Májgaluskaleves Hozzávalók 4 személyre: 2 szikkadt zsemle, 2,5 dl tej, 1 kis fej hagyma, 2 ek. olaj, 15 dkg csirke-/pulykamáj, 1 kis csokor petrezselyem, 1 tojás, 1 kk. morzsolt majoránna, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 ek. zsemlemorzsa, só, bors, 2 l húsleves (pulykaaprólékból), 50 dkg levesben főtt zöldség
A finomra vágott hagymát az olajban megfonnyasztjuk.
A májat leöblítjük és apróra vágjuk. Hozzáadjuk a petrezselyemleveleket, a tejbe áztatott zsemléket, és húsdarálón ledaráljuk. Beledolgozzuk a zsíradékkal együtt a hagymát, a tojást, az áttört fokhagymát, a majoránnát, a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük.
2,5 l sós forrásban lévő vízbe 2 kiskanál segítségével apró galuskákat szaggatunk, és lassú forralással 7-8 percig főzzük.
A májgaluskákat szűrőkanállal kiemeljük a vízből, a forró levesbe csúsztatjuk, és a levesbe főtt zöldségekkel gazdagítva tálaljuk.
Habos töltött alma Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy alma, 8 db babapiskóta, 1 tojás, 1 dl narancslé (vagy narancsszörp és 1 dl víz), kevés cukor; a vaníliamártáshoz: 4 dl tej, 1 tasak vaníliás pudingpor, 1 ek. cukor
Elkészítése:
Az almákat héjastul megmossuk, és kiszúróval eltávolítjuk a csumájukat. A felső harmadát levágjuk, és az alma húsát óvatosan kivájjuk.
Az összetört babapiskótára ráöntjük a narancslevet, és ha megázott, villával összetörjük.
A kivájt almahúst lereszeljük, hozzáadjuk a narancsos piskótát és a tojássárgáját. Jól összekeverjük, és ha szükséges, kevés cukorral ízesítjük.
A kivájt almákat tűzálló tálra rakjuk. Az üregeket jól megpúpozva megtöltjük a narancsos masszával, majd a tojás kevés cukorral keményre felvert habját rákenjük egy-egy alma tetejére. Előmelegített sütőben közepes hőfokon addig sütjük, míg a hab sárgásrózsaszínű lesz.
A mártást úgy készítjük el, mint a pudingot, de nem kell megszilárdulnia. Inkább csak tejfölsűrűségű legyen. Az almák köré öntve tálaljuk.
Gyors tepsis egyveleg
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg burgonya, 2 db csirkemell, 50 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, olaj, só, bors, majoranna, bazsalikom, rozmaring
A csirkemellet apró kockákra feldaraboljuk.
A gombát és a burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, a hagymát felszeleteljük.
Egy tepsibe olajat öntünk, beleszórjuk a hozzávalókat, és befűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, majorannával, bazsalikommal, rozmaringgal.
Előbb alufólia alatt puhítjuk az egyveleget, majd a fóliát levéve pirosra sütjük.
Magyaros hagymaleves Hozzávalók 4 személyre: 3 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 2 db zöldségleveskocka, néhány levél babér, 1 dl szőlőlé vagy könnyű bor, 2 kifli, 10 dkg reszelt sajt, ízlés szerint só
A hagymát tisztítsd meg és vág fel vékony szeletekre. Egy evőkanálnyi vajon párold puhára, de csak addig, amíg üveges színű nem lesz. Vigyázva, nehogy megbarnuljon.Add hozzá a szölőlevet, és ízesítsd babérlevéllel.
A két leveskockát oldd fel forró vízben és keverd a hagymához. Főzd lassú tűzön, az első forralásig. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés sót is.
A kiflit vágd fel karikára és piritsd át a maradék vajon. Szórd meg reszelt sajttal és fektesd a leves tetejére. Forró sütőben tolva melegítsd addig, amíg a sajt néhány perc alatt ráolvad a kiflikarikák tetejére.
Tálald azonnal, nehogy a kifli elázzon a levesben.
Borjú katonák hagymapáncélban (Vacsoracsata) Hozzávalók: 8 szelet borjúhús, 40 dkg füstölt, főtt bacon szalonna, 40 dkg trappista sajt, 1 óriási póréhagyma, olívaolaj, víz, só, bors
Elkészítése:
A borjúhúst szeleteljük fel és ütögessük meg, hogy vékony legyen. Majd sózzuk és borsozzuk meg.
Kockázzuk fel a bacon szalonnát, a trappista sajtot pedig reszeljük le.
Rakjuk a hússzeletekre a baconszalonnát és a reszelt sajtot.
Ezután vágjuk végig hosszában a póréhagymát, majd mossuk meg és tegyük bele a töltött borjúhúst. Ha ezzel végeztünk, hajtsuk rá a hagymát és az oldalánál tűzzük össze fogpiszkálóval. Majd öntsük az olajat a serpenyőbe és tegyük bele a húsokat.
Pirítsuk meg mindkét oldalát és öntsük fel annyi vízzel, hogy pár percig tudjuk párolni.
Tejszínes burgonyával és salátával tálaljuk.
Csábító mascarpone a málnásban (Vacsoracsata)
Hozzávalók: 0,5 kg mascarpone, 30 db babapiskóta, 60 dkg gurulós málna, 3 db tojás, 3 cs. vaníliáscukor, ízlés szerint cukor, 1 citrom leve, tejszín, ízlés szerint illatos likőr
Elkészítése:
Válasszuk szét a tojásoknál a fehérjét és a sárgáját. Az utóbbit keverjük ki a mascarponéval, cukorral és vaníliás cukorral, hogy fehér legyen.
