Lasagne (Király Viktor - Hal a tortán) Lasagne tészta, amit 5 percig forró vízben áztatunk, hogy puhább legyen.
A szószhoz: 1 vöröshagyma, 3-6 gerezd fokhagyma, fél kg marhahús darálva, fél kg sütni való kolbász, só, bors, oregano, bazsalikom, csípős paprika, parmezán ízlés szerint, 2 paradicsom püré, 2 konzerv hámozott paradicsom, 1 üveg ricottás paradicsom szósz
Ricottás réteghez: Friss petrezselyem 2 csokor, friss bazsalikom 4 levél, 3 pohár ricotta, szerecsendió, parmezán, fokhagyma, só, 1 tojás
Ezeket az összetevőket rétegezzük. A tetejére reszelt sajtot teszünk. 25 percig fólia alatt, majd 25 percig fólia nélkül sütjük 180 fokon.
Sült tej (leche frita) Hozzávalók: 1/2 liter tej, 1/2 citrom héja, 4 db tojás, 2 tojássárgája, 150 g cukor, 75 g kukoricadara, 2 dl olaj és liszt a panírozáshoz
Két egész tojást, 2 tojásnak csak a sárgáját és a cukrot jól keverd össze, dolgozd bele a kukoricadarát, majd 2 dl hideg tejjel keverd simára.
A maradék tejet forrald fel a citromhéjjal, és öntsd rá a masszára. Lassú tűzön kb. 5 perc alatt főzd meg, ezután öntsd ki ujjnyi vastagon egy lapos, kiolajozott tálra, és várd meg, míg ki nem hűl.
Vágd kockára a tésztát, és a maradék 2 tojással és a liszttel panírozd be. Kevés olajban süsd ki, a tetejét szórd meg fahéjjal.
Készítheted egyszerűbben is: főzz kemény tejbegrízt, panírozd be lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába, majd süsd ki!
Pityókás csirke zöldségkörettel Hozzávalók 4 személyre: 1 kg filézett csirkemell vagy comb, 1 db padlizsán, 2 db pritaminpaprika, 1-2 db lecsópaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 30 dkg gomba, 4 db cukkini vagy bébitök, 1 citrom leve, 2 kiskanál reszelt citromhéj, 1 dl konyak, só, bors, 1 evőkanál vágott zöldfűszer (petrezselyem, bazsalikom, oregano, izsóp, rozmaring), 3-4 evőkanál olaj
A citromlevet és héjat összekeverjük a konyakkal, és a sózott húsfilét beáztatjuk. Legalább egy órát állni hagyjuk a hűtőben.
Közben a padlizsánt és a paprikákat megmossuk, megszurkáljuk és sütőben megsütjük. Amikor már puha a belsejük, lehúzzuk a héjukat.
A padlizsánt kevés páclével és sóval, borssal, fokhagymával összeturmixoljuk.
A paprikát csíkokra vágjuk.
Közben a csirkét kevés olajon, a maradék páclevével, a gombával és a cukkinivel együtt megsütjük. Kb. 15-20 perc alatt kész, közben időnként forgassuk meg.
Tálaláskor tegyük rá a padlizsánkrémet és a paprikacsíkokat, köretként pedig a gombát és a cukkinit.
Meggyleves egyszerűen
Hozzávalók: 1 kg magozott meggy, 1 csomag hidegen kikeverhető vanília puding, 1 deciliter víz, 1 kis pohár tejföl, 1/2 liter tej, 1 kávéskanál mézes fűszerkeverék, 1/2 citrom reszelt héja és leve, 1 mokkáskanál só, 3 evőkanál cukor (illetve ízlés szerint)
1 deci vízben 1 deci tejjel, a cukorral, sóval és a mézes fűszerkeverékkel feltesszük főni a meggyet, majd 20 perc után levesszük a lábast a tűzről és hagyjuk, hogy kihűljön.
Tálalás előtt a kihűtött meggyet a hozzáadott tejföllel összeturmixoljuk, majd hozzátesszük a reszelt citrom héját, a 4 deci tejet, a pudingport, és habverővel felverjük.
Végül a meggy másik felét is belerakjuk és citromkarikákkal, tejszínhabrózsával díszítve tálaljuk.
Trópusi rákkoktél (Bárdosi Sándor - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 50 dkg koktélrák, 2-3 evőkanál olívaolaj, csipetnyi curry, 3 evőkanál citromlé, 1 evőkanál dijoni mustár, 1 teáskanál méz, 3 db darab érett mangó, 4 db kivi, fél db piros húsú kaliforniai paprika, darált bors, diónyi friss gyömbér, 1 maréknyi spenótlevél
Hámozzuk meg a mangót, majd aprítsuk falatnyi darabokra. Hasonlóan vágjuk össze a meghámozott kivit is, majd tegyük a gyümölcsöket egy nagy tálba.
