Tejszínes csirkemell (Szabó Zsófi - Hal a tortán) Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 3 tojás, 70 dkg sajt, majdnem 1 liter tejszín (annyi kell, hogy ellepje a csirkét a tepsiben)
Elkészítés:
A csirkemellet megforgatjuk lisztben és tojásban.
A tepsit kivajazzuk, és a húst belerakjuk, sajtot teszünk a tetejére, és kevés sót teszünk rá utólag, majd rétegezzük. Ismételjük ezeket, amíg a tepsi megtelik. A végén a sajtréteg van.
Ráöntjük az összes tejszínt. Másfél órát sütjük fólia alatt, majd fólia nélkül megpirítjuk a tetejét.
Köretnek narancsos rizst (a főtt rizsbe narancsokat szeletelünk) és káposztasalátát adunk mellé.
Burgonyakrémleves (Szabó Zsófi - Hal a tortán) Hozzávalók: 3 dl tejszín, kevés tej, 0.5 kg burgonya, 1 egész zeller, 2 babérlevél, 1 vöröshagyma, 2-3 dl tejföl
Elkészítés:
A burgonyát, a zellert és a hagymát megfőzzük, sózzuk, borsozzuk, majd, ha megfőtt, 90 %-ban turmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, tejet és tejfölt.
A tetejére pirított bacont teszünk.
Sült gyümölcssaláta Hozzávalók 4 személyre: 2 érett sárgabarack, 4 nektarin (vagy őszibarack), 3 szilva, 100g málna, 2 tojás, 1dl tej, 2 evőkanál barnacukor, 20g fenyőmag, 1 csomag vaníliás cukor, porcukor
Egy tálban keverd össze robotgéppel a tojást, a tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd öntsd az egészet egy kb. 20 cm átmérőjű kerek tűzálló tálba.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, közben mosd meg a gyümölcsöket, a szilvát, a nektarint (vagy őszibarackot) és a sárgabarackot magozd ki és vágd nagyjából egyforma darabokra.
Szórd a gyümölcsdarabokat a vaníliás tejbe, a tetején oszd el a fenyőmagot, és told be a sütőbe. S
üsd 20 percig vagy amíg aranyszínű nem lesz az édesség teteje, langyosan vagy hűtve tálald, porcukorral megszórva (elhagyhatod).
Pirított fokhagymás és fehérboros csirkemell Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemell, kb. 2 dl félédes fehérbor (hogy a csirkét ellepje),1 fej fokhagyma, 2 csipet fehérbors, 1 csipet só, de csak sütés előtt
Elkészítése:
A letisztított csirkemellet csíkokra vágjuk.
A fokhagymát megpucoljuk, és fokhagymatörővel összezúzzuk. Erre ráöntjük a bort és hozzáadjuk a fehérborsot.
A fokhagymás bort ráöntjük a csirkére, lefedve hűtőbe tesszük, hogy egybeérjenek az ízek.
Kb. 15-20 perc múlva serpenyőben lefedve addig „főzzük” a fűszeres húst, amíg a bor elpárolog. Utána piríthatjuk, így pikánsabb lesz. Ha sietünk a bort leönthetjük a húsról, így hamarabb pirul.
A kész csirkemellet görögsalátával vagy pirított krumplival tálaljuk.
Meggyleves
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg meggy, 15 dkg cukor, 2 dl tej, 2 dl tejszín, 1 ek liszt, 1 dl citromlé, szegfűszeg, fahéj, csipet só
A csumázott, megmosott meggyet 7 dl hideg vízben odateszünk főni a cukorral, csipetnyi sóval, néhány szem szegfűszeggel, kis darab fahéjjal, egy deci citromlével ízesítve.
Mikor a meggy megpuhult – folyamatosan figyeljük, mert könnyen szétfőhet – beleöntjük a 2 deciliter tejszínnel elkavart liszt és 2 deciliter tejből készült habarást.
Aki még egyet szeretne dobni a levesen, mielőtt levenné a tűzről 1 deciliter vörösborral ízesítheti.
S ha még ennyi sem elég, tálalás előtt konyakot is önthetünk bele.
Enélkül is nagyon finom. Egyetlen hibája, hogy meg kell várni míg kihűl.
Halászlé ponttyal, harcsával, haltejjel (Soma - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 5 friss ponytfej és farok, 6-8 fej vöröshagyma, 2 féle por és két féle darált pirospaprika, só, 1 db friss paradicsom, 1 db friss paprika, 1 közepes fej krumpli, 2-3 halászlé kocka
Megdinszteljük a hagymát, beleszórjuk a por paprikákat, majd összekeverjük a darált paprikákkal, felöntjük vízzel, belarakjuk a hal fejeket, farkakat. Épp annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje. Belekarikázzuk a nyers krumplit, belerakjuk a friss paprikát, paradicsomot, halászlé kockákat, majd lefedjük, és bő órán át főzzük, míg szét nem fő.
Eztuán halpaszirozón az egészet ledaráljuk. Ez egy igen időigényes, pepecselős munka, türelmet, odafigyelést igényel. Fontos tudnunk, hogy a hal fejéből ki kell venni az úgynevezett „keserü csontot”, leginkább harapófogóval praktikus megtenni.
A ledarált lében lassú tűzön 5-7 perc alatt megfőzzük a halszeleteket és haltejet.