A tejszínt kemény habbá verjük és keverjük össze a mascarpónéval.
Ezután a málnát is turmixoljuk össze cukorral és citromlével. Egy szitán passzírozzuk át, hogy ne kerüljenek bele a magok. Majd ha végeztünk, forgassuk meg egyenként a málnapépbe a babapiskótát.
Öntsünk egy tál aljába mascarponét és rakjuk bele a babapiskótát, majd megint mascarpone és babapiskóta, míg tele nem lesz a tál.
Ha végeztünk, szórjuk meg kakaóporral és öntsük le málnapéppel.
Sajttal grillezett homár (Vacsoracsata)
Hozzávalók: 5 db homár, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, 20 dkg sajt, 1 dl száraz fehérbor, darált bors, fél citrom, pár szem egész bors, babérlevél
Elkészítése:
Forraljunk fel vizet egy nagy fazékban, majd tegyünk bele pár darab babérlevelet, pár szem egész borsot, egy csokornyi petrezselyemzöldet és a végén ízesítsük sóval. Majd rakjuk bele az egész homárokat és főzzük negyed órán keresztül.
Ha megfőttek, szedjük ki egy tálcára és várjuk meg, míg kissé kihűl. Majd vágjuk ketté hosszában és a gyomrában lévő földes részt pedig öblítsük ki.
A sajtos mártáshoz pirítsunk egy lábasban kevés vajon finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd tegyük rá az összevágott petrezselyemzöldjét. Adjuk hozzá a kis darabokra felvágott sajtot, keverjük jól össze, hogy elolvadjon, majd öntsük rá a bort és forraljuk jól egybe.
Tegyük a kétfelé vágott homárokat a vágásfelületével felfelé egy sütőlapra, majd a törzsénél lévő húsos részre kanalazzunk a sajtos szószból. Ezután rakjuk forró grillsütőbe és pirítsuk 5-6 percig.
Kókuszos zöldségleves (Vacsoracsata)
Hozzávalók: 3 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 6 szál thai citromfű, 5 dkg galanga gyökér, 12 db kaffir lime levél, 6 kávéskanál vörös curry paszta, 8 evőkanál halolaj, másfél db húsleves kocka, 2 doboz kókusztej, 30 dkg gomba, 10 dkg kaliforniai paprika, fél zöldcitrom leve, csipetnyi pálmacukor, 1 csokor korianderlevél, pár szál újhagyma, 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítése:
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy fazékban, majd tegyük bele a curry pasztát. Hevítsük pár percig, utána tegyük hozzá az összevágott vöröshagymát és a fokhagymát. Pároljuk addig, amíg a hagyma puha nem lesz.
Tegyük hozzá a felkarikázott galangát, a citromfüvet és a kaffir leveleket, majd forgassuk meg a forró fűszeres zsiradékban. Öntsük fel egy liternyi vízzel, tegyük hozzá a leveskockát, majd lassú tűzön főzzük 15 percig.
Öntsük hozzá a kókusztejet, tegyük hozzá a csíkokra felvágott paprikát és a felszeletelt gombát. Ízesítsük csipetnyi cukorral, citromlével, halszósszal, majd tálaljuk leveses tálkákba.
Tetejét összevágott korianderlevéllel és újhagymával szórjuk meg.
Tengeri hal tormaszósszal (Vacsoracsata) Hozzávalók: 5 szelet tengeri hal, 1-2 dl bor, 2 kg aprószemű krumpli, 3 dl tejföl, 20 dkg torma, 8 dkg vaj, liszt, fokhagyma, kapor, snidling, cukor, citrom, vegeta, 2 dl száraz fehérbor
Elkészítése:
Fűszerezzük be a halszeleteket fokhagymával, ételízesítővel, majd tegyük egy nagy tepsi vagy tűzálló sütőedény aljára. Öntsünk rá pár decinyi száraz fehérbort, majd fedjük le fóliával és forró sütőben pároljuk 10-12 percig. Ha elkészült, szedjük ki a párolóedényből és tálalásig tartsuk melegen.
A tormaszószhoz forrósítsuk fel a vajat egy kis lábasban, szórjunk bele két evőkanálnyi lisztet, majd keverjük össze. Öntsük fel a hal párolólevével és lassú tűzön forraljuk fel. Tegyük hozzá a reszelt tormát és a tejfölt. Csipetnyi cukorral, sóval és citromlével ízesítsük.
Körethez a megfőzött burgonyákat egy serpenyőben felforrósított vajban futtassuk meg, majd szórjuk rá a snidlinget és az összevágott kaprot.
Rakjunk pár szem zöldfűszeres burgonyát a tányérokra, majd helyezzük rá a megpárolt halszeletet és kanalazzuk rá a tormás szószt.
Gesztenyés alma (Vacsoracsata) Hozzávalók: 5 db golden alma, 1 csomag gesztenyemassza, 1 maréknyi édes keksz, fél maréknyi dió, 1 dl tejszín, 1 dl juharszirup, 2 evőkanál vaj
Elkészítése:
Hámozzuk meg az almákat, majd a magházát vájjuk ki.
Tegyük egy kis tálba a gesztenyemasszát, öntsük rá a tejszínt, tegyük hozzá az összetört diót és a kekszet, majd dolgozzuk lágy masszává.
Töltsük meg a kivájt almák belsejét a gesztenyés krémmel, majd tegyük egy tűzálló tálba. Csorgassuk meg olvasztott vajjal és juharsziruppal. Tegyük forró, 150 fokos sütőbe és pároljuk 10-12 perc alatt puhára.
Tálalás előtt a tetejét a juharszirupos pároló lével csorgassuk meg és szervírozhatjuk.
|