Adjuk hozzá a rákhúst, az apró darabokra felvágott paprikát, ízesítsük citromlével, mustárral, reszelt gyömbérrel, sóval és darált borssal. Csorgassunk rá olívaolajat, majd az egészet óvatosan keverjük össze.
Tálaljunk spenót vagy tépősaláta leveleket nagy tányér közepére, és halmozzunk rá az elkészült ráksalátából.
Banánlevélben sült bébi csirke (Bárdosi Sándor - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 6 db bébi csirke, 6 db banánlevél, só, darált bors, olívaolaj
A banánleveleket tegyük a gázláng fölé egy-egy pillanatra, hogy könnyebben hajtogatható legyen.
A csirkéket csorgassuk meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot, majd sózzuk be. Tegyünk egy-egy csirkét a banánlevelek közepére, és csomagoljuk bele. A biztonság kedvéért hústűvel vagy bambusznyárssal tűzzük meg.
Tegyük a becsomagolt csirkéket egy nagy tepsibe, majd forró sütőben egy óra alatt süssük meg.
Tálaláskor tegyünk egy-egy csirkét a tányérra, a tetejéről vágjuk le a banánlevelet, majd körítésnek burgonyapürét szervírozzunk.
Trópusi sült ananász fagylalttal (Bárdosi Sándor - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 3 db érett ananász, 1 dl rum, 3-4 evőkanál cukor, 1 evőkanál vaj, 1 doboz vanília fagylalt
Az ananászokat hosszában vágjuk kétfelé, majd egy kis kés segítségével faragjuk ki belőle a gyümölcshúst. A kifaragott gyümölcshúst vágjuk falatnyi darabokra.
Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a cukrot, majd ha barnulni kezd, tegyük bele a vajat és a gyümölcsdarabokat. Pár percig pirítsuk, utána öntsük rá a rumot. Keverjük össze, utána tálaljuk vissza a kifaragott ananászba.
Tetejére kanalazzunk a fagylaltot.
Daniels House édességek (Benkő Dániel - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 8 tojás, fél liter tejszín, 1 liter tejföl, 1/4 klió méz, fél kiló mazsola, vanília, fahéj, spagetti, gyümölcsös túró, 20 dkg darált dió
Elkészítési mód:
Kifőzzük sós vízben a spagetti tésztát, előtte két-három részre roppantjuk.
Külön kikeverünk nyolc tojást, fél liter tejszínt, egy liter tejfölt, 1/4 kiló mézet és 1/2 kiló mazsolát, egy kis vaníliát, egy kis fahéjat.
Amikor a tészta kifőtt, kiöntjük egy olívaolajos tepsibe. Miután leöntöttük a vizet róla, hozzáadjuk az öntetet és jól elkeverjük.
Kikeverés után egy megfelelő széles vágódeszkát nyomjunk a közepébe, vagyis válasszuk ketté a tésztát, az egyik felére tegyünk előre kikevert tejszínes, mézes aszalt gyümölcsös túrót, és 20 dkg darált diót.
A másik részére pedig tejszínes darált mákot és további aszalt gyümölcsöket, meggyet és cseresznyét. Még citromhéjat is lehet ráreszelni, majd vegyük ki a deszkát és kenjük meg házidió és cukor nélküli sárgabarack lekvárral. Sütőben süssük fél órán keresztül.
Bakfarkt nudlik és golyók: almadara, dió, mandula, mogyoró, kesudió, aszalt cseresznye, meggy, kakaópor, kókusz
Hidegen összegyúrjuk az almadarát, diót, mandulát, mogyorót, kesudiót egészben, aszalt cseresznyét, meggyet, kakaóport, és egy kis vizet. Összegyúrjuk golyókká és kókuszban meghempergetjük.
Máglyarakás (Szabó Zsófi - Hal a tortán) 2 almát vajon és porcukron karamellizálunk, fahéjjal megszórjuk.
1 kalácsot vastag szeletekre vágunk.
3 tojássárgába vaníliáscukrot, fahéjat és tejet teszünk, és ebben megforgatjuk a kalácsot, kivajazott tálba fektetjük, és rétegezzük a diót, baracklekvárt és az almát, amíg a tál megtelik.
A tetejére a tojásfehérjét habbá verjük, lekvárt keverünk bele, és így kenjük rá. Sütőben 3 percig sütjük.
Káposztasaláta (Szabó Zsófi - Hal a tortán) Házi majonézt készítünk: 1 tojássárgája, mustár (2 kk.), porcukor (2 kk.) só, fehérbors ízlés szerint, majonéz 1 ek., tejföl 3 dl
Lila és fehér káposztából fél fej, ezt lereszeljük.
1 kígyóuborkát, 1-1 kaliforniai paprikát (színes legyen) apróra vágunk.
2 répát lereszelünk, és kevés retekcsírát teszünk hozzá.
Összekeverjük a zöldségeket és a majonézt rátesszük.
|