Lehet mellé kifőzni gyufatésztát.
Rostonsült húsok zöldséges bulgurral (Soma - Vacsoracsata)
Hozzávalók: hús szeletek(jelen esetben sertés és borjú), olaj, só, darált kömény, darált bors, fokhagyma, hagyma, friss rozmaring, bulgur, hagyma olaj, só, pritamin paprika, új vagy póréhagyma, petrezselyemzöld vagy snidling, koriander levelek
A húsokat 1-2 nappal a sütés előtt már pácoljuk be.a borjúhoz, sertéshez. Soma a következő pácot csinálta: a hússzeleteket besózta, bekente egy kevés köménnyel, frissen darált borssal, és a tetejére gazdagon rakott fokhagymát, friss rozmaring leveleket, és rengeteg hagymakarikát. Erre még tett egy réteg húst, aztán fűszerkeverékeket, majd a tetejére olajat locsolt. Hidegben hagyta 1-2 napig, hogy érjen. Ezután megsütötte.
A bulgur, más szóval búzatöret régi magyar eledel. Arányaiban épp úgy kell elkészíteni, mint a rizst: 1:2 –höz. Tehát egy csésze bulgurhoz 2 csésze vizet adunk.
Előtte megdinsztelek 2 fej vöröshagymát, majd ezen egy kicsit megbarnítjuk a bulgurt, csak utána öntjük föl, és sózzuk meg. Miután langyosra hűlt belekeverjük az addigra összedarabolt friss zöldségeket: újhagymát vagy póréhagymát szárastul, pritamin és TV paprikát. Lehet rátenni apróra vágott petrezselymet, vagy snidlinget, akár friss koriander leveleket is.(Van, aki paradicsomot is vág bele.)
Diótorta könnyü krémmel (Soma - Vacsoracsata)
Hozzávalók: Piskótához: 4 tojás, 4 kanál víz, 20 dkg cukor, 17 dkg finom liszt, 1 sütőpor; Diótöltelékhez: 30 dkg dió, rum, 2-3 kisebb krumpli, 15-20 dkg cukor, tej, 1-2 vaniliáscukor
A 4 tojássárgájába belekeverjük a 20 dkg cukrot és 4 kanál vizet, majd géppel habosra keverjük. Ezután beleadjuk a lisztet, sütőport, a legvégén pedig a keményre vert fehérjét. Ezt már nem géppel keverjük hozzá, hanem fakanállal, óvatosan, egy irányban keverve, vigyázva, hogy ne törjük össze a piskóta tésztáját. Ha van félretéve még pluszban tojásfehérjénk, abból is bátran rakhatunk a habhoz, csak lágyítani fogja a tésztát. Süssük meg.
A krémhez 20 dkg diót daráljunk le a darálón, a maradék 10 dkg-ot mozsártörővel (vagy más hasonló eszközzel) darabosabbra törjünk össze.
Eközben forraljuk föl a tejet, rakjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd öntsük le vele a diót, ami jól meg fogja magát szívni.
Közben főzzünk meg 2-3 kisebb apróra vágott krumplit, és miután megfőtt, turmixoljuk habosra. Vaj helyett ezt keverjük össze a dióval. Ettől jóval könnyebb és könnyebben emészthető lesz a tortánk. Végül rakjunk bele annyi rumot, amennyit mi szeretünk.
Csülkös pacal (Vacsoracsata)
Hozzávalók: 2 kg pacal, olaj, zsír, 80 dkg csülök (csontozott), babérlevél, bors, őrölt kömény, csípős pirospaprika, gulyáskrém, csípős paprika (csípős pista)
A pacalt vágjuk nagyobb darabokra és tegyük fel a gázra, forró vízbe abálni. Rakjuk bele a babérlevelet, a köményt, egy egész borsot, sót, és fűszerezve abáljuk tovább.
Amikor már félig kész az abálás, tegyük fel egy lábasban a csülköt és főzzük pörköltösen. Majd helyezzük bele a pacalt és főzzük puhára. Ezután jobban fűszerezzük meg és rakjuk bele a csípős paprikát is, majd főzzük tovább még harminc percig.
A legvégén tegyük bele a krumplit és hagyjuk így is a gázon pár percig.
Édesen csábító combok (Vacsoracsata)
Hozzávalók: 5 db libacomb, 10 db kisebb burgonya, narancslé, fokhagyma, 5 fej hagyma, bacon, só, darált bors, 3-4 evőkanál olívaolaj
Tűzdeljük meg a libacombokat fokhagymával, majd tegyük egy közepes méretű tepsibe. Csorgassuk meg olívaolajjal, 1 narancs levével, majd daráljunk rá borsot és ízesítsük sóval. Öntsünk alá egy decinyi vizet, fedjük le alufóliával és forró sütőben addig süssük, míg a libacomb puha nem lesz. Mielőtt kivennénk a sütőből, vegyük le az alufóliát és addig süssük – körülbelül 10 percig - amíg ropogós piros nem lesz.
A körethez egy serpenyőben forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele az összevágott vöröshagymát, majd addig pároljuk, míg puha nem lesz. Adjuk hozzá a megfőzött burgonyát és az egészet jól pirítsuk össze.
Kanalazzuk a hagymás tört burgonyát nagy tányérokra, majd a megsütött ropogós libacombokkal tálaljuk.
|