enyhén megnyomkodjuk), majd egy újabb krémtakaró, a tetejére pedig a harmadik réteg tészta, és arra a maradék krém. A krémet megszórjuk csokoládéreszelékkel, hűtőbe tesszük, és 2-3 órán át hagyjuk összeérni az ízeket.
Tálalás előtt eltávolítjuk a tortakeretet és porcukorral megszórjuk a sütit.
Elkészítési idő: 60 perc + hűtés
1 adag: 505 kcal
Hagymával töltött krinolin
Hozzávalók: krinolin, szeletelt sajt, vöröshagyma, zsiradék, só, őrölt bors
Elkészítése:
A kis kockákra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon megfonnyasztjuk, és a bőrétől lehúzott krinolinokba egy hasadékot vágunk. A hagymát betöltjük a hasadékba, sózzuk, borsozzuk és befedjük egy-egy sajtszelettel. Grillsütőben a sajt olvadásáig sütjük.
Köményes burgonyával tálaljuk, fejes salátát adunk mellé.
|